Jan Podroužek
27. dubna 2021 • 18:22

Výjimečné série bez prohry: Maddenova Slavia i Sparta s Rosickým

Vstoupit do diskuse
2
  • Rekordní série neporazitelnosti: dvakrát Slavia, ale i Sparta v době, kdy za ní válel mladý Tomáš RosickýRekordní série neporazitelnosti: dvakrát Slavia, ale i Sparta v době, kdy za ní válel mladý Tomáš RosickýFOTO: Koláž iSport.cz

    Ze současné Slavie se v celých tuzemských dějinách stává ten nejvýjimečnější tým. Alespoň podle optiky historicky nejdelší neporazitelnosti, a kdybychom k ní přičetli i blížící se titulový hattrick, je to podtržené. Jaká ale byla kromě ní a překonané Sparty ve čtyřicátých letech další mimořádná mužstva Česka i Československa?

  • Sparta

    Významní hráči: Vratislav Lokvenc, Tomáš Rosický (na snímku), Jiří Novotný

    Trenér: Ivan Hašek

    Ligový titul s nejvyšším počtem branek v české historii – 81 – řídil hlavně bombarďák Vratislav Lokvenc a začátečník Tomáš Rosický. Jeho talent byl tak nepřehlédnutelný, že ho za rekordní půlmiliardu později v lednu 2001 vykoupila Borussia Dortmund.

  • Slavia

    Významní hráči: František Plánička, Vlastimil Kopecký, Antonín Puč (na snímku)

    Trenér: Kálmán Konrád

    Dědicové Maddenovy Slavie, v kádru tou dobou ještě pořád váleli František Plánička a Antonín Puč a přidaly se další velké hvězdy, kromě Vlastimila Kopeckého i Vojtěch Bradáč. Kálmánu Konrádovi na lavičce pomáhala bývalá Pláničkova dvojka Josef Sloup-Štaplík.

  • Slovan Bratislava

    Významní hráči: Alexander Vencel, Peter Dubovský (na snímku), Jaroslav Timko

    Trenér: Dušan Galis

    V bráně Alexander Vencel, v té době držitel československého rekordu, a na lavičce Dušan Galis, dvě největší postavy. Galis proslul třeba i tím, že o dvacet let později přijal nabídku trénovat Slovan zadarmo, člen mužstva, které vyhrálo EURO 1976, se taky dostal do slovenského parlamentu.

  • Trnava

    Významní hráči: Kamil Majerník, Karol Dobiaš (na snímku), Jozef Adamec

    Trenér: Anton Malatinský

    Zlaté časy trnavského fotbalu, to je konec šedesátých a první polovina sedmdesátých let minulého století. Během té doby se Spartak dopracoval k celkem pěti titulům. Nejvýraznější období přišlo pod vedením Antona Malatinského, tři tituly v řadě a taky čtvrtfinále Poháru mistrů.

  • Slavia

    Významní hráči: František Plánička (na snímku), Adolf Fiala, Antonín Puč

    Trenér: John William Madden

    Meziválečná Slavia byla světový pojem, tvořila v té době velkou část československé reprezentace, která na mistrovství světa v Itálii vybojovala stříbrné medaile. Tohle byl tým slavného pokrokového skotského kouče Johna Williama Maddena, v létě 1930 „sešívané“ opustil.

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud