Domů » Vozidlo » Údržba a Servis » Silentblok: Kdy je potřeba jeho výměna?

Silentblok: Kdy je potřeba jeho výměna?

0

Od spalovacího motoru auta jde velké množství vibrací a silnice ve špatném stavu snad nemusíme ani vzpomínat. Jak je ale teda možné, že se do kabiny auta přenáší jen minimum vibrací a vy si tak můžete užít klidnou tichou jízdu? Z velké části za to můžeme vděčit právě silentblokům. Ty dělají auto kultivovanější a abyste si jejich výhod mohli užívat, tak je občas potřeba silentbloky vyměnit.

Silentblok: Kdy je potřeba jeho výměna?
Silentbloky podvozku

Co je to silentblok?

Silentblok je antivibrační prvek, který je umístěn na důležitých místech auta, přes které by se jinak přenášely kmity a vibrace. Napomáhá také ke snížení hlučnosti auta a vy si tak můžete užít pohodlnou a komfortní jízdu. Silentblok je vyroben ze speciální směsi pryže, kolem které se nachází kovový obal. Onu pryž postupně nahrazuje polyuretan, jelikož s postupným vývojem získává lepší vlastnosti. Vzhledem k tomu, že silentblok obsahuje gumu, tak podléhá opotřebení a dříve nebo později přijde čas, kdy bude potřeba silentblok vyměnit.

Silentblok motoru

Silentbloky motoru musí svou funkci plnit i v případě, že auto stojí v klidu nastartované. Od spalovacích motorů jde totiž velké množství vibrací, které má za úkol pohlcovat. U některých moderních aut už samozřejmě najdeme aktivní uložení motoru, ale to tady pomineme. Spalovací motory vydávají široké spektrum vibrací a silentbloky musejí být navrženy tak, aby je všechny co nejlépe utlumily. Myslet musíme zároveň na kmity, které se k motoru přenáší od karoserie při přejíždění nerovností na silnicích. Silentbloky jsou namáhané také například při akceleraci, kde tlumí vzpínání motoru v uložení.

Jak poznat špatný silentblok motoru?

Po přečtení předchozího odstavce je překvapivé, jak dlouho silentbloky na motoru někdy vydrží. V některých případech nejsou měněny po celý život vozu. Poznat odcházející silentbloky motoru je poměrně snadné, jelikož se to projevuje zhoršeno kultivovaností chodu motoru a vibracemi v kabině. Nejlepší možností je samozřejmě vizuální kontrola, při které je potřeba hledat trhání pryže a očividné opotřebení. Ve většině případů se opotřebení projeví po zhruba deseti letech, ale podle používání vozu může potřeba výměny samozřejmě přijít dříve.

Silentbloky převodovky

Manuální ani automatická převodovka sama o sobě kmity ani vibrace nevydává, ale stejně jako motor, tak i ona musí být pružně uložena. Přenáší se do ní totiž vibrace od motoru a z karoserie. Převodovky jsou navíc poměrně křehké zařízení, tudíž je potřeba zajistit jí co nejvíce klidný život.

Jak poznat špatný silentblok převodovky?

Opotřebované silentbloky převodovky se projevují podobně jako ty u motoru. Všímat si tak můžete vibrací a rázů od převodovky. Stejně jako u silentbloků motoru, tak i tyto ve většině případů nejsou potřeba za život vozu měnit. Při větším namáhání vás ale výměna silentbloků samozřejmě čekat může.

Silentbloky převodovky
Silentbloky převodovky

Silentbloky podvozku

Když jsme si říkali, že silentbloky motoru a převodovky v některých případech nebudete muset nikdy měnit, tak to u silentbloků podvozku rozhodně neplatí. Zde se jedná o čistě spotřební materiál, který se v mnoha případech mění i jen preventivně. Opotřebované silentbloky podvozku poznáte podle horších jízdních vlastností, rázů a vibrací od podvozku a směrové nestability. Pokud váš automobil má některý z těchto problémů, tak budete pravděpodobně muset vyměnit silentbloky ramen náprav. Ani zde není samozřejmě možné přesně říct, kdy bude výměna potřebná. Důležité je sledovat vlastnosti vozu a napomůže také vizuální kontrola.

Kdy je potřeba měnit silentbloky podvozku

V případě výměny silentbloků podvozku se velice často stane, že je potřeba vyměnit kompletní rameno. Samotné silentbloky se totiž většinou neprodávají. Musíte tak sáhnout hlouběji do peněženky. Pokud je možné daný silentblok sehnat, tak je možné ho přelisovat. Zde je potřeba si spočítat, jestli se vám nadbytečná práce mechanika vyplatí. Pokud si koupíte ojeté auto a chcete nechat udělat geometrii podvozku, tak je obecně doporučováno udělat hlavní silentbloky podvozku. V opačném případě nebude možné geometrii dokonale nastavit, nebo se vám po chvíli znovu rozhodí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nejnovější články