The Capitals: Za vším hledej ženu? Vučić ji vidí i za sporným dokumentem o Kosovu

© EPA-EFE/FILIP SINGER]

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

BĚLEHRAD

Za vším hledej ženu? Vučić ji vidí i za sporným dokumentem o Kosovu. Kosovský deník Koha Ditore zveřejnil kontroverzní dokument s návrhem řešení situace na západním Balkáně. Dokument vzbudil rozruch nejen v Kosovu, ale i v Srbsku, kde se k němu vyjádřil i prezident Aleksandar Vučić. Podle něj obsahuje několik bodů, které by Srbsko uvítalo. Na druhou stranu se v něm objevují i „nebezpečné“ návrhy, jako je například uznání Kosova.

Podle Vučiće musel dokument napsat člověk s výjimečnými schopnostmi. „Všechny je znám. Vždyť víte, kolikrát jsem cestovat do Bruselu, abych zde jednal o Kosovu. Mám podezření, že za dokumentem stojí jedna osoba. Jedná se o velice inteligentní ženu,“ prohlásil srbský prezident bez toho, aby veřejnosti sdělil detaily. (EURACTIV.rs | betabriefing.com)


NOVINKY Z BRUSELU

Portugalsko chce uspíšit spuštění fondu obnovy. Členské státy EU by měly do pátku předložit Evropské komisi své národní plány obnovy. Jedině poté si budou moci sáhnout na peníze z unijního pokrizového fondu. Plány musí schválit Evropská komise a následně i Rada EU. Portugalské předsednictví chce uspíšit celý proces a umožnit státům čerpat peníze už v červenci. (Lusa.pt)


ZÁPAD

BERLÍN / PAŘÍŽ

Německo-francouzské duo představilo plány obnovy. Francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire a jeho německý protějšek Olaf Scholz představili národní plány obnovy dvou významných evropských ekonomik.

„Nezavádíme reformy ku prospěchu Evropské komise. Zavádíme reformy ve prospěch francouzských občanů a národa,“ prohlásil Le Maire. Polovina francouzského pokrizového fondu by měla směřovat na ekologickou transformaci. Le Maire podotkl, že Francie chce do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 55% ve srovnání s hodnotami z roku 1990.

Důraz na ochranu klimatu klade i německý plán obnovy. Klimatickým opatřením je věnováno 40 % prostředků, tedy zhruba 11 miliard eur. (Mathieu Pollet | EURACTIV.fr)

VÍDEŇ

Rakousko ukončí povinnou karanténu pro cestující. Rakouská vláda chce 19. května rozvolnit stávající karanténní opatření. Otevřít se mají restaurace i bary. S jejich znovuotevřením by se měla zjednodušit pravidla pro cestující, ti by již nemuseli po příjezdu do Rakouska absolvovat povinnou karanténu. Výjimkou budou státy označené za vysoce rizikové. (Philipp Grüll, EURACTIV.de)


SEVER

HELSINKY

Fond obnovy musí schválit dvoutřetinová většina parlamentu. Finský výbor pro ústavní právo po dlouhých úvahách rozhodl, že spuštění unijního fondu obnovy vyžaduje souhlas dvoutřetinové většiny finského parlamentu. Úterní hlasování výboru skončilo s rozdílem pouhého jednoho hlasu (9 ku 8). K tomu, aby plán prošel, tak budou strany vládní koalice potřebovat i podporu části opozice.

Unijní fond obnovy v hodnotě 750 miliard eur se stal terčem kritiky nacionalistické Strany Finů a křesťanských demokratů. Rozhodující bude postoj třetího opozičního aktéra – proevropské Národní koaliční strany. V úterý večer strana oznámila, že se chce zdržet hlasování, a tím de facto zajistit schválení fondu. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

TALLINN

Prezidentka nabádá EU k větší solidaritě s ČR. Estonská prezidentka Kersti Kaljulaidová vyzvala členské státy EU k vyjádření solidarity s ČR a přijetí přísnějších diplomatických reakcí. Vyjádřila se tak poté, co ČR informovala své evropské partnery o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. (Pekka Vänttinen, EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Unijní Marshallův plán. Polská Rada ministrů v úterý přijala návrh nových vlastních zdrojů rozpočtu EU, bez nichž by nemohl vzniknout fond obnovy. Polský premiér Mateusz Morawiecki označil návrh za legislativu s historickým významem a přirovnal jej k Marshallově plánu. (Monika Mojak | EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

EU je se slovenským plánem obnovy spokojená, říká premiér. Reakce Bruselu na slovenský plán obnovy je pozitivní. V úterý to uvedl slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) po svém prvním setkání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

„Obdrželi jsme pozitivní zpětnou vazbu, co se týče načasování a procesu. O prioritách, které jsme nastavili, jsme s nimi jednali dlouho, a nebyl žádný problém,“ řekl Heger médiím s tím, že vláda plán stihne Evropské komisi odevzdat v termínu, tedy do konce dubna. (Marián Koreň | EURACTIV.sk)


JIH

ŘÍM

Italský parlament dal zelenou národnímu plánu obnovy. Obě komory italského parlamentu v úterý odsouhlasily vládní plán obnovy, na jehož základě bude moci země čerpat prostředky z unijního pokrizového fondu na záchranu ekonomik po koronavirové pandemii. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

ATÉNY

Poslanec opoziční strany SYRIZA vyhrožuje. Opoziční strana SYRIZA se opět potýká s kontroverzemi. Její člen a bývalý ministr Dimitris Tzanakopoulos otevřeně vyhlásil protiústavní perzekuci a tresty pro ty, kteří budou odmítat politická stanoviska strany v případě, že bude strana v budoucnu opět u moci. (Theodore Karaoulanis | EURACTIV.gr)

MADRID

Španělsko schválilo plán obnovy ve výši 70 miliard eur. Španělská vláda schválila plán obnovy, transformace a odolnosti, který má být financován ze zdrojů EU. Jeho dlouhodobým cílem je transformovat ekonomiku, která je v současné době příliš závislá na službách, a podpořit zavádění digitálních technologií.

Plán, který byl schválen v úterý (27. dubna), má za jeden ze svých strategických cílů prosazování „zelené transformace“ španělské ekonomiky prostřednictvím dekarbonizace a elektrifikace dopravy. Nová koncepce se také zasadí o vyšší energetickou účinnost a využívání obnovitelných energií a vodíku. (EuroEFE)


BALKÁN

SOFIE

Omezení přípustných darů pro politické strany. Ústavní soud v úterý jednomyslně rozhodl o tom, že politické strany v Bulharsku nemohou dostávat dary od obchodních společností. Problém je dle rozsudku ve stávající legislativní úpravě. Zákon totiž doposud umožňoval společnostem se státním podílem přispívat politikům na jejich kampaně. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

BUKUREŠŤ

V Rumunsku se budou vyrábět elektromobily. Společnost Ford chce začít v rumunské továrně ve městě Craiova vyrábět nový komerční model nízkoemisního vozidla. Výroba by měla začít v roce 2023 a Ford do ní investuje 300 milionů dolarů. O rok později chce společnost v Rumunsku spustit výrobu elektromobilů. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

ZÁHŘEB

Premiér Plenković: Most Pelješac zajistí integritu chorvatského území. Chorvatský premiér Andrej Plenković v úterý navštívil stavbu mostu Pelješac ve vesnici Komarna nedaleko turisty vyhledávaného Dubrovníku. Podle premiéra most zajistí integritu chorvatského území, která je v současné době rozdělena malým pobřežním územím okolo města Neum, které patří Bosně a Hercegovině. Lidé tak musí na svých cestách po Jadranu dvakrát překračovat hranice. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

TIRANA

Edi Rama potřetí premiérem? Premiér Edi Rama a jeho Socialistická strana slaví vítězství v parlamentních volbách se ziskem 48,6 % hlasů. Socialističtí poslanci tak v albánském parlamentu obsadí 74 ze 140 křesel. Stejný počet mandátů získala strana i v minulých volbách. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář