Bydlení Komerční články Tipy & Triky

5 tipů, jak ušetřit za elektřinu

Napsáno angelo

Elektřinu jako takovou potřebujeme ke každodennímu žití. Není se proto čemu divit, že v každém rodinném rozpočtu může představovat celkem zásadní výdaj. Jestliže vás takové roční náklady děsí, prozradíme vám, jak ušetřit. Elektřinanemusí být za každou cenu tak drahá a ve výsledku kvůli tomu nemusíte ani omezovat její využívání.

Vyberte si vhodného dodavatele

Rada první bude asi tou nejzásadnější. Pokud nechcete platit za elektřinu více než musíte, změňte současného dodavatele, respektive si najděte levnějšího. K tomu vám dopomůže porovnání cen elektřiny, které dnes můžete provést na internetu. Stačí znát jen několik málo údajů a výsledek se dozvíte obratem.

  • K čemu elektřinu využíváte?
  • V jakém typu nemovitosti bydlíte?
  • Kolik vás tam žije?
  • O jaký kraj se jedná?

Využijte potenciál dvou tarifů

Pokud máte nízký a vysoký tarif, pokuste se činnosti náročné na odběr elektrické energie přesunout právě do časového prostoru s nízkým tarifem. Typickým příkladem je používání sušičky, pračky, myčky nádobí nebo žehlení. V rámci roční úspory můžete celkem dost ušetřit.

Volba správných spotřebičů

Pokud vás dlouhodobě tíží vysoká spotřeba domácnosti, chybu můžete hledat i ve spotřebičích, které používáte. Máme na mysli především jejich vysokou spotřebu. Možná je nejvyšší čas na obměnu některých z nich. Při jejich výběru se zaměřte na to nejpodstatnější.

  • Důležitý je energetický štítek spotřebiče.
  • Z něho budete moci vyčíst jeho roční spotřebu.
  • Dejte přednost zařízením s označením A, A+ a A+++.

Nepodceňujte vhodné osvětlení

Svícení v noci je každodenní záležitostí. Možná právě proto byste se měli zaměřit na vhodnou volbu žárovek. Dnes můžete zakoupit LED žárovky. Ty oproti těm klasickým mají minimální odběr elektrické energie. Navíc přináší přirozené a kvalitní světlo. Když je vyměníte všude tam, kde hodně svítíte, na rodinném rozpočtu to bude znát.

Správně navržená domácnost

Nejsou to ale jen dodavatelé elektřiny, kteří vám mohou ušetřit peníze. Při navrhování domácnosti myslete i na ty nejmenší detaily. Používejte například termoregulační hlavice u topení, nestavějte chladničku k radiátoru nebo raději investujte do indukční desky. Taková rozhodnutí se v rámci úspory za elektřinu jistě vyplatí.

About the author

angelo

Leave a Comment