9 možností, jak opticky zvětšit prostor

Bydlíte v malém bytě a máte pocit, že je v něm trochu těsno? Jak ho provzdušnit a dodat pocit, že jeho prostor je mnohem větší, než ve skutečnosti? Máme pro vás pár tipů, jak si opticky zvětšit byt.

Sjednoťte podlahu

Pokud máte jinou podlahu v chodbě a jinou v místnosti nebo místnostech, prostoru prospěje, když je sjednotíte. Tím totiž bude plocha vypadat mnohem větší. Pokud budete chtít v bytě koberec, spíše vyberte menší koberečky, než jeden veliký.

Vsaďte na barvy

Když budete vybírat barvy do malého interiéru, víceméně byste měli zapomenout na tmavé odstíny. Ideální je proto bílá, nebo můžete zvolit světlé chladnější tóny. Bytoví architekti doporučují pro malý byt zvolit jednu hlavní barvu, a využít ji v několika barevných variantách.

Prosvětlete byt

Prosvětlit byt můžete světlými, nejlépe bílými stěnami a třeba i bílým nábytkem. Zajistěte dostatek přirozeného světla. Na okna proto dávejte velmi lehké záclony, případně závěsy.

Nábytek, který má více funkcí

V místnosti by nemělo být spousta skříněk a nábytku jako takového. Když už nějaký pořizujete, měl by být dobře promyšlený. Velmi šikovné bude, když bude mít nábytek několik funkcí.

Televize může viset na stěně, může stát na skříňce, ale i být ve skříňce ukrytá. Místo konferenčního stolku můžete využít taburetky, které tak vedle sezení budou splňovat i další účel.

Pokud nemáte malé děti, můžete prostor i vizuálně rozdělit, třeba skleněnou stěnou, aby byly jednotlivé části bytu psychologicky rozčleněny.

Rozkládací systémy

Uplatní se třeba rozkládací nábytek. Příkladem může být prostor ke spaní, ale také stolek, který jde složit.

Neviditelné úložné prostory

Možností je využít úložné prostory v sedací soupravě a zapomenout nelze ani na chytré skříňové systémy. Masivní skříně se do malého bytu nehodí. Místo nich je možné využít lehký nábytek se spoustou úložného místa. Hodí se sem budou vestavěné skříně, nábytek na míru.

Využijte celé stěny, poličky a skříňky mohou být i nad dveřmi.

Zrcadla

Zrcadla v interiéru dokáží úplná kouzla. Vhodně instalovaná zrcadla dodají dostatek světla, ale i zvětší prostor. Výborně se uplatní třeba na vestavěné skříni. Když je pověsíte v malé chodbě, zcela drobnou předsíň promění. Podobně se může změnit i koupelna.

Minimalismus

Když bude prostor přeplněný nejrůznějšími věcmi, včetně dekorací, bude se zdát ještě menší. Vyplatí se tedy poohlédnout mezi styly, které vyznávají minimalismus. Mezi ně patří třeba japonský styl bydlení, nebo se můžete inspirovat mezi severskými interiéry.

Pozornost světlům

Malé prostory potřebují dostatečné osvětlení. Kromě přirozeného světla se bude hodit sjednocené dostatečné světlo s několika podobami zdrojů světla. S dostatkem světla bude vypadat prostor mnohem větší.

Nakonec myslete také na to, že v malém bytě by každá věc měla mít své místo. Pokud budete mít věci různě po prostoru, tak ho tím zmenšíte.

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *