Hlavní obsah

Brambory díky pandemii rekordně zlevnily. Musíte pro ně ale k pěstitelům

Právo, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští zemědělci mají kvůli slušné loňské úrodě u nás i v Evropě a kvůli protipandemickým opatřením, především dlouhodobě uzavřeným restauracím, školním jídelnám a donedávna i okresům, ještě větší potíže s odbytem některých svých produktů než v běžných letech. Týká se to především brambor, ale také třeba jablek. Jde přitom o komodity, které v obchodní síti rozhodně nepatří k nejlevnějším.

Foto: Michaela Říhová , ČTK

Brambor je na českém trhu aktuálně nadbytek a jejich cena proto klesá.

Článek

Agrární komora ČR, která je největší tuzemskou profesní organizací zastupující zemědělce, se proto ve spolupráci s vybranými zemědělskými podniky pokouší zprostředkovat prodej těchto komodit takzvaně ze dvora za velice nízké, výprodejní ceny.

Cílem je jednak pohnout s odbytem do nové sklizně a zabránit hrozícím ztrátám na úrodě, jednak umožnit lidem koupit si kvalitní brambory či jablka za výrazně méně peněz, než kolik dnes stojí v obchodech.

Sezonní potraviny jsou to nejlepší, čím můžete podpořit své zdraví

Zdraví

„Z naší strany nejde o koordinovanou kampaň, spíše o výzvu, která má pomoci pěstitelům, kterým se kvůli pandemii a uzavření gastro provozů nepodařilo včas vyprázdnit sklady. Na Facebooku Agrární komory jsme se snažili poskytnout informace o několika největších distribučních centrech, která slouží pro koncentraci produkce od menších pěstitelů a kam si případní zájemci o lokální produkci mohou dojet,“ řekl Právu prezident AK ČR Jan Doležal.

Ceny brambor nejsou nijak pevně stanoveny, ani nejsou jednotné. Podle Doležala lze ale očekávat, že se budou pohybovat na úrovni výrobních nákladů pěstitelů s minimální obchodní přirážkou. To znamená přibližně 3 až 4 koruny za kilogram brambor. Ve velkých supermarketech se přitom cena brambor běžně pohybuje na trojnásobku této hodnoty.

Důvody, proč zařadit do jídelního plánu více bezmasých dní

Zdraví

Ve čtyřech velkoskladech (v tabulce) je už nyní možné zakoupit brambory za takto nízké ceny. Brambory tam běžně vozí i menší pěstitelé, na výběr je řada odrůd i různé typy brambor z hlediska kuchyňského užití. Je ale nutné počítat s tím, že jde o větší balení. Uskladněné brambory jsou zpravidla v pytlích po 25 kilogramech.

Nadúroda je v celé Evropě

„Ačkoliv nejde o naši iniciativu, takový prodej podporujeme. Situace v podnicích je letos velmi rozdílná, nejvíce postiženi jsou ti pěstitelé, kteří významnou část své produkce obvykle dodávají do restaurací nebo školních jídelen,“ uvedl pro Právo předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Jak připomněl, situaci s odbytem dál komplikuje to, že nadúroda byla loni v celé Evropě. V západní Evropě, odkud se do ČR dováží nejvíce brambor, je jich ve skladech aktuálně o milión tun více než v předchozím roce. Projevuje se to i ve farmářských cenách placených zemědělcům, které na baličkách obchodů aktuálně kolísají okolo dvou korun za kilogram.

Skoro nám utrhali ruce, říkají prodejci na farmářských trzích

Domácí

Mnoho pěstitelů brambory taktéž prodává ze dvora, většinou v sídle firmy či v bramborárně. Jejich ceny se podle Králíčka pohybují zhruba na úrovní prodejních akcí supermarketů, tedy mezi 6 až 8 korunami za kilogram. Běžné ceny brambor většina obchodních řetězců drží na úrovni okolo 15 korun za kilogram.

Sklady nejsou jediným místem, kde se dají brambory za nízké ceny koupit. Za obdobné ceny se prodávají i v síti prodejen Rynek, jejímiž provozovateli jsou zemědělské společnosti Agro Měřín, Beskyd Fryčovice a Chovservis Hradec Králové. Nejvíce těchto prodejen je na Vysočině, na východě Čech či severu Moravy. Adresy a otevírací doby prodejen jsou na www.agrorynek.cz.

Za jablky k sadařům

Obdobná situace je letos také s jablky. V běžných letech mají ovocnáři v polovině dubna většinu produkce již vyprodánu. Letos je ale situace kvůli opatřením proti pandemii odlišná.

Jak uvádí v posledním vydání týdeník Zemědělec, například sady Schwarz ve Vranově na Rokycansku mají na skladě ještě sto tun jablek, což je asi čtvrtina loňské sklizně. „S cenou jsme už šli hodně dolů, protože potřebujeme doprodat,“ řekl spolumajitel sadů Richard Schwarz.

Oblíbené potraviny s malou ekologickou stopou

Zdraví

Firma nabízí sedm odrůd, ceny za kilogram se pohybují od osmi do 25 korun. „Máme klimatizované sklady, které udržují stálou vlhkost i teplotu. Naše jablka mají pořád velmi dobrou kvalitu,“ dodal pěstitel.

Agrární komora má podle Doležala zatím větší přehled o nabídce brambor. „Věříme však, že se příležitosti chopí také pěstitelé jablek,“ uvedl.

Kam pro levné a kvalitní brambory
PRAHA
Lukavecká 1732 (areál Pragorent, příjezd z ul. F. V. Veselého), Praha 9- Horní Počernice Telefon: 725 779 417
HRADEC KRÁLOVÉ
Bratří Štefanů 987, Hradec Králové Telefon: 725 970 272
FRYČOVICE
Fryčovice 606 (okres Frýdek-Místek) Telefon: 558 422 214
HORNÍ CEREKEV
HORNÍ CEREKEV Havlíčkova 490, Horní Cerekev (okres Pelhřimov) Telefon: 721 754 522

Reklama

Výběr článků

Načítám