Vyplatí se topit plynem nebo elektřinou?

Vytápění nemovitosti představuje v rámci rodinného rozpočtu poměrně vysokou položku. Možná i proto spousta lidí řeší, jestli je lepší topit plynem nebo elektřinou. Jde o dost zásadní rozhodnutí, které souvisí už se samotnou výstavbou nemovitosti a následně s jejím provozem.

Cena elektřiny a cena plynu se různí. Nemůžete je však porovnávat vedle sebe, protože každý druh vytápění se používá někde jinde, vzniká jiná spotřeba a tím pádem i odlišné provozní náklady.

Vytápění plynem – výhody a nevýhody

Pokud se zaměříte na plyn, počítejte s vyšší prvopočáteční investicí. Je to z důvodu nutnosti vybudování přípojky, což může být investice v řádu desítek tisíc korun. Na druhou stranu jsou nejrůznější dodavatelé plynu, takže následně máte z čeho vybírat. Kladů je také více než dost.

  • Nižší provozní náklady oproti elektřině.
  • Díky kondenzačnímu kotli budete moci ohřívat i teplou vodu.
  • Jde o snadno nastavitelný a efektivní způsob vytápění.
  • Výroba plynu je ekologičtější než výroba elektřiny.

Když vsadíte na vytápění plynem, nezapomínejte ani na to, že u plynového kotle budete muset provádět pravidelné kontroly a revize.

Vytápění elektřinou – výhody a nevýhody

Cena elektřiny je určitě o něco vyšší nežli cena plynu, a to nejenom za konkrétní jednotku, ale i v rámci celkových provozních nákladů. Opět začneme jistými povinnostmi, které vás možná neminou. Může to být nutnost upravit elektroinstalaci a hlavní jistič. Na druhou stranu se setkáte i řadou kladů.

  • Vstupní investice je oproti plynu menší.
  • Elektřina je podstatně dostupnějším zdrojem energie.
  • Do značné míry jde o čistý způsob vytápění.

Jestliže se vám má vytápění elektřinou vyplatit, nepostačí jen levní dodavatelé elektřiny. Vytápění elektřinou je výhodné především pro nízkoenergetické domy s kvalitním zateplením. K vytápění takových nemovitostí pak není zapotřebí tolik elektřiny a tím pádem jsou celkové náklady nižší nežli za plyn. U těchto objektů se nevyplatí připlácet si za přípojku plynu.

K výše uvedeným výhodám a nevýhodám je pochopitelně třeba připočíst i přidružené okolnosti. To znamená od vybudování přípojky, energetického štítku nemovitosti až po následnou údržbu, komfort při vytápění a podobně.