Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Třinec zažil s Libercem zlaté deja vu. Obhájil titul, navíc s puncem rekordu pro Kacetla

Historie se opakuje a také třinečtí hokejisté si zopakují křepčení s Pohárem T. G. Masaryka. Oceláři stejně jako před dvěma lety ve finále extraligy proti Liberci na výhru v prodloužení pod Ještědem navázali hned domácím potvrzením titulu. Finálovou sérii ovládli 4:1 na zápasy a poslední zápas proti zraněními zdecimovaným Bílým Tygrům 3:0 po trefách Jacka Rodewalda, Michaela Kovařčíka a Vladimíra Draveckého. Brankář Ondřej Kacetl 6. vychytanou nulou v play-off stanovil nový rekord extraligy.

Oceláři Třinec - vítězové extraligy pro sezonu 2020/2021
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Do sestavy hostů se po dvouzápasovém trestu vrátil kapitán Jelínek, chyběli ale nejproduktivnější hráč play-off Birner, Gríger a Hanousek. "Na Liberci bylo vidět, že jim chyběli rozdíloví hráči, kteří by jejich týmu pomohli vstřelit gól. Chtěl bych jim poděkovat za dobrou sérii, pogratulovat k druhému místu a vyzdvihnout náš tým, který si za rozhodnutím finálové série šel od první minuty," řekl třinecký trenér Václav Varaďa, který oslavil zisk titulu v den 45. narozenin.

Oceláři se do oslabených Tygrů zakousli hned od úvodní buly a již po 12 sekundách se do velké šance dostal Doudera, Kváča byl ale připravený. V první minutě musel liberecký gólman čelit celkem třem velkým příležitostem domácích.

"Byl to fofr, ale od toho tam jsem. Dát šanci klukům vyhrát. Každý zákrok je důležitý a to jsem se snažil plnit. Bohužel jsem nakonec dva góly dostal," řekl Petr Kváča.

Nápor Třince přibrzdilo vyloučení Kurovského, jehož ale po minutě následoval na trestnou lavici Vlach, takže oba týmy si zahrály zkrácené přesilové hry. Blíže k brance měli domácí, Kváča ale samostatný nájezd Hrni betonem vyrazil nad horní tyč.

"Martin (Růžička) mi to perfektně dal a zkusil jsem si natáhnout brankáře, ale když jsem to zvedal, Kváčis mi tam ještě stihl dát beton," řekl Erik Hrňa.

Kváčův protějšek Kacetl si první zákrok připsal až v 6. minutě, nic vážného ale v první třetině řešit nemusel. Liberečtí jej výrazně neprověřili ani v přesilové hře při Chmielewského vyloučení.

Početní výhoda tak pomohla do vedení domácím. Pabiškův faul Slezané ještě nepotrestali, velkou šanci Rodewalda při špatném střídání hostů zastavil Kváča. Následující nedovolený zákrok Vitáska se ale stal Severočechům osudný. Po přihrávce Michaela Špačka otevřel skóre šestým gólem v play-off Rodewald.

"Podařilo se mi zastavit puk vyhozený po prknech a pak jsem to chtěl vzít na sebe a vystřelit. Všiml jsem si ale, že je tam Jack (Rodewald), tak jsem zkusil stáhnout hráče k sobě a posunout mu puk," řekl Michael Špaček.

Liberec hrál finále, přesto bude bez Ligy mistrů

Hokejisté Mladé Boleslavi se představí v příštím ročníku Ligy mistrů a doplní v ní vítěze základní části pražskou Spartu a druhý Třinec. Díky triumfu třineckých Ocelářů v play-off po finálové výhře nad Libercem 4:1 na zápasy zaujal třetí účastnické místo z české nejvyšší soutěže třetí celek dlouhodobé části. Liberec, který skončil v základní části čtvrtý, měl šanci na start v LM jen v případě zisku titulu.

Tygři po inkasované brance přidali na důrazu, snažili se více střílet, nebezpečnější byli ale i nadále domácí. Například ve 38. minutě mohl zvýšil Hrehorčák, ale neuspěl stejně jako o chvíli dříve Růžička.

Ve 45. minutě mohl Oceláře přiblížit zisku titulu Roman, z brejku ale trefil jen levou tyč liberecké branky. Snahu hostů o vyrovnání přerušilo Rosandičovo vyloučení a Třinec v přesilovce přidal druhý gól. Střelu Gernáta od modré čáry po další Špačkově přihrávce tečoval Kovařčík. Necelé tři minuty před koncem duelu se hosté rozhodli riskovat bez brankáře, místo vykřesání naděje ale potřetí inkasovali.

"Byla to těžká série. Těžké zápasy kromě prvního, který se nám nepovedl. Jinak si myslím, že to bylo hodně vyrovnané. Rozhodovaly přesilové hry a v závěru i to, že ofenziva Třince byla kvalitnější. My jsme nějaké hráče ztratili, což není výmluva, to se stává. Chybělo nám to, poslední dva zápasy jsme nevstřelili branku," řekl trenér Liberce Patrik Augusta.

Finále play-off hokejové Tipsport extraligy - 5. zápas:

HC Oceláři Třinec - Bílí Tygři Liberec 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 30. Rodewald (M. Špaček), 52. M. Kovařčík (Gernát, M. Špaček), 58. Dravecký (Rodewald). Rozhodčí: R. Šír, Lacina - Hynek, Lederer. Vyloučení: 3:4, navíc Plodek (kustod Liberce) do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 879 (omezený počet). Konečný stav série: 4:1.

Sestavy:

Třinec: Kacetl - Gernát, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, Adámek, Freibergs - M. Růžička, P. Vrána, M. Stránský - Hrňa, Marcinko, Kurovský - Rodewald, M. Špaček, M. Kovařčík - Dravecký, M. Roman, Hrehorčák - Chmielewski. Trenér: Varaďa.

Liberec: Kváča - Knot, Vitásek, Kolmann, Rosandič, Havlín, Derner - Lenc, A. Musil, Bulíř - A. Najman, P. Jelínek, J. Vlach - D. Špaček, J. Šír, Rychlovský - Dlouhý, Pabiška, Průžek. Trenér: Augusta

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články