ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 7595 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Britští hudebníci žádají reformu způsobu platby

0 jsk 27.4.2021

Paul McCartney (na snímku), Kate Bush, Robert Plant a další se podepsali pod výzvu, která žádá vládu Velké Británie, aby reformovala způsob, kterým jsou hudebníci placeni za streamování svých písní přes internet. Více než sto padesát umělců podepsalo dopis adresovaný britskému premiérovi Borisi Johnsonovi, v němž ho žádají o přijetí nových pravidel ochrany interpretů.

Poukazují na to, že autoři písní dostanou padesát procent ze zisku při odvysílání skladby v rozhlase, ale pouze patnáct procent v případě streamování. Výzvu iniciovala odborová organizace Musicians’ Union. Zvláštní výbor ministerstva kultury již shromažďuje údaje o tom, jakým způsobem jsou distribuovány miliardy liber generované streamovacímu službami Spotify, Apple Music, Amazon Music Unlimited a dalšími.

Musicians’ Union ve své výzvě upozorňuje na to, že legislativa týkající se autorských práv, která vstoupila v platnost téměř dvě desetiletí před zrodem streamovací platformy Spotify, nedokáže držet krok s technologickými změnami. Výsledkem je, že interpreti a autoři písní nemají stejnou ochranu jako v rozhlase.

Šéfové tří největších hudebních vydavatelství (Sony BMG, Universal Music a Warner Music) ale odmítají označování svých obchodních modelů za vykořisťovatelské nebo nespravedlivé vůči hudebníkům.