Mobilheim – čím dál oblíbenější způsob nenáročného bydlení

Mobilheimy nebo jinými slovy též mobilní domy má mnoho z nás stále spojeno především z dobou dovolené, kdy představují jednu z variant ubytování, které nabízení některé kempy. Možná jste už několik mobilheimů zahlédli i v zahrádkářské kolonii, kdy jejich pořízení někteří dávají přednost před stavbou klasické zahradní chatky. V mnoha zemích se ale v několika letech mobilní domy staly i svébytným způsobem vlastního bydlení. Jaké jsou některé z výhod, které svým obyvatelům mobilheimy nabízejí?

Rychlé bydlení za dostupnou cenu

Pořízení vlastního bydlení je vždy poměrně velmi finančně nákladnou záležitostí. Právě mobilheimy jsou v porovnání s cenami klasických nemovitostí finančně mnohem přijatelnější. Na cenu mobilního domu má samozřejmě vliv jeho velikost a vybavení. Ty určené k celoročnímu obývání lze sehnat již od sto padesáti tisíc. Velmi luxusně zařízené mobilheimy ale mohou dosahovat až částky přes půl milionu korun. Jde ale vždy o cenu mnohonásobně nižší, než za kterou pořídíte většinu klasických typů nemovitostí. Mobilheim navíc podle zákona není stavba. S tím odpadá i další nepříjemnost, která je jinak se stavbou vlastní chatky či domku spojena, není k němu potřeba stavební povolení. Od okamžiku, kdy si mobilheim koupíte a kdy se do něj můžete nastěhovat, tak často uplyne pouze několik málo dní.

Ekologičnost i snadné přestěhování se

Pro mnoho lidí je dnes zároveň důležité ekologické hledisko. I z tohoto úhlu pohledu vás mobilní domy potěší. Jsou totiž povětšinou vyrobeny z přírodních obnovitelných zdrojů. Když mobilheim doslouží, lze ho tak většinou z velké části recyklovat. Kromě toho jsou mnohé z nových moderních mobilheimů vybaveny rovněž solárními kolektory, které významně snižují náklady na energii. Jak již z názvu vyplývá, mobilní domy je možné poměrně snadno přemístit. Mají totiž kola. V neposlední řadě jsou mobilheimy nenáročné na údržbu i úklid. Nabídka starších i nových mobilheimů různých stylů a velikostí je velmi široká. Pokud vás mobilní domy zaujaly, určitě si vyberete.

Zdroj: mobilehomeliving.org

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu