Matrace a zdraví zad jdou ruku v ruce dohromady. Neničíte si obojí?

Sponzorované odkazy:

Matrace a zdraví zad jdou ruku v ruce dohromady. Neničíte si obojí?

O tom, že matrace, na které spíte, přímo ovlivňuje zdraví vašeho pohybového aparátu a dokonce i vaši náladu po ránu, byly napsány stovky článků.

Matrace vám déle vydrží, pokud se o ní budete dobře staratMatrace vám déle vydrží, pokud se o ní budete dobře starat

Takže již víte, že musíte mít kvalitní rošt a matraci, abyste si neničili svá záda, ale víte, jak zacházet s matrací, aby vám dlouho vydržela? Opravdu dobrá matrace nebývá zrovna levná záležitost, a tak je třeba se o ni adekvátně starat, aby dlouho poskytovala dostatečnou oporu našemu pohybovému aparátu. Třetinu života strávíte spaním, proto na nákup matrace nespěchejte, a vyberte si tu správnou pro vás. Jiné preference mají mladí lidé, starším lidem vyhovuje jiná tvrdost, záleží i na vaší hmotnosti a tom, jestli již nějaké potíže s páteří a klouby máte.

Správná péče o matraci

Zásadní věc, kterou pro dlouhodobou životnost vaší matrace můžete udělat, je ji pravidelně otáčet. Zejména, pokud noc co noc usínáte ve stejné poloze. Nechcete-li mít v matraci vyležený ďolík, každý měsíc ji otočte.

Čištění matrace

Pokud si nepamatujete, kdy jste matraci naposledy čistili, je pravděpodobně nejvyšší čas to udělat! Má-li vaše matrace pratelný potah, máte vyhráno. Stačí jej opatrně sundat a dát do pračky. Tady pozor, potah na matraci nepatří do sušičky, a málokterý snese použití bělidla. Raději si přečtěte návod, abyste potah nepoškodili. Noc co noc se do vaší matrace potíte, shromažďují se v ní vaše odumřelé kožní buňky, na kterých hodují tisíce roztočů. Chybu neuděláte, pokud na praní potahu matrace použijete antibakteriální prací prostředek.

Pokud spíte na břiše, volte měkou matraciPokud spíte na břiše, volte měkou matraci

Pravidelné vysávání

Máte-li doma alergika, dají se pořídit protiroztočové chrániče na matrace, a musíte matraci častěji větrat a vysávat. I když alergií na roztoče netrpíte, i tak byste měli matraci alespoň každý měsíc důkladně vysát.

Babská rada: Před vysáváním posypejte povrch matrace jedlou sodou a nechte chvíli působit. Jedlá soda do sebe nasákne nepříjemný zápach. Sodu pak z matrace vysajete.

Matrace není trampolína!

Skákání na posteli a polštářové bitvy jsou velmi zábavné. Avšak matrace není trampolína. Nejenže mohou prasknout pružiny v matraci, ale i laťkový rošt. Děti raději vyžeňte na zahradní trampolínu a matraci braňte svým tělem.

Žaluzie necháváte zatažené

Roztočům a bakteriím se daří v temném a zatuchlém prostředí, proto milují matrace, které jsou zastlané peřinami a přikryté přehozem. Zbožňují ložnice těch, kteří po ránu nevětrají a ani nevytáhnou žaluzie, aby do bytu mohlo sluníčko a denní světlo.

Se stlaním chvíli počkejteSe stlaním chvíli počkejte

Po ránu nechte postel chvíli tak jak je, vytáhněte žaluzie a než si vyčistíte zuby, pořádně vyvětrejte. Až potom si ustelte peřiny a polštáře.

Nekvalitní rošt

Spojení nekvalitního roštu a kvalitní matrace vám nepřinese dokonalý spánek. Každá matrace potřebuje řádnou podporu, aby mohly vyniknout její vlastnosti. Pro jednotlivé druhy matrací se požadované rošty liší. Pěnové a latexové matrace potřebují lamelové rošty, pružinové matrace se spokojí s laťkovými.

Pravidelně perte povlečeníPravidelně perte povlečení

Ložní prádlo

Jak jsme již zmínili, maz, pot a odumřelé kožní buňky mohou na vaší matraci udělat neplechu. A i když vaše prostěradla a povlečení nejsou velkou bariérou proti nim, to, že je budete častěji měnit a prát, dokáže pomoci udržet vaši matraci déle čistou a voňavou.

Článek Matrace a zdraví zad jdou ruku v ruce dohromady. Neničíte si obojí? byl publikován 27. dubna 2021 v 09.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...