Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

European Tour, Tokio,... Lieserův vzestup pokračuje: Snad to je impuls pro mužský český golf

Stále prožívá výrazný progres v kariéře. Loňský rok golfista Ondřej Lieser končil po skoku na 179. místě světového žebříčku. Po triumfu na Challenge Tour si zajistil letos start na nejprestižnější tour starého kontinentu, European Tour, a co víc, v červenci by měl hájit české barvy i na olympijských hrách v Tokiu. Co všechno stojí za jeho zlepšením, sdělil pro Sportovní zprávy.

Golfista Ondřej Lieser s trofejí
zdroj: twitter.com/Challenge Tour

Loni ovládl na Mallorce finále Challenge Tour, což ho katapultovalo hned o 127 míst nahoru v rankingu. Výrazně si tehdy řekl o účast mezi šedesátkou golfistů v Tokiu. 

"Kdyby tady seděl jakýkoliv jiný sportovec, tak řekne, že olympiáda je pro něho vrchol všeho. Když jsem byl mladý, koukal jsem na Nagano i na oštěpaře Honzu Železného a Báru Špotákovou nebo desetibojaře Romana Šebrleho. Byli to pro mě hrdinové těch sportů. Jsem rád, že se můžu účastnit tohoto turnaje se sportem, který miluju. Strašně se na tu chvíli těším," rozplýval se Lieser.

Nejde jen o osobní úspěch, ale řekněme "o prošlapávání cesty" pro následovníky. "Psali mi i kluci, kteří jsou ještě stále amatéři, že jsou rádi, že se to povedlo. Říkali: Víme, že někdo z Česka se na tuto úroveň může dostat. Doufám, že to bude pro ně impuls a celkově hlavně pro mužský český golf, protože ženský díky třeba Kláře Spilkové má za sebou velmi dobré úspěchy," říká devětadvacetiletý golfista.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Golfista Lieser o European Tour či Tokiu

Někomu složitý pandemický rok spíše škodil, Lieser se s ním naopak popasoval výborně. Prodal totiž změnu v tréninkovém přístupu, kterou si vštěpoval. "Když jsem byl mladý, trávil jsem hodně času na chippingu, puttingu nebo drivingu a zjistil jsem, že mě to nikam neposouvá, že to nejsem já. Upustil jsem trochu od kvantity tréninku a přidal jsem více kvality. Tedy dát smysl každé ráně. Zaměřoval jsem se na speciální tipy úderů. Co chci udělat ve švihu, jak chci, aby se balon choval v tom vzduchu a jak daleko má letět," popisoval profesionál, který se golfu věnuje od devíti let.

A kde podle něj nastal zlom z hlediska psychiky? "Pomohla mi určitě moje manželka a narození mé dcery Elizabeth. Manželka, i když na to nemá žádné školy, je pro mě nejlepší sportovní mentální kouč. Ví, jak se mnou jednat. Nejsem typ člověka, s kterým můžete jednat v rukavičkách ve stylu: Ondro, to bude dobrý, to dáš,... Potřebuju vědět věci na rovinu, říkám si to i na hřišti," vysvětloval Lieser.

Příkladem je dosud životní úspěch na Mallorce, který mu otevřel bránu k dalším možnostem. "Při posledním putu na Mallorce jsem si v hlavě řekl: Olympiáda, celkové vítězství na Challenge Tour, a to se nebavíme, kolik máš peněz na tom putu. Mě tyto myšlenky motivují, já si je připouštím a snažím se jít k nim naproti," dodal pražský rodák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články