Domácnost

Nejlepší ložní povlečení: TOP 16 produktů podle recenzí a testů

nejlepší povlečení Spánku je třeba věnovat náležitou pozornost, protože touto „činností“ strávíme zhruba třetinu života. Navíc jde o nesmírně důležitou podmínku správného vývoje v dětství a regenerace těla i mozku v dospělosti. Trend dnes naštěstí směřuje k důrazu na kvalitní spánek. Výrobci se proto předhánějí, aby nabídli lepší a promyšlenější matrace i další ložní vybavení. Dávno odzvonilo časům, kdy spánek byl jen úkon, který zdržoval od práce. Pokud jste dosud prostředí ložnice zanedbávali, je nejvyšší čas to změnit. Začít můžete lehčími a jednoduššími krůčky. Třeba právě výběrem nejlepšího povlečení, což bude taky téma dnešního článku. Zajímat nás budou různé aspekty výběru tohoto nezbytného ložního vybavení. Především se ale zaměříme na materiálová zpracování, výhody, nevýhody a typické vlastnosti konkrétních nejoblíbenějších variant. Řekneme si ale taky něco o designu či ceně a dalších důležitých požadavcích a faktorech. V krátkých recenzích se jako obvykle zaměříme na některé významné a dobře hodnocené výrobce.

Zdá se to jako maličkost, ale pečlivý výběr ložního prádla může poměrně zásadně ovlivnit kvalitu vašeho spánku, a tudíž i života. Investice se přitom pohybuje řádově spíše ve stovkách korun, což je oproti kvalitní nové matraci, posteli nebo jinému vybavení mnohem menší investice. Není tedy až takový důvod přehnaně šetřit každou korunu. Zvlášť, když si uvědomíte, že šetříte pouze na svém pohodlí – a dost možná i zdraví. Například vhodně zvolený materiál vám může pomoci omezit nebo vyřešit třeba problémy s nočním pocením nebo pocity chladu či jiného diskomfortu.

V dnešním článku se vám pokusíme poskytnout komplexní informace, které se týkají výběru ložního prádla. Byla by však škoda zůstávat pouze v teoretické rovině, proto ani tentokrát nevynecháme žebříček konkrétních produktů, které se v současnosti těší největší oblibě a zájmu. Něco víc se o kvalitě každého výrobku můžete dozvědět v uživatelských recenzích povlečení a v některých případech narazíte i na podrobnější odborné testy.

Nejlepší ložní povlečení na trhu

ProduktInfoHodnocení
Nejlepší bavlněné povlečení
#1ScanQuilt KLASIK DESIGN
✔️ Designové povlečení z přírodního materiálu
✔️ Skvěle absorbuje vlhkost během spánku po celou noc
📌 od 1600 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#24home PREMIUM Deluxe
✔️ Vyrobené z velmi kvalitní bavlny o vysoké gramáži
✔️ Pevné a trvanlivé, navíc krásně jemné na dotek
📌 od 400 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#3Povlecemevas.cz Stella
✔️ Vysoká kvalita bavlny Renforce
✔️ Univerzální, vhodné na léto i zimu
✔️ Pevnost materiálu zajistí dlouhou životnost
📌 od 630 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
Nejlepší saténové povlečení
#1ScanQuilt SATÉN DESIGN
✔️ Vysoce kvalitní satén vyrobený z nejjemnějších přízí dlouhovlákné česané bavlny
✔️ Při sušení v závěsu nevyžaduje žehlení
📌 od 2800 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Saténové povlečení Matějovský
✔️ 100% bavlněný satén
✔️ Povlečení je oboustranné, opatřeno zipem
📌 od 1300 Kč
⭐ 99 % Číst recenze
#3B.E.S. Petrovice Milano
✔️ Jemná struktura saténu v bavlněném provedení
✔️ Dlouhá životnost, povlečení drží svůj tvar
✔️ Barvy jsou stálobarevné a neblednou
📌 od 800 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
Nejlepší krepové povlečení
#14Home Krepové povlečení
✔️ Krepové povlečení je měkké, prodyšné a pružné
✔️ Bez potřeby žehlení
📌 od 500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2B.E.S. Petrovice Ferrara
✔️ Vyrobeno v České republice.
✔️ Dlouhá životnost a stálobarevnost
✔️Barvy nevyblednou ani po častějším praní
📌 od 650 Kč
⭐ 97 % Číst recenze
#3ScanQuilt KREP
✔️ Rychleji schne a nevyžaduje žádné žehlení
✔️ Vyznačuje se jemnějším omakem
📌 od 1600 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
Nejlepší flanelové povlečení
#14Home Flanelové povlečení
✔️ Ze 100% bavlny je vyráběno z hustě tkané látky o vyšší gramáži, která je upravena „počesáním"
✔️ Vhodné zejména pro chladné zimní měsíce
📌 od 400 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Povlecemevas.cz flanel
✔️ Jemná struktura flanelu v bavlněném provedení
✔️ Barvy jsou stálobarevné a neblednou
📌 od 700 Kč
⭐ 97 % Číst recenze
#3ScanQuilt povlečení FLANEL
✔️ Příjemný pocit měkkosti a hebkosti je u flanelu způsoben vlasovým efektem
✔️ Se zapínáním na zip
📌 od 1900 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
Nejlepší damaškové povlečení
#1Veba Damaškové povlečení Geon
✔️ Damašek je hustě tkaná bavlněná látka s vytkanými vzory a hedvábným leskem
✔️ Příjemné na dotek, luxusní vzhled a také dlouhá životnost
📌 od 1500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Damaškové povlečení TOP LINE TREND
✔️ Luxusní povlečení s vytkanými vzory v decentních barvách
✔️ Velmi rychle schne a při sušení v závěsu nevyžaduje žehlení
📌 od 2000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
Nejlepší povlečení Matějovský
#1Bavlněné povlečení Matějovský GLORIET
✔️ Značka Matějovský je zárukou povlečení špičkové kvality od českého výrobce
✔️ Zachování tvaru a barev i po několikerém vyprání
📌 od 1050 Kč
⭐ 100 % Číst recenze

Nejlepší značky povlečení

Kteří výrobci povlečení se u nás těší výrazné oblibě?

  • Matějovský – Vynikající výběr především špičkového a exkluzivního ložního prádla. I přes vyšší ceny jde o jednu z nejprodávanějších značek u nás. Nabízí především bavlněné, krepové, saténové či flanelové povlečení.
  • Xpose – Obrovský výběr, velmi populární značka. Často i velmi dostupné ceny. Převažuje bavlna a mikrovlákno.
  • Halantex – Skvělý výběr kvalitního dětského povlečení s atraktivními motivy.
  • 4Home – Populární značka, která nabízí pestrý výběr v dostupných cenách, nejčastěji do 500 Kč. Zakoupíte na oficiálním eshopu 4home.cz.

Můj tip: Podívej se také na tradiční české značky povlečení

Jak vybrat ložní povlečení

Spousta, neřku-li většina, lidí se při výběru povlečení řídí především vkusem a ložní prádlo volí podle hlavně podle designového zpracování a ceny. To je velká škoda, protože by mělo jít až o druhotné faktory výběru. Mezi ty primární by naopak měla patřit kvalita zpracování – tu určuje především hustota vláken, kvalita šití, ale třeba i technologie potisku – a taky samozřejmě konkrétní použitý materiál či způsob zapínání. Zcela zásadní podmínkou úspěchu jsou pochopitelně taky správné rozměry. Teprve potom přichází na řadu faktory jako cena nebo vzhled. My se ovšem pokusíme zahrnout do našeho průvodce všechny.

jak vybrat povlečení

Jak vybrat správnou velikost povlečení?

Vše logicky začíná u rozměrů. Pokud povlečení nesedí, může být sebekvalitnější a stejně bude stěží použitelné. Není tedy nic jednoduššího a lepšího, než vzít do ruky krejčovský metr a přeměřit délku a šířku polštáře a peřiny bez povlečení. Kupované povlečení pak má mít totožné rozměry nebo může být o pár cm větší. Další možností je přeměřit rovnou stávající povlečení, pokud dobře sedne.

Mezi standardní, či lépe řečeno nejčastější, rozměry povlečení polštářů patří velikosti 70 x 90 cm a 40 x 40 cm (menší polštářky). U povlečení přikrývek se nejčastěji setkáte s rozměry 140 x 200 cm, 140 x 220 cm a méně často 200 x 220 cm. Samozřejmě existuje i více variant.

Dětské povlečení

U dětských přikrývek a polštářků jsou rozměry variabilnější, takže pečlivé přeměření je o to důležitější. U polštářů se často setkáte s 50 x 70 nebo 40 x 60 cm. U peřinek často 90 x 120-140 cm.

Pozn.: Možná máte natolik atypické polštáře a přikrývky, že neseženete správný rozměr, ale nechcete se vybavení vzdát. Spousta firem nabízí upravení či šití povlečení na míru nebo nabídne přešití povlečení na správný rozměr. Pravděpodobně vás to akorát vyjde o něco dráž.

Způsob zapínání

Ani na tento faktor byste neměli zapomínat, jelikož významně ovlivňuje především náročnost při převlékání povlečení. V současné době jasně dominuje zapínání na zip, které vystřídalo dříve běžnější zapínání na knoflíky. Zipové povlečení dnes tvoří jasnou většinu nabídky a práce s ním je opravdu jednoduchá.

Přikrývka navíc nevylézá mezerami mezi knoflíky. Druhé nejoblíbenější a nejběžnější řešení je zmíněné knoflíkové zapínání (knoflíky bývají obvykle nitěné či plastové). Další možností je například hotelový uzávěr/kapsa a velmi zřídka se ještě vyskytují šňůrky/tkanice. Pojďme si ještě ve zkratce shrnout výhody a nevýhody těchto variant:

  • Knoflíky – Stará klasika. Nevýhodou je obtížnější převlékání, ale knoflíky se zase dají velmi snadno opravit, vyměnit, znovu přišít. Nitěné knoflíky nevadí ani při mandlování.
  • Zip – Nejčastější současná volba. Velmi pohodlná výměna, pro domácí použití obvykle ideální řešení. Neklidní spáči ocení, že přikrývka zkrátka nemá šanci z povlečení vylézat. Nemusíte se přitom obávat, že vás bude zip tlačit nebo škrábat. Využívají se ploché zipy i jezdce, které nezaznamenáte.
  • Tkaničky, šňůrky – Různá úvazová provedení jsou dnes naprosto okrajovou záležitostí a většinou jsou hodnoceny jako neestetické a nepříliš praktické v porovnání s jinými variantami.
  • Hotelový uzávěr – Taky kapsa či přesah. Název napovídá, že povlečení se používá mimo soukromou, domácí sféru, např. v ubytovacích zařízeních nebo všude tam, kde je nutné umožnit maximálně snadnou a rychlou výměnu a kde nejsou žádoucí „poruchové“ části jako zipy či knoflíky, které by mohly doznat újmu při časté a „průmyslové“ údržbě, mandlování apod. Z kapsy může na druhou stranu přikrývka či polštář snadněji vyklouznout.

Kvalita zpracování

Šití

Zde je potřeba se zaměřit především na zpracování a kvalitu švů, které by měly být perfektně rovné a provedené co nejhustšími a nejmenšími stehy. Tím je dána odolnost, a tudíž i životnost povlečení. Laickým pohledem není vždy snadné nekvalitní šití odhalit. Při nákupu přes internet je to pak takřka nemožné. V takové situaci vám mohou pomoci především recenze povlečení, ať už uživatelské nebo odbornější.

Hustota vláken a gramáž

Výrobci se často ohánějí vysokou gramáží, která má být jakýmsi etalonem kvality. Důležitá je však taky samotná kvalita příze a taky hustota vláken. Dobrá příze je tenká a jemná s dlouhými vlákny, textilie má pak velmi hustou a pevnou strukturu i při nižší gramáži. Naopak laciná příze má tlustší vlákna, ale hustota je nižší. Levná textilie může mít takřka průsvitnou strukturu a výrazně nižší odolnost i při vyšší gramáži.

Někdy se jemnost příze uvádí pod zkratkou NE s číslem. Čím je číslo vyšší, tím jemnější a kvalitnější je příze.

Pozn.: 10-20 NE označuje spíše levné a málo kvalitní příze. Příze 30 NE a víc už lze považovat za poctivé a velmi kvalitní.

Design

Čisté, bílé povlečení si dnes domů pořídí opravdu málokdo. Naprostým standardem jsou potisky a vícebarevné zpracování. Volba designu je samozřejmě především otázkou vkusu. V současnosti jsou však trendy především jemnější květinové anebo pravidelné a geometrické vzory (hvězdičky, čtverečky, kolečka apod.).

Příliš „divoké“, nepravidelné a pestrobarevné vzory totiž nemusí sednout každému, ale různá obrázková provedení jistě ocení děti. Pokud jde o barvy, v současnosti vítězí odstíny modré, šedé a bílé – nikoli samostatně, nýbrž v různých kombinacích. Např. šedý podklad s bílými prvky (ale i naopak) je velmi populární volbou. Existují povlečení s velmi ostrými, jasnými až dráždivými barvami a designy, ale většina lidí ocení jemnější provedení.

kvalitní ložní povlečení

Materiálové zpracování

Dostáváme se k velmi důležité části, ve které se podíváme na nejčastější materiálová provedení ložního prádla a zaměříme se na stěžejní vlastnosti, klady i zápory každého materiálu.

Bavlna

Začneme rovnou nejoblíbenější variantou, kterou stále představuje stará dobrá bavlna. Bavlna je příjemná na dotek, nedráždivá, má vysokou prodyšnost a skvěle saje pot. Je použitelná celoročně. Vynikající jsou i hygienické vlastnosti. Bavlnu lze prát na 60°C i více, žehlit, mandlovat atd. Další výhodou je cenová dostupnost. Pokud jde o poměr ceny a kvality, 100% bavlna je stále jedničkou. Jednou z mála nevýhod je vyšší mačkavost.

Satén

Satén je textilie, která působí na pohled leskle a luxusně či exkluzivně. Jde přitom o odolný materiál, který se navíc méně mačká. Jeho hlavní výhody však spočívají v nádherně hebkém a spíše chladivém dotyku. Jemný a lehký satén oceníte především v létě, ale rozhodně to neznamená, že by byl v zimě nepoužitelný. Dokáže i dobře zahřát. Satén ovšem vyžaduje jemnější údržbu, takže v tomhle ohledu je trochu náročnější.

Špičkový satén se vyrábí z přírodního hedvábí, ale dostupnější a běžnější je bavlněný satén, který se o něco lépe udržuje, je méně chladivý, savější a odolnější. Pak jsou tu i satény syntetické (polyester), které jsou chladivější, ale jde o nepřírodní materiály s nižší prodyšností.

Krep

Nemačkavá úprava bavlny, krepové povlečení se nemusí žehlit. Má obdobné vlastnosti jako klasická 100% bavlna, z níž se taky vyrábí. Povrch je však strukturovaný a někomu nemusí být krep na dotek příliš příjemný. Často jde ale jen o první dojem a velmi brzy si zvyknete. Pokud hledáte tkaninu s vlastnostmi bavlny, která je ještě jednodušší na údržbu, pak dejte krepu šanci. Je vhodný celoročně.

Mikrovlákno

Povlečení z 100% polyesteru s velmi zajímavými vlastnostmi. Je velmi příjemné na dotek, hřejivé, vhodné spíše na chladnější měsíce, ale v zásadě i celoročně (záleží i na konkrétním zpracování). Velkým plusem je opravdu snadná údržba. Některé varianty se ani nežehlí. Látka je vhodná i pro alergiky a astmatiky. Taky rychle schne.

Mikroflanel

Moderní tkanina, která má podobné vlastnosti jako mikrovlákno. Je velmi vhodná i pro alergiky, má vysokou odolnost a barevnou stálost, snadno se udržuje, není třeba ani žehlení. Disponuje velmi hustým chlupem a je poměrně hřejivá, tudíž vhodná především na zimní období.

Flanel

Hustě tkaná bavlna s vysokou gramáží upravovaná pročesáváním. Výsledkem je velmi měkká, hebká tkanina, která je na dotek velmi příjemná, nicméně je poměrně značně hřejivá. Flanelové povlečení je tedy dobrou volbou, pokud vyžadujete opravdu vysoký tepelný komfort – především tedy na zimu a chladné měsíce. Ostatní vlastnosti jsou podobné jako u 100% bavlny.

Samozřejmě, že tento výčet materiálů není kompletní. Existuje ještě bezpočet variant a variací syntetických i přírodních tkanin, ať už je to třeba žakár či žeržej, len nebo vlna, perkál, damašek a tak dále. Výše uvedené možnosti ovšem patří jednoznačně k nejžádanějším a věříme, že se mezi nimi dá vybrat to pravé ořechové pro dobrý spánek.

stálobarevné povlečení

Ceny povlečení

Kolik je třeba investovat do kvalitního povlečení a kolik stojí levné nebo exkluzivní varianty? Zde je malý přehled.

✅ Povlečení do 500 Kč

Cenově dostupná povlečení lze pořídit od cca 300 Kč, výjimečně i levněji. Převažuje bavlna nebo její úpravy v podobě krepu či flanelu a pak i polyester. Lze však očekávat, že kvalita materiálu ani zpracování nebude úplně na TOP úrovni.

✅ Povlečení do 1000 Kč

V této relaci si vybere většina lidí a najdete zde velké množství nejprodávanějších povlečení. Lze očekávat dobrý poměr ceny a kvality. Výběr materiálů je prakticky kompletní.

✅ Povlečení nad 1000 Kč

V této ceně lze očekávat velmi vysokou až špičkovou kvalitu materiálů i zpracování, případně i použití exkluzivních materiálů. Jde o povlečení pro náročnější zájemce.

ProduktInfoHodnocení
Nejlepší bavlněné povlečení
#1ScanQuilt KLASIK DESIGN
✔️ Designové povlečení z přírodního materiálu
✔️ Skvěle absorbuje vlhkost během spánku po celou noc
📌 od 1600 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#24home PREMIUM Deluxe
✔️ Vyrobené z velmi kvalitní bavlny o vysoké gramáži
✔️ Pevné a trvanlivé, navíc krásně jemné na dotek
📌 od 400 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#3Povlecemevas.cz Stella
✔️ Vysoká kvalita bavlny Renforce
✔️ Univerzální, vhodné na léto i zimu
✔️ Pevnost materiálu zajistí dlouhou životnost
📌 od 630 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
Nejlepší saténové povlečení
#1ScanQuilt SATÉN DESIGN
✔️ Vysoce kvalitní satén vyrobený z nejjemnějších přízí dlouhovlákné česané bavlny
✔️ Při sušení v závěsu nevyžaduje žehlení
📌 od 2800 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Saténové povlečení Matějovský
✔️ 100% bavlněný satén
✔️ Povlečení je oboustranné, opatřeno zipem
📌 od 1300 Kč
⭐ 99 % Číst recenze
#3B.E.S. Petrovice Milano
✔️ Jemná struktura saténu v bavlněném provedení
✔️ Dlouhá životnost, povlečení drží svůj tvar
✔️ Barvy jsou stálobarevné a neblednou
📌 od 800 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
Nejlepší krepové povlečení
#14Home Krepové povlečení
✔️ Krepové povlečení je měkké, prodyšné a pružné
✔️ Bez potřeby žehlení
📌 od 500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2B.E.S. Petrovice Ferrara
✔️ Vyrobeno v České republice.
✔️ Dlouhá životnost a stálobarevnost
✔️Barvy nevyblednou ani po častějším praní
📌 od 650 Kč
⭐ 97 % Číst recenze
#3ScanQuilt KREP
✔️ Rychleji schne a nevyžaduje žádné žehlení
✔️ Vyznačuje se jemnějším omakem
📌 od 1600 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
Nejlepší flanelové povlečení
#14Home Flanelové povlečení
✔️ Ze 100% bavlny je vyráběno z hustě tkané látky o vyšší gramáži, která je upravena „počesáním"
✔️ Vhodné zejména pro chladné zimní měsíce
📌 od 400 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Povlecemevas.cz flanel
✔️ Jemná struktura flanelu v bavlněném provedení
✔️ Barvy jsou stálobarevné a neblednou
📌 od 700 Kč
⭐ 97 % Číst recenze
#3ScanQuilt povlečení FLANEL
✔️ Příjemný pocit měkkosti a hebkosti je u flanelu způsoben vlasovým efektem
✔️ Se zapínáním na zip
📌 od 1900 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
Nejlepší damaškové povlečení
#1Veba Damaškové povlečení Geon
✔️ Damašek je hustě tkaná bavlněná látka s vytkanými vzory a hedvábným leskem
✔️ Příjemné na dotek, luxusní vzhled a také dlouhá životnost
📌 od 1500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Damaškové povlečení TOP LINE TREND
✔️ Luxusní povlečení s vytkanými vzory v decentních barvách
✔️ Velmi rychle schne a při sušení v závěsu nevyžaduje žehlení
📌 od 2000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
Nejlepší povlečení Matějovský
#1Bavlněné povlečení Matějovský GLORIET
✔️ Značka Matějovský je zárukou povlečení špičkové kvality od českého výrobce
✔️ Zachování tvaru a barev i po několikerém vyprání
📌 od 1050 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
0 Sdílení