Obvodní soud pro Prahu 5 v pátek uvalil vazbu na tři z pěti obviněných v případu, který podle vyšetřovatelů souvisí se zapojením českých občanů do bojů na východě Ukrajiny na straně tzv. Doněcké lidové republiky. Další dva jsou stíháni na svobodě, policie také vede trestní řízení proti jedné právnické osobě.

Mezi zatčenými jsou členové polovojenské organizace fungující na území České republiky s názvem Českoslovenští vojáci v záloze za mír. Reportér slovenského Denníku N Tomáš Forró, který je zároveň autorem knihy Donbas, pronikl přímo do organizace. Reportér o fungování organizace promluvil v podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12. Dlouhodobě sleduje situaci na Donbasu a uvádí, že tam přicházejí bojovat lidé z různých zemí, minimálně ze všech zemí střední Evropy tam prý někoho potkal. „A takové skupiny a jednotlivci jsou i v jiných zemích. Takto velký zásah vůči těmto lidem zatím nemá ve střední Evropě precedens. Takže je to pro Česko z hlediska bezpečnosti velmi důležité vítězství a ukázalo směr i jiným zemím,“ prozradil Forró, proč považuje tato zatčení za důležitá. Obecně v podcastu promluvil právě o paramilitaristické organizaci Českoslovenští vojáci v záloze za mír, do které pronikl. Uvedl, že její členové jsou skutečně hluboce přesvědčeni, že Česku hrozí třetí světová válka nebo minimálně nějaký útok. Jsou si jisti, že je naplánován velký útok na Evropu. Organizace je pak připravena reagovat ozbrojenými silami. „Počítali s útokem na české civilisty, s bojem proti ozbrojeným složkám České republiky, s obranou hranic, teroristickými činy, útoky v Praze,“ popsal novinář s tím, že mají členové organizace především velkou nedůvěru k Evropské unii a především k NATO.

Mezi zatčenými je Ivan Kratochvíl, který je šéfem spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír. Kratochvíl aktivně vystupoval na různých demonstracích a dalších podobných akcích proruské scény. Za uskupení Aliance národních sil kandidoval ve volbách do Evropského parlamentu. Byl také pravidelným přispěvatelem a je zmiňován na různých proruských webech včetně ruského státního portálu Sputnik. Na Sputniku se mimo jiné objevil jeho článek Český pohled na Doněck: mezi mírem a… „bum, bum“. Názor. Článek referoval o návštěvě „delegace Československých vojáků v záloze za mír na Donbas“.

Kromě něj výjezdy na Ukrajinu organizovala například i Andrea Krulišová, která se angažovala v hnutí Blok proti islámu. I ona byla zatčena. „Andrea se připravuje na to, že velkou válku nerozhodnou tankové divize a letadla, ale malé skupinky dobře vycvičených bojovníků na ulicích měst –  v partyzánské válce. Boj na krátké vzdálenosti, v budovách a na náměstích. Jedním z jejích nejnovějších nápadů jsou proto teroristické útoky. Na nepřítele udeří v obyčejných montérkách, díky čemuž si je nikdo nevšimne a nebude je moci identifikovat. Andrea jim bude velet, přestože už není nejmladší. Má 59 let,“ upozorňoval v roce 2019 Deník N. Má i plán jak zatočí s liberálně smýšlejícími občany České republiky. Buď je pozabíjí nebo vyhodí ze země.

„Agent Kremlu“, to měl v minulosti na profilové fotce na Facebooku další ze zadržených. V komentáři pod ní glosoval, že se přizná dřív, než ho policisté prohledají. Řeč je podle informací serveru iROZHLAS.cz o pravoslavném knězi s jasnou proruskou orientací Přemyslu Ivanu Hadravovi, který byl pověřen duchovní správou obce při litoměřickém chrámu svatého Václava. Ani Hadrava ale nebyl před uzávěrkou tohoto textu obviněn. Nejednou se měl zúčastnit demonstrací, které organizoval poslanec SPD Jaroslav Foldyna. „Několikrát přišel na akci, kterou pořádáme kolem bombardování Jugoslávie,“ popsal poslanec serveru iROZHLAS.cz s tím, že každý rok takto pořádá pietní akci před ambasádou Srbska. „Viděl jsem ho tam, ale že bych se s ním kamarádil, to se říct nedá,“ řekl. V roce 2017 ale Hadrava například po této akci sloužil mši za oběti bombardování. Hadrava si v minulosti z tajných služeb utahoval.

Mezi zadrženými je i Vladimír Štádler. Štádler má kromě podpory terorismu ještě jiný problém. Ač nemá zbrojní průkaz, v bytě policie našla během domovní prohlídky pět revolverů, stovky nábojů a šest kusů plastových nádob s nezajištěným střelným prachem.

Posledním je Milan Ouřecký. Ten byl vyslán spolkem Českoslovenští vojáci v záloze za mír na Donbas, aby se naučil zacházet se zbraněmi či výbušninami, a po návratu měl vycvičit další vojáky. Výcvik představitelé spolku domluvili před čtyřmi lety v Rusku, kde se Hadrava s Kratochvílem setkali s českým bojovníkem za proruské separatisty Jiřím Urbánkem, stíhaným pro trestný čin teroristického útoku v jiném případu. Ouřecký se měl na Donbasu naučit zacházet s výbušninami, zbraněmi či jinými nebezpečnými látkami, následně vycvičit další lidi a získané dovednosti “využít v rámci případné ústavní, hospodářské a politické změny v České republice”.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.