Domů     Medicína
Lékaři volají po včasných kontrolách rakoviny prostaty
Pavel Polcar 24.4.2021
Foto: derneuemann / pixabay

Časté nutkání k močení si většina mužů po čtyřicítce spojuje se zbytnělou prostatou. Může to však být signál daleko vážnějšího problému – rakoviny prostaty. Té v Česku neustále přibývá, a tuto diagnózu si tak každým rokem vyslechne přes 7 tisíc mužů.

V současnosti žije v tuzemsku odhadem přes 60 tisíc mužů s rakovinou prostaty. Lékaři upozorňují na to, že roste počet případů, kdy pacienti přicházejí s pokročilejší formou onemocnění. Na vině je podle lékařů zanedbaná prevence, ale své udělala i pandemie koronaviru, která pacienty odradila od návštěv zdravotnických zařízení. Včas odhalenou nemoc je možné účinně a šetrně léčit.

Při pandemii covid-19 lékaři evidují nárůst počtu pacientů, kteří do ordinací přichází s pokročilým stadiem rakoviny prostaty. „Částečně to lze přičíst odkládání preventivních prohlídek kvůli obavě z nákazy, nicméně karcinom prostaty nepostupuje tak rychle, takže to není jediný důvod.

Obávám se, že nynější zanedbání vyšetření se může výrazně projevit v dalších dvou nebo třech letech dalším zvýšením počtu pokročilých případů,“ varuje prof. MUDr. Jindřich Fínek, Ph.D., MHA, přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Již nyní podle něj přijde přibližně pětina pacientů ve chvíli, kdy je rakovinu obtížné léčit.

Karcinom prostaty je u mužů jedním z nejčastějších nádorových onemocnění – za posledních 20 let se jeho výskyt v Česku více než ztrojnásobil. Nárůst můžeme částečně přičíst zdokonalení diagnostických metod, díky kterým mnohem více případů odhalíme a můžeme je začít léčit.

Samozřejmě čím později nemoc objevíme, tím obtížnější je s ní bojovat a zastavit její šíření,“ říká prof. Fínek. Právě díky lepší diagnostice klesá podle prof. Fínka úmrtnost na onemocnění. Rakovina prostaty si přesto každoročně vyžádá přibližně 1 500 životů.

V časném stadiu je přitom podle lékařů možné se rakoviny prostaty zcela zbavit. „Rané fáze onemocnění lze vyléčit chirurgickým odstraněním prostaty, radioterapií samotnou nebo v kombinaci s hormonální léčbou.

U pokročilých případů se díky moderní léčbě prodlužuje doba přežití,“ říká MUDr. Jana Katolická, Ph.D., primářka Onkologicko-chirurgického oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. V terapii finálních stadií nemoci podle lékařky pomáhá řada léků, které jsou schopné pacientům zařídit relativně normální život.

Pro muže je rakovina prostaty zvláště citlivé téma, a proto se mnohdy bojí vyrazit na vyšetření. „Obávají se, zda nemoc vůbec zvládnou nebo jak to ovlivní jejich partnerský a sexuální život. Přitom díky moderním lékům mohou žít spokojeně – léčba se neustále vyvíjí a snižuje nepříjemné projevy choroby na minimum,“ říká prim.

Katolická. V důsledku operativního odstranění prostaty sice dochází například k poruchám erekce, ty však jsou ve většině případů řešitelné.

Rakovině prostaty podle lékařů prakticky nelze předcházet, o to důležitější jsou pravidelné preventivní prohlídky u urologa. „Po padesátce by muži měli alespoň jednou ročně zamířit na kontrolu, kde lékař z krve určí hladinu tzv.

prostatického antigenu, která může chorobu signalizovat. Pokud se nemoc vyskytuje v rodině, je vhodné nechat si hladinu antigenu změřit i dříve. Varovným signálem jsou v tomto věku také jakékoli problémy s močením,“ uzavírá prof. Fínek.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz