Doba internetu mění náš mozek

Čím více se propojujeme, tím je těžší se skutečně odpojit. Mozek zaplavujeme obrovským množstvím informací, které nedokáže zpracovat. Zapomínáme na chvíle odpočinku, relaxace a hlubokého spánku. Přicházíme o schopnost funkční paměti i kreativity. S chytrým telefonem je těžké zůstat i chytrým člověkem.

Díky internetu máme na jedno kliknutí nebo potažení palcem na dosah všechny informace. Mozek je však neustále vstřebává a zpracovává. Je unavený a nemá kdy relaxovat. Ztrácíme schopnost osobní komunikace. Touha po všem novém a zajímavém nás prostě nikdy nepřejde. Naše mysl je zahlcená a strádá.

Doba internetu mění náš mozek 1

Žijeme online

Neustále k nám proudí nikdy nekončící proud informací. Facebook, Instagram, YouTube a další média nemají konec. Jsou lákavé, barevné, interaktivní a mozek zabaví na dlouhé hodiny. U obrazovky s online světem průměrně trávíme 4 hodiny denně. K tomu si připočtěte čas strávený u televizní obrazovky. Mozek si zvyká na snadný přístup nových a vzrušujících informací, které nelze kvalitně zpracovat.

Připojit a odpojit

Pokud usínáte s těžkou hlavou plnou nevyřešených problémů a ráno se objeví nové řešení, poděkujte svému podvědomí. Je úložištěm všeho, co jsme zažili a soukromou laboratoří, ve které vymyslí v hlubších a kreativnějších souvislostech řešení a zahrnuje nás novými nápady. To ale dovede jen ve chvílích klidu.

Doba internetu mění náš mozek 2

Závislost na síti

Online prostředí zapojuje všechny naše smysly kromě čichu a chuti. Zrak sleduje obraz i text, sluch je zaměstnán hudbou, slovem a signály všech notifikací. Hmat je zaměstnán klikáním. Největší nápor dostává mozek a neví co dřív. Bezmocně čelí online světu, který v nás vyvolává hlubokou závislost.

  • Intenzita – mozek dostává mnoho různých signálů ke zpracování a na každém stráví jen pár vteřin
  • Interaktivita – díky informacím z prostředí sociálních sítí si mozek reakce snadno spojuje s pocitem, že jsou všechny důležité
  • Opakování – mozek spoléhá na to, že online svět přináší stále nové podněty a táhne nás na ty samé stránky a online platformy
  • Odměňování – čekáme na odezvu, lajky, komentáře a neustále hltáme novou informační potravu

Mozek, který nestíhá

Vše, co jsme zažili, se třídí a ukládá do dlouhodobé paměti. Některé věci jsou jen podvědomé nebo zapomenuté. V jednu chvíli můžeme zaměřit pozornosti maximálně na 3 až 5 věcí současně. Mozek navzájem vše kombinuje a vzniká něco nového. Letmé, roztříštěné a ledabyle rozházené útržky informací paměť neuloží. Pak je stále těžší vymyslet něco kreativního, něco se naučit a mít úspěšné vztahy.

Doba internetu mění náš mozek 3

S chytrým telefonem je těžké zůstat i chytrým člověkem

Zůstat v době chytrých telefonů zároveň i chytrým člověkem vyžaduje pečlivý výběr potravy pro mozek s vědomím toho, že vše, co nasaje, se dostane do dlouhodobé paměti. Nutný je i pravidelný a každodenní čas být zcela offline. Čas na pohyb, vaření, kreativní činnosti, relaxaci i meditaci. Odpočinutý mozek bude pak znovu plný nových nápadů a kreativních myšlenek a připravený na hlubší zážitky.

Napsat komentář

(Spamcheck Enabled)