Dva večery s Levinem

24. duben 2021

28. dubna, v pravidelném večerním programu od 20:00 vyhrazeném pro živé koncerty, nabídneme umění dirigenta Jamese Levina.

Středeční večer bude patřit Jamesu Levinovi, který zemřel letos 9. března. Konec jeho dráhy byl trpký a provázený nemocí i skandálem – nemělo by to ale zastínit skutečnost, že to byl jeden z největších operních dirigentů všech dob. Každý dirigent si do životopisu obvykle píše, se kterými slavnými pěvci měl možnost vystupovat. A se kterými významnými pěvci posledních padesáti let pracoval Levine? Úplně se všemi.

Jeho hlavním odkazem ovšem zůstává práce s orchestrem Metropolitní opery, který pozdvihl na nejvyšší úroveň v historii. Nejen barevností a homogenitou, ale také schopností poslouchat pěvce na pódiu a reagovat na každou nepředvídatelnou situaci. Jedinečné spojení profesionality a pohotovosti. Je zajímavé, jak málo se pouštěl do klasického symfonického repertoáru, i když zejména Mahler byl výjimkou.

02892918.jpeg

Začneme ale magickou hudbou z Tristana a Isoldy, předehrou a orchestrálním závěrem. Celé Wagnerovy opery, uváděl opakovaně všechny, dirigoval zpaměti s opojným smyslem pro zvuk a nejlepšími pěvci několika generací. Pak zařazujeme hudbu nedoceněného Wagnerova předchůdce Hectora Berlioze a jeho velké Requiem, s Lucianem Pavarottim v sólovém partu. Jako odlehčení pak přijde Malá noční hudba a pak alespoň tři operní kusy. Nejprve Plácido Domingo a Samuel Ramey jako Faust a Mefistofeles. Dále okouzlující tercet ze závěru Straussova Růžového kavalíra, s Renée Fleming jako Maršálkou a Anne Sofie von Otter jako Oktaviánem. A pak nedostižná lyrická a koloraturní sopranistka Kathleen Battle v árii Konstance z Únosu se serailu. Naváže Mahlerova Pátá symfonie, která sice začíná smutečním pochodem, ale je v ní také Scherzo a slavné Adagietto.

Vysíláme 28. dubna ve 20:00. Druhý blok věnovaný památce Jamese Levina je připraven na 19. 5. a uzavře ho Mahlerova Třetí.

Spustit audio