Muzeum Vimperska nabídne na zámku nové expozice o životě za minulého režimu i Zlaté stezce

26. duben 2021 12:22

Sklářství, knihtisk, Zlatá stezka, lesnictví, ale i život za éry Schwarzenbergů a za komunismu. To jsou témata, která přiblíží nové stálé expozice v Muzeu Vimperska. Pracovníci zámku je dokončují v horní části této národní kulturní památky.

„Muzeum, které spravujeme, bude mnohonásobně větší než to, co tady lidé mohli vidět v minulých letech,“ připomíná kastelán vimperského zámku Vojtěch Brož, který zároveň působí jako vedoucí muzea.

Se svým týmem právě dokončuje nové expozice. „Už léta sbíráme výpovědi pamětníků, kteří žili přímo tady na zámku, a rozhodli jsme se v rámci muzejních expozic rehabilitovat jeden z bytů. Troufám si tvrdit, že mladší generace už takový prostor ze své zkušenosti znát nemůžou,“ popisuje.

V místnosti nechybí menší pec, litinová pánev, štípané dřevo a typický kredenc. „Ta místnost neslouží jen jako připomínka toho, že se na zámcích bydlelo, ale chceme tu vyprávět příběh vimperského průmyslu. Je tu například nákup, na kterém chceme vysvětlit, jak fungovaly obchody za minulého režimu,“ prozrazuje Vojtěch Brož.

Čtěte také

Jednou z nejcennějších sbírek na vimperském zámku je kolekce skla. „Sklářství vždycky bylo jedním ze základních kamenů ve vimperské historii. Připomínáme nejen sklo jako výsledek práce, ale i pracovní proces tvoření. Máme tu také sklářské stroje a podobné je to u knihtisku ve vedlejší místnosti,“ říká Vojtěch Brož.

V dalších částech muzea Vimperska návštěvníci poznají šlechtické majitele panství, na simulátoru si vyzkoušejí sjezd na saních se dřevem, ale dozvědí se i zajímavosti o slavné Zlaté stezce.

Ta je zanesena v kovové podlaze spolu s osídlením, které vznikalo kolem stezky. „Podle barvy na první pohled rozlišíte středověké, renesanční a novověké osídlení a jasně vám to ukáže, jak se nám provozem na Zlaté stezce celý kraj zalidňuje. Na stěnách zase zobrazujeme profil stoupání cesty po Zlaté stezce,“ ukazuje Vojtěch Brož. Nejmenší návštěvníci si při prohlídce užijí i spoustu interaktivních prvků.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související