Možná jste na tom stejně jako my, možná jste na tom lépe. Možná nesedíte každý večer lehce bezradně před televizí a frustrovaně nepřeklikáváte z Netflixu na HBO a z videotéky na videotéku, abyste našli ten správný film na večer.

Pro případ, že byste byli přece jen ve stejné skupině, máme pro vás něco, co ušetří čas – tip na film na dnešní večer. Nečekejte rozvitá doporučení filmových kritiků, ale ryze osobní tipy od členů redakce Forbes.cz.

Trojici filmů, při jejichž sledování vám akce poteče i ušima, pro vás připravila redaktorka Bibiana Beňová.

V úskalí

Amazon Prime, 2020, 96 minut

Příběh o stárnoucím, no stále neodolatelném newyorském fanfarónovi, kteří pomáhá své dceři zvládnout manželskou i tvůrčí krizi, je šarmantní jako sobotní noc na Manhattanu.

Tato svěží, laskavá komedie nejspíš není vrcholem filmografie Sophie Coppola, ale její charakteristický cit pro atmosféru a schopnost vystihnout pocity nechybí, vše zabaleno do kulis newyorských barů, restaurací a loftových bytů.

Hlavní roli psala Coppola na tělo Billovi Muraymu, a pokud se vám líbilo Ztraceno v překladu, V úskalí bude pro vás nejspíš správnou volbou na dnešní večer.

Otec

Amazon prime, 2020, 96 minut

Umíte si představit, jaký to je pocit, když den po dni pomalu přicházíte o rozum? Neumíte. Po šestadevadesáti minutách hereckého koncertu Anthonyho Hopkinse však budete o krok blíž porozumění, jak strašlivý je život s demencí.

Děj dramatu s oscarovou nominací je prostý. Anna se stěhuje do Paříže a předtím se snaží postarat o svého otce Anthonyho, který pomalu ztrácí pojem o realitě, přesto odmítá přijmout pomoc.

Celý příběh se odehrává v prostoru Anthonyho bytu, či spíš v Anthonyho hlavě. Skrze drobné změny prostředí a repetitivní opakování stejných scén s posuny v čase a vyznění dokáže režisér Florian Zeller skvěle zobrazit všudypřítomný zmatek a dezorientaci, který se stává děsivou náplní Anthonyho dnů.

Otec není jednoduchý odpočinkový film. Je to však jeden z nejsilnějších filmů, jaké jsem letos viděla. Zvlášť pokud máte v blízkosti někoho, kdo podobným postižením trpí – geniální Hopkinsův výkon vám pomůže nahlédnout krutou pravdu jeho očima.

Toni Erdmann

Edisononline, 2016, 156 min

Jestli jste německý snímek, který byl před pěti lety nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, v kině prošvihli, určitě si jej pusťte. Zestárlý učitel a nepříliš úspěšný otec si zvolí originální cestu, jak se znovu přiblížit odcizené dceři, která dělá kariéru v nadnárodní firmě a nemá na nic a na nikoho čas.

Zrodí se kouč Toni Erdmann, tragikomická figura s absurdní parukou a umělými zuby, která se workoholičce Ines začne plést do života v těch nejméně vhodných momentech. Povedená komedie, kde přes slzy smíchu prosvítají hlubší momenty.