Ústecký kraj zatím nerozhodl o výstavbě středoškolského kampusu ve Varnsdorfu

28. duben 2021 08:30

Počítačové vybavení pro školy za stovky milionů korun nebo oprava silnice z České Kamenice na Děčínsku na Českou Lípu. Takové jsou nové investice, o kterých rozhodli zastupitelé Ústeckého kraje. Ve hře byla i stavba školního kampusu ve Varnsdorfu. Ta zatím ale zelenou nedostala.

Materiál k výstavbě nového kampusu Vyšší a střední školy ve Varnsdorfu radní Tomáš Rieger z ODS z jednání zastupitelstva nakonec stáhnul.

Tento krok kritizoval bývalý náměstek hejtmana a současný zastupitel Jaroslav Komínek Z KSČM.

„Vzhledem k tomu, že ten kampus byl plánovaný už mnoho let, tak je opravdu škoda, že to pozastavujete, protože ta škola opravdu potřebuje ty investice. Tam je to žalostné,“ shrnul Komínek.

Zastupitele mají o investici za téměř 360 milionů korun jednat opět v červnu.

„Vím, v jakých podmínkách tam jsou. Rozhodně to chci předložit na dalším zastupitelstvu – to znamená v červnu. Ale vzhledem k těm připomínkám, které Piráti měli, a které byly dost zásadního charakteru, si myslím, že to dvouměsíční zdržení už nehraje zas tak velkou roli,“ vysvětlil radní Tomáš Rieger z ODS.

Pirátům se nelíbily plány na výstavbu nových budov

„Pro nás ta studie představovala zásah do struktury, která se tam nějakou dobu vyvíjela. Vlastně i to hmotové řešení těch jednotlivých objektů a té sportovní haly oproti té okolní zástavbě působí rušivě,“ potvrdil krajský zastupitel Lukáš Ryšavý.

Pro Piráty je problémem také plánovaná sportovní hala v novém kampusu, která je podle Lukáše Ryšavého nadbytečná.

„V blízkém okolí školy je mnoho ploch či areálů právě pro sportovní využití – ať už jiná sportovní hala, venkovní sportovní areál, Sokol nebo zimní stadion. Zároveň tam jsou i jiné budovy základních škol, které mají vlastní zázemí,“ doplnil Ryšavý.

Připomínky zastupitelů má teď projednat komise pro investice a majetek a také výbor pro vzdělávání. O výstavbě nového kampusu ve Varnsdorfu by měli zastupitelé opět jednat v červnu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související