Janské Lázně - oblíbené místo pro léčbu následků obrny

Janské Lázně - oblíbené místo pro léčbu následků obrny

Pořad v souvislostech


Léčebna Vesna Janské Lázně aneb zpět do života
Audioarchiv
26. dubna 2021 Dopoledne s Proglasem Autor: Eva Svobodová

Janské Lázně jsou jedinými lázněmi na české straně Krkonoš. Mají dlouhou tradici, termální voda se zde užívá již od 14. století. V současnosti se zde nachází léčebna jak pro děti, tak dospělé, kteří trpí následky mozkových onemocnění. Na místo se vydal redaktor Proglasu Martin Weisbauer, aby se dozvěděl víc, a to přímo od ředitele Státních léčebných lázní Janské lázně Martinem Voženílkem.

Ten vysvětlil, že světovou proslulost získaly Janské lázně úspěšnou léčbou následků obrny, především dětské, a to po vzoru lázní Warm Springs v americkém státě Georgia, kde se léčil i prezident USA Franklin D. Roosevelt. Janské Lázně se tak v první polovině 20. století staly první léčebnou následků poliomyelitis dětské obrny (poliomyelitis) v Evropě vůbec.

Přestože se s celkovou kapacitou 700 lůžek řadí mezi menší až střední lázně, v oboru rehabilitačních zařízení patří podle ředitele mezi českou špičku. Voženílek vyzdvihuje také zdejší vysokohorské prostředí, blízkost nejvyšších pohoří a mnoha sportovních rezortů, které nabízejí spoustu možností pro volný čas.

Budovu dětské léčebny Vesna postavili v Janských Lázních v 80. letech 20. století italští architekti: „Na tu dobu byla budova velice moderní, jednalo se o jeden z nejmodernějších objektů té doby v Československu,“ míní. „Má sedm pater plus podkroví, na horský objekt je dost vysoká,“ dodává.

Jak Voženílek zdůraznil, děti do šesti let mají nárok na hrazený doprovod pojišťovnou. Na rozdíl od dřívějších dob, kdy zde mladí pacienti pobývali dlouhé měsíce bez přítomnosti rodičů, dnes je bráno víceméně jako samozřejmost, že zde jeden z rodičů tráví celý pobyt s nimi. Někdy dokonce v doprovodu dalšího sourozence, o kterého by jinak neměl kdo pečovat. Ředitel lázní přítomnost rodiče pro dítě hodnotí jako velmi pozitivní: „Je dobré, když je doprovod přítomný také u samotných zdravotních procedur, malý pacient pak lépe spolupracuje.“ Vedle toho při dětské léčebně funguje také škola, pacientům jsou k dispozici rovněž vychovatelé.

Samozřejmostí jsou v lázních také další specialisté jako ergoterapeuti, logopedi, ale i psychologové. Jejich služby využívají nejen děti, ale i dospělí. Jak Voženílek zdůraznil: „Dospělí po poškození mozku, cévní mozkové příhodě také potřebují péči psychologa. Součástí rehabilitace není jen fyzické cvičení, naučení denních činností, aby byl člověk soběstačný, ale i cvičení psychická.“

Před vypuknutím pandemie tvořili pět procent návštěvníků hosté ze zahraničí, mimo jiné i z arabských zemí. Mírně přes polovinu všech hostů představovali samoplátci, zbytek měl pobyt hrazený přes zdravotní pojišťovnu. V současné době se ovšem obě léčebny potýkají s nedostatkem klientů a propadem příjmů.

Celý rozhovor z pořadu Dopoledne s Proglasem si můžete poslechnout v audioarchivu.

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!