Domů » Nákup a prodej ojetého vozu » Velký technický průkaz v roce 2024 končí, co jej nahradí?

Velký technický průkaz v roce 2024 končí, co jej nahradí?

Velký technický průkaz, jinak také technický průkaz nebo osvědčení o registraci část II, se u nás používá už od roku 1996. Má dvě strany. Na přední straně zjistíte údaje o provozovateli i vlastníkovi a na zadní straně identifikační a technické údaje o vozidle samotném. Doklad vydává obecní úřad s rozšířenou působností při registraci vozidla pro provoz na veřejných komunikacích.

Velký technický průkaz v roce 2024 končí, co jej nahradí?

Od 1. 1. 2024 nás čekají významné změny, neboť vstoupí v platnost novela zákona o provozních podmínkách vozidel na pozemních komunikacích. Od začátku roku 2024 již nebudou vydávány velké technické průkazy. Nově bude tento doklad nahrazen malým technickým průkazem, avšak bude mít jinou podobu. Velký technický průkaz bude nyní dostupný pouze v elektronické formě.

Změny od ledna 2024: Velký techničák končí a malý techničák změní podobu

Nová pravidla pro technické průkazy nabrala platnost na začátku letošního roku. A přinesou výrazné změny. Jednou z nejvýraznějších inovací je zrušení velkých technických průkazů. Ty budou mít podobu pouze elektronickou a řidiči kompletní informace a specifikace o vozidle najdou na online aplikacích Ministerstva dopravy.

Velký technický průkaz a také malý technický průkaz budou nově nahrazeny pouze jedním dokladem. Tento nový doklad bude obsahovat nejdůležitější technické parametry motorového vozidla a místo dvou oddělených průkazů bude vytištěn pouze jeden. Malé technické průkazy jej plně nahradí, avšak změní také svoji podobu.

Jak již bylo řečeno, pokud půjdete od ledna 2024 registrovat nové nebo ojeté vozidlo, nedostanete k němu tradiční velký technický průkaz. Místo toho obdržíte upravený malý technický průkaz neboli osvědčení o registraci vozidla (ORV). Což je malý technický průkaz, který bude mít o něco větší podobu a formát, něž stávající malý techničák, který známe dnes a máme jej většina doma. ORV neboli osvědčení o registraci vozidla bude také obsahovat více informací.

Tento dokument stejně jako řidičský průkaz od ledna 2024 nebude třeba nosit stále s sebou a bude vydán při první návštěvě úřadu, například při jiné záležitosti. Tato změna bude probíhat postupně a rozprostře se i na několik let. Pokud řidič neprovádí žádné změny, platí stávající doklady, které zůstávají platné.

Nové osvědčení o registraci vozidla (ORV)

Počínaje 1. lednem 2024 při registraci nového nebo ojetého vozidla nedostanete tradiční velký technický průkaz. Namísto toho obdržíte upravený malý technický průkaz, nazývaný též osvědčení o registraci vozidla (ORV). Tento malý technický průkaz bude obsahovat aktualizované údaje nejen o současném provozovateli vozidla, ale nově také o vlastníkovi v případě, že se jedná o odlišnou osobu. Na zadní straně karty budou uvedeny identifikační a technické informace o vozidle. Mimo to bude na přední straně QR kód, který by měl mít součástí číslo osvědčení o registraci vozidla.

Velký technický průkaz pouze online

Nový formát, známý jako „Velký technický průkaz,“ bude k dispozici pouze v elektronické podobě a řidiči jej najdou na online aplikacích Ministerstva dopravy.

Žádné plošné vybírání velkých technických průkazů se tedy nekoná. V případě nového vozidla obdržíte přímo nové osvědčení o registraci vozidla (ORV), tedy jediný jeden dokument.

Kompletní informace a údaje o vozidle budou pouze elektronicky

Jak již bylo řečeno, velký technický průkaz bude pouze elektronicky. To znamená, že pokud vám chybí některé důležité informace, které jsou obvykle obsaženy ve velkém techničáku a nejsou uvedeny na malém, můžete je najít jen online. Typicky se tak může stát při nákupu vozidla, kdy kupující chce vědět kompletní informace o vozidle. Dále elektronicky najdete informace jako jsou povolené rozměry pneumatik a kol, záznamy o dodatečných úpravách vozidla (instalace LPG, tažného zařízení apod.), kompletní záznamy o prohlídkách STK nebo záznamy o předchozích majitelích vozidla.

Tyto všechny údaje a také kompletní technické údaje vozidla lze získat prostřednictvím následujících online aplikací:

Portál dopravy

Portál dopravy je prvním online nástrojem, který poskytuje náhled do registru vozidel, tedy kompletní informace o autě nebo autech. Pouze se stačí přihlásit do Portálu dopravy (portaldopravy.cz). K přihlášení postačí bankovní identita nebo také datová schránka. Na tomto portálu můžete vidět ta konkrétní vozidla, u kterých jste byl v minulosti nebo jste stále zapsán jako majitel nebo provozovatel vozidla.

V našem článku Portál dopravy: Rozsáhlé funkce a služby dopravní agendy pro občany najdete návod a také další bližší informace.

Portál občana

Portál občana je další online aplikací, kde můžete vidět informace o svých vozidlech. Stačí se přihlásit na Portálu občana (obcan.portal.gov.cz). Přihlášení je možné také prostřednictvím bankovní identity nebo datové schránky. I zde můžete vidět vozidla, u kterých jste byl nebo aktuálně jste majitel nebo provozovatel.

Portál dopravy - homepage

Portál dataovozidlech.cz

Webová stránka dataovozidlech.cz umí najít informace o libovolných vozidlech. Na hlavní stránce najdete ikonku vyhledat vozidla, kde můžete vyhledat vozidla podle VIN nebo čísla technického průkazu. Možné je vyhledat informace o jakémkoliv vozidle pomocí jednoho ze tří identifikátorů: číslo osvědčení o registraci vozidla (ORV), identifikační číslo vozidla (VIN) nebo číslo technického průkazu (TP).

Dataovozidlech.cz - home page

Aplikace eTechničák

V současné době je mobilní aplikace eTechničák dostupná pouze na platformě iOS prostřednictvím obchodu App Store. Aplikace pro Android je momentálně ve fázi realizace. Po stažení a spuštění aplikace je možné vyhledat informace o jakémkoliv vozidle pomocí jednoho ze tří identifikátorů: číslo osvědčení o registraci vozidla (ORV), identifikační číslo vozidla (VIN) nebo číslo technického průkazu (TP). Aplikace také umožňuje skenovat QR kód obsažený na novém osvědčení o registraci vozidla. Po zadání jednoho z těchto identifikátorů se zobrazí relevantní informace z registru vozidel. Aplikace si rovněž pamatuje poslední hledané vozidlo, což uživatelům umožňuje snadněji se vrátit k předchozím výsledkům vyhledávání.

eTechničák - aplikace

Přední strana technického průkazu do roku 2023

Zatímco v případě malého technického průkazu je na přední straně uveden pouze provozovatel vozidla, tak na velkém TP je vypsán kromě provozovatele i vlastník. Také zde najdete záznamy o změnách vlastníků vozidla. Níže najdete též záznamy o provedených technických prohlídkách. V pravém horním rohu najdete číslo průkazu, což je velice důležitý údaj.

Přední strana velkého technického průkazu
Přední strana velkého technického průkazu

Zadní strana velkého technického průkazu do roku 2023

Jak jsme si už řekli, tak na zadní straně jsou identifikační a technické údaje. Mezi záznamy o vozidle najdete údaje o motoru, povolené hmotnosti, VIN vozidla a mnoho dalších užitečných informací. Ve spodní části najdete sekci poznámky, kde můžete najít například alternativní rozměry pneumatik nebo netovární úpravy.

Zadní strana velkého technického průkazu
Zadní strana velkého technického průkazu

Informace o ekodani

V technickém průkazu také dohledáte, zda je u auta potřeba zaplatit ekologická daň, nebo jestli už zaplacená byla, a tedy si s tím nemusíte lámat hlavu.

Stačí technický průkaz místo malého TP (osvědčení o registraci vozidla)?

Co když zapomenete, nebo ztratíte malý technický průkaz, a vydáte se na cestu s velkým TP? Ještě do minulého roku 2023 byla povinnost mít u sebe fyzicky řidičský průkaz a také malý techničák, jinak hrozila pokuta ve výši 2 000 Kč, ve správním řízení to mohlo být až 2 500 Kč. To se novelou silničního zákona od ledna 2024 změnilo.

Od 1. ledna 2024 řidiči nemusejí při cestách po České republice mít u sebe řidičský průkaz a technický průkaz, avšak oba dva dokumenty musí být stále platné!

Co dělat při odcizení technického průkazu? Nebo při jeho ztrátě?

Stejně jako když přijdete o registrační značky, je potřeba to okamžitě řešit.

Pokud vám bude velký technický průkaz ukraden, nebo ho ztratíte, tak okamžitě tuto skutečnost nahlaste na policii. Bude vám tak vystaven duplikát a vy budete moci automobil i nadále používat.

V případě odcizení si na policii nechejte vystavit potvrzení o nahlášení krádeže, se kterým se následně vydejte na obecní úřad s rozšířenou působností.

Pokud jste technický průkaz ztratili, tak se samozřejmě na policii nevydávejte a navštivte rovnou obecní úřad. Tento doklad je potřeba v mnoha situacích, například při přepisu auta na nového majitele.

V obou případech na obecním úřadu požádejte o vystavení duplikátu, k čemuž budete potřebovat průkaz totožnosti, malý technický průkaz a při odcizení i písemné potvrzení policií. Vystavení duplikátu samozřejmě není zadarmo, ale zaplatíte 100 Kč. Ve většině případů vám ho vydají na počkání, ale lhůta na vyřízení je 30 dní.

Zdroj fotografií: Ministerstvo dopravy, Portál dopravy, Portál občana, Dataovozidlech, eTechničák.

Previous article Skupiny řidičského oprávnění. Od A do T
Next article Dálniční známka Slovensko 2024
Ráda cestuji autem neplánovaně kamkoliv, kdykoliv a na, jakkoliv dlouhou cestu. Mám ráda velká auta, která jsou praktická a umí na víkend převést cokoliv na co si vzpomenu. Od 18 let vlastním řidičský průkaz a užívám si tu bezstarostnou a svobodnou jízdu, kam zrovna chci. Na Autotripu pro vás převážně píšu informační články a praktické tipy pro řidiče.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články

Řidičské oprávnění

Řidičský průkaz – Velký přehled: od autoškoly až k psychotestům

0
Nejspíš se zrovna chystáte do autoškoly, nebo plánujete rozšíření svého řidičského oprávnění. V České republice máme hned několik skupin řidičského oprávnění, které určují, jakou...