https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vitn-masare-maly-park-rukojmim-velkeho-byznysu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vít Masare: Malý park rukojmím velkého byznysu

27.4.2021
Duben 2021.
Duben 2021.
Foto | Vít Masare
Máloco víc zarazí kolemjdoucího v centru bohaté Prahy, než černá skládka a hemžící se potkani v odpadcích na místě komorního parčíku.
 
V pražské památkové rezervaci takové místo najdeme již několikátý rok hned v sousedství luxusního hotelu Golden Angel v Templové ulici na Starém Městě kousek od náměstí Republiky.

Místní sousedé se situaci na obecních parcelách snaží řešit již roky

Veškeré žádosti o pomoc nicméně od jara 2019 zanikají v mlze odpovědí magistrátních správců majetku, agendy, kterou má od konce roku 2018 na starosti TOP09 prostřednictvím radního Jana Chabra, resp. ve výmluvách radního Prahy 1 Richarda Bureše z ODS, který má na starosti úklid a životní prostředí v centru Prahy. Bureš na sociálních sítích tvrdí, že se ho problém nepořádku a likvidace parku, z kterého se do okolí šíří odpadky a hlodavci netýká a nemůže s tím nic dělat.

Duben 2021
Duben 2021
Foto | Vít Masare

Problematickou nájemní smlouvu se soukromým nájemcem parku přitom podepsali a schválili před lety jako pražští radní politici ODS Zdeněk Kovářík, dnes zástupce tajemníka Prahy 1 a zároveň místostarosta Prahy 4 a místní kmotr Filip Dvořák, s kterými je Bureš denně v kontaktu. V koalici pak denně působí právě s TOP 09, s kterou se dokonce chystají i na podzimní volby. Spolu.

Kapesní park ve stínu miliardové arbitráže proti Česku

Psal se rok 2000 a privatizace veřejného majetku českých měst běžela pod taktovkou ODS v plném proudu. Ve smlouvách nelze dohledat proč, nicméně v souvislosti s dlouhodobým pronájmem historických budov v sousedství, z kterých navzdory deklaracím o potřebnosti zachování bydlení v centru Prahy posléze vznikl zmiňovaný luxusní hotel Golden Angel, byl tehdy na dlouhých 50 let pronajat švýcarskému podnikateli Sebastianu Pawlowski i nenápadný “kapesní park” s břízou, lavičkou a okrasnými keři.

Nostalgické vzpomínky starousedlíků na to, jak si dřív chodili sednout na lavičku pod břízou, jsou v přímém kontrastu s realitou posledních let. Parčík je trvale zamčený, mobiliář zdemolovaný, a všude samé odpadky a špína.

Jaro 2019
Jaro 2019
Foto | Vít Masare

Takhle se chová podnikatel Pawlowski k pronajatému veřejnému majetku, zatímco v mezinárodní arbitráži požaduje po Česku, tedy nás všech, miliardy odškodného. Viní nás za to, že z jím zakoupeného pole na kraji Prahy nevznikly ani po letech tlačenky od nechvalně proslulého šíbra ODS Romana Janouška stavební pozemky.

Namísto vyjednávání s Pawlowskim s cílem napravit žalostný stav parčíku, nedej bože navrátit do momentálně prázdného objektu hotelu možnost tolik potřebného nájemního bydlení vedení Prahy během posledního roku v dodatcích k nájemní smlouvě Pawlowskimu, který již před lety jednou královsky vydělal na úkor nás všech na základě smlouvy s Prahou, na základě které Praha platí 4 miliardy Kč za dvacet let pronájmu Škodova paláce, opakovaně schvalovalo úlevy na nájmu, resp. odklad splatnosti.

Místním obyvatelům zůstávají oči pro pláč.

Namísto oblíbeného parčíku, černá skládka a rejdiště potkanů.

Namísto bydlení v domě patřícím městu prázdný hotel.

Kde jsou limity toho, jak může agresivní spekulant s nemovitostmi vydělávat na veřejných statcích?

Co všechno budeme politikům při správě veřejných statků tolerovat?

Malý park odhaluje velké příběhy.


reklama

 
foto - Masare Vít
Vít Masare
Autor je člen vedení Zelených, od začátků ve spolku AutoMat v roce 2010 usiluje o udržitelný rozvoj nejen Prahy.

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist