Domů » Pro řidiče » Autoškola » Obytná zóna a jízda v ní – jaká je rychlost a co parkování?

Obytná zóna a jízda v ní – jaká je rychlost a co parkování?

0

Jak poznat obytnou zónu a jak se liší od pěší? V článku se podrobně podíváme na to, jaká je maximální povolená rychlost v obytné zóně, jak se v ní smí parkovat a co hrozí řidičům, kteří pravidla obytné zóny nedodrží.

Obytná zóna a jízda v ní – jaká je rychlost a co parkování?

Obytné zóny často řidičům působí vrásky. Pohyb autem je v nich regulován zákony a ne každý ví, jak vlastně znějí. Každý den se tak mnozí dostávají do nepříjemných situací, kterým by se dalo předejít. Chodci v nich totiž mají pocit bezpečí, ale ten může být opravdový jen ve chvíli, kdy řidiči dodržují pravidla. Pojďme se na ně tedy podívat pěkně postupně.

Jak poznat obytnou zónu?

Obytné zóny vždy musejí být označeny příslušnou dopravní značkou. Na vjezdu do zóny je modrá značka „Obytná zóna“ a při výjezdu minete „Konec obytné zóny“. Rychlé projití kurzem autoškoly a někdy i nedostačující vědomosti řidičů mají za následek, že mnozí nerozeznají ani pěší zónu od obytné.

V obou případech mají chodci právo využívat komunikaci v celé šíři. Zároveň si ale musejí dávat pozor, aby řidičům umožnili volný průjezd. Ti zase musejí být k chodcům ohleduplní a pohybovat se nařízenou rychlostí. Tento scénář zní až nemožně, ale ohleduplnost tak náročná snad není.

Obytná zóna versus pěší zóna

Teď se dostaňme k rozdílu mezi obytnou a pěší zónou. Do obytné zóny mohou vjet všechny vozidla a děti mohou na silnici klidně hrát fotbal. Do pěší smí ale vjet pouze vozidla zobrazená na značce Pěší zóna a děti si zde hrát nesmí.

Jaká je povolená rychlost v obytné zóně?

Maximální povolená rychlost v obytné zóně je 20 km/h. V tomto ohledu tu vlastně platí stejná pravidla jako v pěší zóně. Rozhodně ale nic nezkazíte tím, když pojedete pomaleji a přizpůsobíte svou jízdu chodcům okolo. Pamatujte, že se v obytné zóně mohou volně pohybovat dospělí i děti, které navíc bývají dost nevyzpytatelné. Tak ať nedojde k úrazu.

Pokuta za rychlost v obytné zóně

Jak už to tak bývá, za překročení maximální povolené rychlosti v obytné zóně hrozí pokuta. V zásadě můžete počítat se sazbou 1500 až 2500 Kč. V případě, že by došlo k zranění/ohrožení kolemjdoucích, pokuty samozřejmě budou mnohem přísnější. Závisí na situaci.

parkování v obytné zóně

Parkování v obytné zóně

Tady pozor – parkovat v obytné zóně smíte pouze na místech, která jsou označená značkami pro parkoviště. Je tedy jedno, jestli zaparkované vozidlo neporušuje jiné pravidla a zanechává 3 metry široký pruh pro průjezd.

Co se zastavení týče, tak tady jsou pravidla trochu mírnější. Můžete zastavit a v klidu vyložit kufry babičce nebo skříně při stěhování k přítelkyni. Zároveň se smí zastavit za účelem nastoupení nebo vystoupení osob.

Přednost v jízdě při vyjíždění z obytné zóny

Nedání přednosti v jízdě vás může přijít pěkně draho. Jaká jsou pravidla při vyjíždění z obytné zóny? Při výjezdu dáváte přednost všem vozidlům i chodcům.

To platí i tehdy, když v daném místě chybí značka typu: „Dej přednost v jízdě“ či „Stůj, dej přednost v jízdě“. Už jen samotný konec obytné zóny pro vás znamená, že máte povinnost dát přednost.

Dá se proto říct, že značka Konec obytné zóny znamená také povinnost dát přednost. Zóny jsou totiž v hierarchii silnic postaveny někam na úroveň polní cesty.

Nezapomeňme ani na chodce

Pravidly se o obytných zónách nemusí řídit jen řidiči, ale samozřejmě také chodci. Už jen kvůli pudu sebezáchovy musejí vozům umožnit volný průjezd a nevystavovat se nebezpečí přejetí.

Vše je ale závislé na ohleduplnosti obou stran. Chodec má povinnost uvolnit cestu, ale děti na cestě na tohle spíše nemyslí. Je tedy na řidiči, aby situaci bezpečně a v klidu zvládl.

V případě potřeby musí zastavit vozidlo a pokračovat až ve chvíli, kdy mu to situace umožní. Už při vjezdu je potřeba počítat s nebezpečím, které vzniká volným pohybem chodců na cestě. Tady se zase dostáváme k upravení rychlosti vozidla a k ohleduplnosti.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články