Vyvarujte se při praní těchto chyb. Vaše prádlo vám poděkuje

Většina z nás si myslí, že na praní není nic těžkého. S pomocí pračky a účinných pracích prostředků to přeci musí zvládnout každý. Na jednu stranu je pravda, že moderní doba nám praní velmi usnadňuje, ale na druhou stranu se i přesto mnoho lidí při praní dopouští určitých chyb. Ty pak mohou způsobit to, že prádlo po vyndání z pračky není tak voňavé, měkké a čisté, jak jsme si představovali. Na co si tedy dát pozor?

Místo předpírky používáte více pracího prostředku

Pokud jde o prací prostředek i aviváž, věnujte pozornost správnému množství. U těchto přípravků totiž neplatí, že více znamená lépe, spíše naopak. Při použití přílišného množství pracího prášku dojde k tomu, že se následně z prádla nevypláchne a způsobí na oblečení nevzhledné skvrny. Pokud chcete více pracího prostředku použít z důvodu většího znečistění prádla, dejte přednost použití předpírky.

Perete na nevhodnou teplotu

Další častou chybou je nevhodná teplota praní. Pokud chcete prát prádlo na třicet stupňů, dbejte na to, aby nebylo příliš znečištěné. Nízká teplota sice na jednu stranu chrání vlákna před poškozením, ale nestačí k odstranění odolnější špíny. Obecně platí, že všechny skvrny byste měli z prádla odstranit co nejdříve po vzniku. Běžný prací program si totiž následně se zaschlými skvrnami často neporadí. Vysoká teplota prádlo sice lépe vypere, ale zároveň přispívá k blednutí barev a rychlejšímu ničení prádla. Na vyšší teplotu by se měly prát jen utěrky, ručníky a ložní prádlo.

Nedostatečně třídíte

Každý ví, že prát bílé dohromady s barevným není úplně dobrý nápad. Nicméně kromě třídění prádla podle barev, byste měli věnovat pozornost i třídění prádla podle materiálů, tedy prát zvlášť oblečení vyrobené z jemných materiálů či vlny. Rovněž platí, že krajkové spodní prádlo, plavky či silonky byste měli prát především v ruce. Pokud je chcete prát v pračce, používejte speciální sáček, který je ochrání.

Nezapínáte zipy a zapínáte knoflíky

Velmi častým problém, který může mít nepříjemné důsledky, je to, že oblečení na zip vkládáte do pračky nezapnuté. Nicméně mikiny, bundy či kalhoty byste ale měli vždy zapnout. Rozepnutý zip totiž může snadno poškodit ostatní oblečení. Opačně byste měli postupovat v případě knoflíků. Ty byste měli nechat nezapnuté, v opačném případě hrozí to, že se při praní utrhnou.

Zdroj: cleanmyspace.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu