Srovnáno se zemí bude několik skladů, garáže, ale i administrativní objekty. „Demolice jsou dalším nutným krokem. Potřebujeme získat prostor pro samotnou halu, ale také pro parkoviště a související dopravní infrastrukturu, protože již počátkem příštího roku plánujeme zahájit výstavbu,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Mistrovství v roce 2024

Cílem je stihnout halu postavit rychle, aby se v ní mohlo uskutečnit mistrovství světa v hokeji 2024. Hala následně poslouží celé řadě sportů – hokeji, futsalu, volejbalu, tenisu, basketbalu, ale i boxu nebo krasobruslení.

Dále se počítá s využitím pro koncerty, muzikály, výstavy, kongresy, veřejné akce či show na ledě. Předpokládaná cena haly je odhadována na 2,5 miliardy korun.

Video
Video se připravuje ...

Uvolní se místo pro multifunkční halu, která má hostit mistrovství světa v hokeji. Markéta Malá

Hala se bude nacházet za pavilonem Z na výstavišti. „Zkušební provoz by mohl začít již koncem roku 2023, kompletně hotovo má být v roce 2024. Aktuálně také běží koncesní řízení na provozovatele haly na prvních 15 let jejího fungování. Očekává se vydání společného územního rozhodnutí a stavebního povolení pro tři stavby, tedy pro samotnou halu, část okolních ploch a na vodní díla,“ upřesnila primátorka.

Náhrady za demolice

Probíhá i jednání o náhradách ze strany města se společnostmi, jichž se bourání dotkne. „V případě veletrhů jde o vybudování dvou nových vjezdů či oplocení a o přesunutí spedice. Je nutný také nový provoz centrálního odpadového hospodářství stejně jako u dopravního podniku. Ten bude navíc také potřebovat některé nové zpevněné plochy a komunikace,“ upřesnil člen Rady města Brna Petr Kratochvíl.

Fotogalerie
12 fotografií