Soška Oscara: Během války se vyráběla ze sádry, nyní už něco váží. Skrývá i další zajímavosti

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Cena Oscar
Zdroj: Shutterstock

Každý rok sledujete, jak si šťastní vítězové odnášejí své slavné zlaté sošky. Kolik toho ale vlastně víte o vytouženém oscarovém zlatě? Podíváme se na zajímává fakta o ikonické zlaté sošce, kterou se pyšní jen ti nejlepší herci.

Předávání cen se blíží a my vám přinášíme zajímavé informace o historii sošek, které si ti nejlepší herci odnášejí po galavečeru domů. Za zlatou soškou stojí zajímavá minulost a jsme přesvědčeni, že jste o některých faktech netušili.

Zajímavá fakta, o kterých jste neměli tušení

Některé statistiky vám řeknou, že Oscar má hodnotu od čtyři sta do jednoho a půl milionu dolarů. Steven Spielberg v minulosti koupil Oscara nejlepší herečky Betty Davis z roku 1938 za pět set sedmdesát osm tisíc dolarů.

Rozhodnutí soudu z roku 2015 však nesouhlasí s prodejem sošek. Reálná cena je tedy určena na pouhý jeden dolar. Pokud jde o náklady na výrobu, výrobní cena sošky se pohybuje okolo čtyři sta dolarů za kus.

Všimli jste si někdy, že Oscar svírá meč? Je tomu tak proto, že původní design sošky obsahoval rytíře, který byl postaven nad kotoučem filmu a představoval ochránce filmového odvětví.

Tipnete si, jak dlouho trvá výroba jedné zlaté sošky? Je to přesně deset dní. Tři měsíce zabere výroba všech padesáti sošek. Tyto ceny se vyrábí asi hodinu a půl od New Yorku, ve slévárně Polich Tallix.

Významné ocenění

V roce 2000 byly ukradeny sošky Oscara z vozu, který měl na galavečer ceny dovézt. Později pak byly nalezeny u popelnic. Od té doby je každý rok vyrobena extra sada, která je pro každý případ bezpečně uzamčena v trezoru.

Během druhé světové války byly sošky vyráběny ze sádry. Vítězové po skončení války dostali zlaté a pravé náhrady. Pokud jste si pak mysleli, že jsou sošky celé ze zlata, byli jste na omylu. Sošky jsou pouze pozlacené, a to čtyřiadvacetikarátovým zlatem.

Od prvního předávání cen Oscar bylo uděleno 3048 sošek. Věděli jste také, že soška váží tolik jako novorozenec? Herci si tedy musejí dávat doopravdy velký pozor, aby si cenu při děkovném proslovu neupustili na svá chodidla.

Zdroj: Town&Country

Autor: Štěpán Pacík


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články