Pod postup na MS se podepsalo sedm házenkářských jmen ze Zlínského kraje

Foto: handball.cz
ZLÍN - Přesně před týdnem skončilo v Zubří remízou 27:27 úvodní utkání kvalifikace o postup na mistrovství světa 2021 mezi házenkářkami České republiky a Švýcarska. Češky téměř po celé utkání dotahovaly ztrátu. Pět vteřin před koncem šly sice do vedení, ale v poslední vteřině Švýcarky vyrovnaly. V odvetě ve Švýcarsku už reprezentantky helvétského kříže přehrály 28:22 a kvalifikovaly se na mistrovství světa ve Španělsku. Na postupu se podílelo kvarteto bývalých hráček interligového Zlína a čtyři členové realizačního týmu ze Zlínska.

Šárka Marčíková, Kristýna Mika-Salčáková, Petra Maňáková-Růčková, Petra Tichá-Adámková a Michaela Hrbková se před devíti lety zasloužily o poslední velký úspěch zlínské házené, když získaly bronzové medaile v česko-slovenské interlize WHIL i v českém mistrovském play-off. Spolu s trenéry Janem Bašným ze Zlína a Zubřanem Jiřím Mikou nebo fyzioterapeutem Rostislavem Mikelem se v tomto týdnu podílely na postupu českého národního týmu na mistrovství světa ve Španělsku.

Úvod prvního kvalifikačního zápasu se Švýcarskem Češkám, které do ROBE arény přivedla kapitánka Kristýna Mika, vůbec nevyšel. Po čtvrtině hrací doby prohrávaly o dvě až tři branky. Českému výběru se nedařilo dostat do tempa a Švýcarky cítily šanci. Kolem dvacáté minuty se hra českého týmu zvedla. Fungovala spolupráce zkušené sestavy Knedlíkové, Maňákové, Kvášové i jubilantky Hrbkové, která hrála svůj stopadesátý reprezentační zápas. Poločas pak končily Češky s trochu překvapivou dvoubrankovou ztrátou.

Trápení pokračovalo i ve druhé půli. Vyrovnat se podařilo ve 40. minutě utkání, ale i potom Češky jen dotahovaly. Vždy když vyrovnaly, přidaly Švýcarky jeden gól navrch. Dvě minuty před koncem český prapor pozvedla Tichá, srovnala na 26:26, Kordovská pak jedenáct vteřin před koncem poprvé v utkání poslala český tým do vedení. O křehký náskok ale i přes šibeniční čas nakonec Češky ještě přišly. Švýcarky srovnaly v poslední vteřině na 27:27 a z prvního utkání se tak týmy rozešly smírně. „Jak jsme avizovali před utkáním, narazili jsme na soupeře, který se velmi zlepšil a má velmi kvalitní útočnou hru. Bohužel se nám nepovedlo dobře vstoupit do zápasu. Byli jsme dva tři góly pozadu a pak jsme se snažili zbytečně zbrkle vrátit do zápasu. Potom se to s námi táhlo až do konce. Švýcarky si začaly věřit, byly v herní pohodě. Nedařilo se nám úplně to, co jsme si nachystali. Jsme v poločase. Máme velké rezervy, víme o nich. Budeme mít dva dny, abychom na tom nějakým způsobem zapracovali a dostali se na mistrovství. Švýcarky si dokázaly, že se s námi dá hrát, že se přes nás dá přejít. Budeme muset do odvety hodně zlepšit naši hru, hlavně bude třeba do zápasu líp vstoupit,“ zhodnotil zápas trenér české reprezentace Jan Bašný.

Na začátku odvety ve Švýcarsku to s Češkami opět nevypadalo dobře, prohrávaly 0:3 a jejich první gól

zaznamenala až v 6. minutě Kordovská, která skórovala hned dvakrát za sebou, načež se k ní přidala Konečná a Češky se nalepily Švýcarkám na paty. První přesilovku využila Markéta Jeřábková, která druhou šanci na vyrovnání zúročila a tím nastartovala mašinu, která v celkovém součtu Švýcarkám nakonec nasázela patnáct tref. Poprvé do vedení se Češky dostaly po její další proměněné sedmičce, kterou otočila skóre na 8:7. Češky pak držela brankářka Mučková a do šaten si český tým nesl vedení 14:11.

Ve druhém poločase českým reprezentantkám fungovala obrana, byly důraznější a aktivnější.

Švýcarky sice pořád kousaly, držely se svého světového snu, který by pro ně znamenal historicky první účast na vrcholném šampionátu v historii. Češky na mistrovství světa a Evropy postupují pod vedením trenéra Jana Bašného až na výjimky pravidelně od roku 2012.

Pět minut před koncem přestřelka pokračovala, Švýcarky nasadily osobní obranu, ale byly pod obrovským tlakem. Bojovaly však o výsledek do posledních minut. Češky ale už mohly hrát v pohodě. Obě strany ještě přidaly po dvou trefách, šestibrankový náskok a s ním i vítězství už ale české reprezentantky uhájily až do konce a mohly po vítězství 28:22 začít slavit další postup na světový šampionát.

Situace se po prvním zápase trochu změnila. Náš tým věděl, že má nůž na krku a to je situace, kdy hrajeme lépe. Když k nám Švýcarky přijely, věděly, že nemají co ztratit. Ale tady už cítily, že mají šanci. Že to stačí uhrát stejně, jako u nás. Situace tak byla pro oba týmy jiná. V prvním zápase zahrály výborně Hrbková s Kordovskou, dneska to držely zase jiné. Ale výkon Hanky Mučkové byl velmi důležitý, že v brance jsme měli více zásahů, než v sobotu, to velmi pomohlo,“ vzkazoval ze švýcarského Bernu po utkání trenér Jan Bašný.

Do dvojzápasu se Švýcarskem nastoupily brankářky Kudláčková, Mučková a Bezpalcová a hráčky v poli Knedlíková, Konečná, Mika, Maňáková, Kvášová, Kordovská, Hrbková, Hurychová, Tichá, Marčíková, Franková, Zachová, Jeřábková, Malá a Stříšková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x