Hlavní obsah

Mladí Češi chtějí bydlet ve vlastním, uvažují ale jen o menších bytech

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlet ve vlastním je snem mladých Čechů do 30 let. Vlastnit nemovitost chce 70 procent z nich, pořídit si chtějí především menší byty o velikosti 2+1. S financováním se ale spoléhají na pomoc rodiny.

Foto: Novinky

Jak mladí Češi do 30 let uvažují o vlastním bydlení

Článek

Úrokové sazby hypoték i přes jejich postupné navyšování jsou stále nízké, ceny nemovitostí rostou, zájem o hypotéky je tak v posledních měsících rekordní.

Zájem o hypotéky je letos rekordní, lidé si na bydlení půjčili už 100 miliard

Finance

O pořízení vlastního bydlení je velký zájem i mezi mladou generací. Jak ukázal aktuální průzkum agentury Ipsos pro UniCredit Bank, tři pětiny mladých ve věku 21 až 30 let přemýšlí o koupi menšího bytu velikosti 2+1, každý desátý uvažuje jen o 1+1 či garsonce.

O vlastním bydlení jako výdělečné investici přemýšlí zhruba dvě pětiny oslovených, populární je tato myšlenka především v Karlovarském kraji. Pro více než polovinu mladých jde o investici, která jim usnadní situaci při zakládání rodiny.

Spoléhají na pomoc rodičů

„Mladí Češi v nemovitostech vidí hmatatelnou investici, touží po vlastním bydlení a k tomuto cíli jsou připraveni využít výpomoc od rodiny v podobě zástavy nemovitosti. Vlastní ušetřené finanční prostředky potřebují do startu, nákupu vybavení a na následné splátky,“ doplnil Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Možnost ručit při pořízení vlastní nemovitosti jinou nemovitostí, například od nejbližší rodiny, má podle průzkumu 56 procent mladých, z nichž třetina přemýšlí o tom, že tuto pomoc od svých rodičů využijí. Z výsledků dokonce vyplývá, že 36 procent stále se svými rodiči bydlí. Především pak z důvodu, aby snížili své náklady na bydlení, nebo si aktuálně nemohou dovolit pronájem vlastního bydlení, a mohli tak ušetřené peníze investovat do koupě vlastního bydlení v budoucnu.

O delší fixace je zájem

Jak mluvčí banky dále připomněl, během posledního roku české banky zaznamenaly rekordní zájem o hypotéky, především s fixací na pět let i více, a to i přes složitou situaci spojenou s pandemií koronaviru, která vedla k nevídaně nízkým úrokovým sazbám.

„Přes spekulace, že se růst cen nemovitostí v Česku zastaví, trh s nemovitostmi se zdá být odolný a mladší generace tak má stále zajímavou příležitost pořídit si vlastní bydlení,“ dodal Plocek.

U hypoték se teď vyplatí delší fixace úrokové sazby

Finance

Do cen nemovitostí vstupuje několik hledisek, například lokalita, velikost města, dostupnost dopravy, občanská vybavenost, bezpečnost apod.

Ačkoli by nemělo být překvapující, že se mladí stěhují do větších měst kvůli vyššímu vzdělání či lepším nabídkám práce, i oni přemýšlejí o alternativách, které by mohli zlepšit jejich finanční situaci.

Podle dostupných dat může návratnost investice do nemovitostí v Praze trvat okolo 29 let, zatímco nejvýhodnější nemovitosti nalezneme v Chomutově, kde se dá hypoteční úvěr u menších bytů splatit do devíti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám