Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Virtuální prohlídka - moderní způsob prezentace realit

Virtuální prohlídka - moderní způsob prezentace realit

Doba se stále přítomnou hrozbou onemocnění covid-19 nám hodně vzala, ale mnohé jsme se také naučili. Příkladem může být vysoký zájem o virtuální prohlídky nemovitostí a 3D naskenované fotografie. Bydlet totiž potřebujeme i v době covidové, která nutí k co největšímu omezení setkávání. Realitní turistiku tak nahrazují čím dál tím oblíbenější virtuální prohlídky, které modernizují a urychlují celý proces výběru a následnou koupi objektů.

Přísná vládní opatření v souvislosti s ochranou před epidemií komplikují prohlídku bytů a dalších nemovitostí. Povinnost nosit roušky, omezení vzájemných kontaktů a všudypřítomný strach z nákazy, to je to, co nás nutí stáhnout se do soukromí a v případě potřeby také do virtuálního světa. Tuto skutečnost vzali v úvahu i realitní makléři, kteří zaznamenávají čím dál tím větší zájem o virtuální prohlídky nemovitostí či videohovory přes mobilní telefon. Taková virtuální prohlídka přitom dokáže byt či dům představit v docela jiném světle. Stává se, že ke koupi vybraného objektu pak dochází pouze na základě virtuální prohlídky.

Stop realitním turistům

3D virtuální prohlídky nejsou na trhu novinkou, koronavirus však tuto vysoce efektivní technologii do velké míry popohnal. Z preventivních důvodů se tvář denního běhu v prodeji realit výrazně proměnila. Realitní turistika ustoupila a větší šanci dostaly moderní technologie. Realitní makléři stejně jako jejich klienti začali upřednostňovat zdraví před tradičními prohlídkami potenciálního nového bydlení. Nejenže tak dokáží ochránit sebe i svou rodinu, ale zároveň ušetří čas. Někteří z klientů si vybranou nemovitost koupí pouze na základě virtuální prohlídky, jiní se rozhodnou až po její návštěvě. Na místo však už jedou s tím, že se jimi vybraný objekt nemůže příliš lišit od toho, se kterým už se seznámili virtuální cestou.

 

Seznamte se s možnostmi virtuální prohlídky Mattterport:

 

Prezentace realit v novém světle

Virtuální prohlídka představuje reálně nasnímaný interiér. Jedná se o interaktivní prezentaci prostoru, která díky celkovému zornému úhlu o 360° horizontálně a 180° vertikálně vytváří mnohem lepší představu nežli běžná fotografie. Uživatel, který virtuální prohlídku nemovitosti prochází na obrazovce (případně pomoci brílí), tak může snadno nabýt dojmu, že se opravdu v onom objektu ocitá. Navíc si může pomocí myši nebo klávesnice zvolit směr, kterým se v interiéru vydá. Zároveň si přiblížením může prohlédnout jednotlivé detaily. Virtuální prohlídka může také obsahovat popisky k vybavení, může nabídnout i 360° výhled z okna, odkazy či videa. Umožňuje rovněž měření vzdáleností mezi různými body. Ukazuje zkrátka snímaný prostor ve zcela novém světle.

Skenování nemovitostí

V České republice je k dispozici okolo padesáti kamer Matterport, které jsou uzpůsobeny skenování nemovitostí, na jejichž konci pak vzniká ucelená virtuální prohlídka. Tyto 3D skenovací přístroje dokáží naskenovat nemovitost včetně její rozlohy. Tyto prohlídky se výrazně liší  kvalitou zpracování Pokud má vzhled interiéru zachytit fotoaparát, stačí se s ním postavit tak, aby nežádoucí části prostoru nebyly vidět. Vytvořená virtuální prohlídka však do detailu odhalí celý prostor, a to včetně kladů i nedokonalostí. Proto je důležité umět s 3D skenovacími přístroji správně pracovat. Ačkoliv by se mohlo zdát, že je vytváření virtuální prohlídky časově náročné, není tomu tak. Pokud je za pomoci profesionálního skenera snímán špičkově připravený prostor, lze byt o velikosti 3kk naskenovat přibližně za 40 minut. Skenování dvoupatrového rodinného domu zabere dvě až tři hodiny práce, k nimž je třeba započíst ještě čas určený pro postprodukci. Důležitá je kvalitní 3D kamera, doporučujeme použít Matterport Pro 2

Profesionální 3D kamera Matterport Pro2 umožňuje skenovat prakticky jakékoli prostory
Profesionální 3D kamera Matterport Pro2 umožňuje skenovat prakticky jakékoli prostory

Počítačové vizualizace

Do hledáčku realitních kanceláří se virtuální prohlídky dostaly už před více než dvěma roky. V počátcích šlo o poměrně drahou technologii, takže se používala zejména u specifických nemovitostí. Postupem času došlo k výraznému zlepšení a zlevnění samotné technologie, která navíc ukázala daleko širší využití. Původní velkou a těžkou krabici, kterou bylo dříve zapotřebí složitě přemisťovat po nemovitosti, v současné době nahradilo zařízení menší než mobilní telefon. Jeho pořizovací cena je rovněž podstatně menší než ta u toho původního. Z kdysi uživatelsky nepříliš přívětivého zařízení se tak stal nezbytný pomocník nejen pro realitní makléře, kteří jej používají jak pro skenování nemovitostí k prodeji, tak k pronájmům. Této technologie se dá navíc využít i v bytě, který ještě ani neexistuje. Formou počítačové vizualizace tak vzniká do detailu promyšlený vzhled interiéru, který má nalákat potenciálního zákazníka. S tím souvisejí rovněž vizualizace interiéru před a po rekonstrukci. Větší šanci tak nyní získávají i postarší nemovitosti.

3D virtuální prohlídky představují skvělou možnost, jak si naprosto bezpečně, detailně, beze spěchu a přímo z pohodlí domova vychutnat návštěvu bytu či domu, který se může stát vaším domovem.

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock