Kraj zaplatil přes dva miliony a koupil software, který žádný úředník nikdy nepoužil

Na středočeském krajském úřadu vyplouvá na povrch další z hříchů minulosti. V posledních dnech tam začal velký vnitřní audit, který se zabývá problematickým nákupem softwaru. Za něj kraj zaplatil celkem přes dva miliony korun – a pak jej ani jednou nepoužil.

Na středočeském krajském úřadu to znovu vře. Jak INFO.CZ zjistilo, v posledních dnech tam začal velký vnitřní audit, který se zabývá podezřelým nákupem specifického softwaru, který probíhal v několika vlnách – v letech 2011, 2012 a 2015. Kraj za něj dohromady utratil přes dva milion korun, ovšem do běžné praxe se program nedostal. Nakonec měl v roce 2018 skončit vypnutý a odpojený – bez toho, aby jej jediný úředník na něco využil.

Tiskové oddělení Středočeského kraje informace INFO.CZ o spuštěném auditu potvrzuje. „Ano, nákup Vámi uvedeného softwaru proběhl a nyní je prověřován interním auditem. Jeho výsledek bude předán řediteli Krajského úřadu Středočeského kraje. Nejzazší datum pro jeho ukončení a předání je 15. 5. 2021,“ říká Helena Frintová z odboru kanceláře hejtmanky.

Otázkám, do jaké míry úředníci objednávaný software skutečně využívali, se však vyhýbá. „Zda a v jaké míře byl server SW využíván, prověří již zmíněný interní audit. I toto je jeho součástí,“ doplňuje Frintová s tím, že „nákup softwaru byl schválen Radou kraje a proveden byl se na základě jejího rozhodnutí.“

sinfin.digital