ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 5488 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Lenka Linhartová získala Cenu Hanzelky a Zikmunda

0 jsk 26.4.2021

Vítězem 3. ročníku soutěže o Cenu Hanzelky a Zikmunda v kategorii cestopis roku se stala Lenka Linhartová a její titul Císař ve světě. Hlavní cenu za nejlepší cestovatelskou fotografii získal snímek Petra Kleinera s názvem Mobilní Indie. Slavnostní vyhlášení se konalo v Zrcadlovém sále na zámku v Dobříši. Právě tam, po návratu z cesty do Afriky a Jižní a střední Ameriky, psali Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund své knihy.

V hlavní kategorii cestopis roku získala letos Cenu Hanzelky a Zikmunda kniha Císař ve světě, v níž autorka popisuje cestu matky s tříletým synem, který má Aspergerův syndrom, do Thajska.

„Jistě, nejde o dobrodružnou výpravu do zahraničí, o cizích zemích se nedozvíme skoro nic. Přesto tuhle knihu považuji za cestopis v nejhlubším smyslu slova. Je to totiž oslava cesty jako fenoménu. Příběh sbližování dvou lidí legitimizuje její mimořádně ozdravnou funkci. Kniha jaksi mimochodem upozorňuje na hlubší smysl cestování a tím celou cestopisnou literaturu dostává do vyšší úrovně než cestopisy, které, ve vší úctě k výkonům, popisují jen pocity jednotlivce při překonávání překážek. Navíc je kniha napsaná svižně, čtivě, s působivou směsí humoru a zoufalství,“ vysvětluje verdikt poroty a hlavní myšlenku knihy její předsedkyně Milena Holcová.