Porcelánka v Nové Roli slaví 100 let od zahájení výroby. Návštěvníkům otevře nové muzeum

26. duben 2021 10:45

Před sto lety se začal v Nové Roli na Karlovarsku vyrábět porcelán. Nejprve pod značkou Bohemia keramické závody, dnes v tradici pokračuje společnost Thun 1794.

Bernadotte, Lea, Loos nebo Nina – to jsou některé z názvů porcelánových souborů Porcelánky Thun 1794 v Nové Roli. Letos je to 100 let, co se tam začal porcelán vyrábět. Nejprve pod značkou Bohemia keramické závody. Dnešní závod je vybaven moderními technologickými zařízeními a ročně vyprodukuje 3 500 až 4 000 tun porcelánu.

Ke stému výročí založení porcelánky se návštěvníkům letos otevře nové Muzeum porcelánu. Podle průvodce a provozovatele muzea Jaroslava Doliny budou v muzeu k vidění na čtyři stovky kusů porcelánu, který se v Nové Roli vyráběl nebo stále ještě vyrábí.

„Celé je to sbírka posbíraná jednotlivými řediteli za 100 let výroby porcelánu v Nové Roli. Je tady také velmi významná česká škola porcelánu, kterou reprezentují zejména zvučná jména Jaroslava Ježka, Jiřího Laštovičky, Jiřího Kožíška nebo současné mladé tvůrkyně Lenky Sárové Malíské,“ popsal Dolina.

Čtěte také

Muzeum porcelánu v Nové Roli se otevře po uvolnění vládních protiepidemických opatření. Zájemci se budou moct podívat také přímo do výrobního závodu, kudy vede prohlídková trasa a seznámit se s postupem výroby tradičního českého porcelánu.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio