Parkety jsou stále in! Víte, jak se o ně správně starat?

V minulosti jste se s nimi setkali ve většině bytů i rodinných domů. O čem je řeč? O dřevěných parketových podlahách. Své kouzlo mají i dnes, a tak se není čemu divit, že se s nimi mnoho lidí nechce rozloučit a místo jejich výměny se snaží najít způsob, jak je co nejdéle zachovat či jak je renovovat. Pokud je to i váš případ, máme pro vás několik jednoduchých rad a tipů.

Výhody podlahy vyrobené z parket

Parkety jsou vyrobeny z ryze přírodního materiálu – dřeva, to jim přináší hned několik nesporných výhod. Jednou z nich je zcela jistě to, že jsou, například na rozdíl od koberců, vhodné i pro alergiky a astmatiky. Dřevo je navíc velmi příjemným materiálem nejen na pohled, ale také na omak. Na rozdíl od laminátových podlah či dlaždic rovněž nestudí. Pokud se obáváte náchylnosti na poškození, záleží na tvrdosti dřeva, ze kterého jsou vyrobeny. V neposlední řadě našemu domovu dodávají útulný, ale zároveň luxusní dojem.

Pozor na hrubé nečistoty a příliš vody

Za předpokladu, že se o parkety dobře staráme, nám vydrží celé generace. Základní zásadou je parkety pravidelně zametat či vysávat, hrubé nečistoty by totiž mohly způsobit jejich poškrábání. Z tohoto důvodu je tak jejich vysátí nutné i před každým vytíráním. Pokud jde o vytírání samotné, můžete při něm používat nejen speciální přípravky, které jsou k mytí parket určené, ale i účinný vlastní čistič. Ten si vyrobíte jednoduše tím, že do kýblu s teplou vodou přidáte hrnek octa a hrnek tekutého mýdla. Při vytírání rovněž hadr důkladně ždímejte, parketám nesvědčí přílišná vlhkost.

Lakujte či olejujte

Kromě mytí a čistění se doporučuje pravidelné natírání parket ochranným lakem nebo olejem. Parkety jsou pak nejen lesklejší, ale zároveň méně náchylné na poškrábání. Na trhu si dnes můžete vybrat z široké nabídky akrylových či epoxidových laků. Před jejich nanesením zkontrolujte stav parket. V případě, že objevíte poškrábanou část, naneste na ni před lakem vrstvu speciálního tmelu. V případě většího poškrábání a poškození parket je vhodné celou podlahu nejprve přebrousit.

Pokud se rozhodnete pro olej, můžete si vybrat, zda dáte přednost lesklému či matnému. Po každém mytí ale můžete parkety lehce přeleštit i pomocí vlastnoruční domácí leštěnky vyrobené z hrnku olivového leje, půl hrnku octa a několika kapek vašeho oblíbeného éterického oleje. Váš domov bude následně nejen čistý, ale i voňavý.

Zdroj: spicandspan.de

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu