Jak na jaře osvěžit balkon? 3 tipy na mini-rekonstrukci svépomocí

Balkon má už skoro každý bytový dům. Chcete svůj balkon trochu oživit a vytvořit si místo pro relax s přáteli? Máme pro vás tři tipy pro svěží jarní balkon.

Jak na jaře osvěžit balkon? 3 tipy na mini-rekonstrukci svépomocí

Tip 1 - Bez truhlíků není jaro

truhlíky

Pestrobarevné květiny jsou známkou jara. Vyzdobte si balkon krásnými rostlinkami, které vám budou dělat radost.

Na východní nebo severní stranu jsou ideální Fuchsie. Vyhovuje jim stín nebo polostín. Špatně snášejí průvan nebo vítr. Těchto květin existuje přes deset tisíc odrůd, takže máte z čeho vybírat. I přes to, že mají rády stín, potřebují dostatek vody a hnojiva.

Další ideální květinou do stínu je Pantoflíček, nemá totiž rád přímé sluneční záření, a naopak mu vyhovuje stín. Stále ale potřebuje dostatek vody, substrát by neměl nikdy úplně vyschnout.

Pro slunná stanoviště jsou vhodné Begonie nebo Muškáty. Potřebují dostatek slunce ale i vody, dávejte tedy pozor, aby substrát nevyschl.

Tip Magazínu: Jaro je ideální doba pro založení bylinkové zahrádky. Přečtěte si náš článek o tom, jak pěstovat bylinky v bytě.

Tip 2 - Nový nábytek? Ne! Stačí znovu natřít

natírání

Koukáte na svůj venkovní nábytek s hrůzou v očích, ale zbrusu nový by vás stál jmění? Většinou stačí nábytek jenom natřít nebo naolejovat a je jako nový. Plechovka barvy nebo oleje vás bude stát pár korun a váš nábytek bude zářit novotou. Pokud chcete jít ještě o krok dále, můžete si ušít nebo vyrobit pohodlné podsedáky.

Jak oživit dřevěný nábytek krok po kroku

1. Připravte si prostor - Pokud budete nábytek upravovat doma, zakryjte všechno plastovou fólií a oblečte se do starého oblečení. Nikdo nechce flek od barvy na večerní róbě.

2. Broušením nic nezkazíte - Starý nábytek je potřeba lehce obrousit, případně sloupat starou barvu. Měl by vám stačit klasický brusný papír.

3. Dávejte si na sebe pozor! - Staré nátěry mohou obsahovat nebezpečné chemikálie. Dostatečně větrejte a noste ochranné rukavice a brýle. Na ochranu dýchacích cest si můžete pořídit i respirátor.

4. Zbavte se prachu - Po obroušení na povrchu nábytku zůstane malá vrstva prachu, které by mohla narušit jinak perfektní nátěr. Vždycky tedy nábytek předem otřete vlhkým hadrem.

5. Můžete natírat!

Tip 3 - Dekorace na balkon

svíčky

Chcete svůj balkon trochu oživit? Co takhle přidat nějaké dekorace? Nejlevnější a nejpříjemnější variantou jsou svíčky. V obchodě i na internetu najdete spoustu možností. Svíčku můžete mít buď v roztomilém svícnu, lucerně nebo třeba ve vlastnoručně ozdobené sklenici.

A nebylo by to jaro bez ptačího zpěvu. Co přidat krmítko pro ptáčky? Každodenní návštěvníci u krmítka jsou krásná podívaná jak pro vás, tak pro vaše domácí mazlíčky.

Zdroj foto: Canva


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.