Světové ragby je v pohybu. Na MS v ragby 2023 bylo již prodáno 350 000 vstupenek

Rainbow Cup byl na poslední chvíli rozdělen na dvě skupiny. Důvodem je, že Jižní Afrika je v současné době na britských ostrovech v červeném pásmu ochrany před Covidem. Proto musí čtyři  africké týmy Bulls, Lions, Sharks a Stormers odehrát svůj vlastní pohár a ostatní týmy z Irska - Leinster, Munster, Ulster a Connacht, z Walesu - Cardiff, Scarlet,Dragons a Osprey, ze Skotska -Edinbourg a Glasgow a z Itálie - Benetton a Zebre, tedy dvanáct týmů vytvoří druhou skupinu. Hraje se v termínech od 23.dubna  do 19. června 2021. 


Africká Unie Ragby
 se rozhodla uspořádat kvalifikaci na Světový pohár 2023 v ragbyovém světě neznámé Burkině Faso v termínu od 5. do 13.června 2021  pro nové národní africké Unie.

Program africké kvalifikace

5. června 2021 se utká Nigerie s Burundi a Camerun s Burkina Faso
9. června 2021  hraje Nigerie s Burkina Faso a Burundi s Camerunem
13. června 2021zápasy Nigerie s Camerunem a Burkina Faso s Burundi.

Z této kvalifikace jen vítěz postupuje do dalšího kvalifikačního mezikontinentálního kola.

Jak říkám...

„Ragby je viditelně na vzestupu na celém světě, osobně jsem nikdy netušil, že se ragby také hraje v těchto zemích," poznamenal Medák.


V jižní Americe existuje profesionální Superliga,  ve které startují nejlepší týmy z jihoamerických států. Velkým favoritem soutěže je tak tým Jaguárů z Argentiny, který už porazil vysoko chilský tým Silknam 68 : 8. Dále    club Olympia Lions z Paraguae zvítězil 19 : 15 nad brazilským klubem Cobras a uruguajský Peňarol po boji přehrál Kolumbijský Cafeteras 14 : 13.   Do semifinále,  které  se hraje 8. května 2021, se kvalifikovali vítězové, společně s Silknamem. Ragby v jižní Americe je na velkém vzestupu, o čemž svědčí profi-liga, která rozhodně zvýší úroveň ragby v těchto zemích.



Pro lepší propagaci Světového poháru v roce 2023 ve Francii byl ustaveno Comité joueurs (Výbor hráčů) a do jeho čela byla zvolena legenda australského i světového ragby, dvounásobný mistr světa John Eales, dalšími členy jsou Yannick Jausion, Philippe Sela, David Pocock, Gareth Thomas, Jessy Tremoulier a Lesinga Vanipola. Zájem o tento svátek ragby je už dnes veliký. Za první den, kdy se začaly prodávat vstupenky,  bylo jich prodáno 350 000.

Jak říkám...

„Mám ještě poznámku k přenosům ragbyových zápasů na sportovních kanálech  TV Nova, které jsou skvělou a v současné době v televizní nabídce  ojedinělou reklamou ragby. Na druhou stranu  je právě proto nutno volit slova komentátorů.  Propagaci ragby v Česku  rozhodně nepomůže,  když reportér uvede, že hráči ragby po otřesech mozku, trpí demencí. Ty případy se staly, ale právě proto World Rugby v současné době úzce spolupracuje se zdravotní komisí a hledá ta nejlepší řešení v úpravě pravidel, která by snížila zdravotní rizika hráčů," poznamenal Eduard Krützner senior, jemuž ragbisté říkají Medák.

 

(Eduard Krützner senior, českéragby.cz, SportovníListy.cz, koláž Petr Skála)