Na zámku v Bečově nad Teplou začalo důkladné čištění relikviáře svatého Maura

27. duben 2021 14:35

Před téměř 20 lety dokončil restaurátor Andrej Šumbera opravu relikviáře svatého Maura. Vzácnou památku z Bečova teď čeká další komplexní čištění.

Zvětšovací rytecké brýle, bíle rukavice a vatové tyčinky s lihem. To je základní vybavení restaurátora při čištění relikviáře svatého Maura. Důkladné čištění vzácné klenotnické památky na zámku v Bečově nad Teplou je výjimečnou událostí.

I přes to, že ho restaurátoři pravidelně kontrolují, tak je to od roku 2002, kdy byla dokončená jeho obnova, teprve třetí hloubkové čištění. Zároveň je to součást příprav pro přesun relikviáře do nové expozice, která vznikne v Pluhovských domech.

„Začíná se nejprve obhlídkou, kdy si musíte celý povrch zkontrolovat. Čištění je v několika fázích. I když je v kvalitní vitríně, tak přeci jen se na tom relikviáři usadí mikroskopický prach, i ten má v sobě nějaký chemický potenciál, který může působit na nějakou tu korozní činnost. Čistí se veškerá plocha,“ popsal restaurátor Andrej Šumbera.

Podle něj je relikviář v nejlepší kondici. „Je to mimořádná událost, protože takové čištění proběhlo asi jen dvakrát za 20 let, což svědčí i o tom, že je relikviář v nejlepší kondici a že ty postupy, které jsme při restaurování aplikovali, byly v pořádku,“ vysvětlil Šumbera.

Výjimečné čištění odborníci využijí také pro pořízení nových fotografií relikviáře. „Když už se relikviář fotí, budou fotografie využity pro novou expozici a pro případné publikace. Osobně chystám odbornou publikaci o zlatnických technikách použitých na relikviáři, tam kvalitní fotodokumentace bude velmi dobrá,“ řekl restaurátor.

Vzácnou památku si budou návštěvníci moct prohlédnout v nových prostorách už na podzim letošního roku.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio