A je to! Europoslanci schválili drtivou většinou obchodní dohodu EU s Británií

Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na včerejším plenárním zasedání Evropského parlamentu v Bruselu [© European Union, 2021]

Dle očekávání schválili členové Evropského parlamentu obchodní a partnerskou dohodu uzavřenou na Štědrý den mezi zástupci EU a Spojeným královstvím. Stalo se tak čtyři měsíce od počátku její provizorní platnosti.

Téměř pět let od osudného referenda, čtyři roky od oficiálního zahájení vystoupení a rok od počátku vyjednávání 2tisíc stránkové dohody upravující pobrexitové vztahy Evropské unie se Spojeným královstvím je celý proces téměř u konce.

Dohromady 660 europoslanců z celkových 705 dohodu, 5 europoslanců hlasovalo proti ní a 32 členů Evropského parlamentu se zdrželo. Jak zjistil Viktor Daněk, zpravodaj iRozhlas v Bruselu, proti schválení dohody hlasoval mj. český europoslanec Hynek Blaško z SPD. Mezi těmi, kteří se zdrželi hlasování, byli čeští pirátští europoslanci Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa.

Do dohody jako takové již europoslanci nezasahovali, kromě ní však přijali usnesení, v němž zdůrazňují důležitost řádné implementace dohody a nutnost řádné spolupracovat a informovat Evropský parlament o všech krocích, které Unie, a zejména Evropská komise, učiní vůči Británii.

Podle většiny europoslanců je samotný odchod Británie ztrátou, smlouva však řeší situaci nejlepším možným způsobem.

„Může se stát základem, na kterém postavíme nové vztahy EU a Spojeného království zaměřené na budoucnost,“ podotkl po hlasování předseda europarlamentu David Sassoli.

Europoslanci posvětili obchodní dohodu s Velkou Británií. Co obsahuje a jak funguje?

Evropský parlament schválením obchodní dohody EU s Británií završil pětiletý brexitový proces. V jakých oblastech bude EU s Velkou Británií nadále spolupracovat, a kde se naopak jejich cesty rozdělí?

Představitelé Unie i Británie výsledek hlasování vzápětí uvítali.

„Doufám, že nyní můžeme začít novou kapitolu společně jako Evropané, charakterizovanou přátelskou spoluprací mezi suverénními celky,“ uvedl na Twitteru David Frost, hlavní britský představitel nynějších vztahů EU s Británií, který za britskou stranu rovněž vedl jednání o podobě nynější obchodní dohody. Nezapomněl poděkovat Evropské komisi za to, že Británii pomohla z Unie odejít řádným postupem.

V podobném duchu reagoval i britský premiér Boris Johnson.

„Skvělé zprávy, že Evropský parlament schválil velkou většinou obchodní a partnerskou dohodu zajišťující nulové tarify a nulová cla,“ uvedl šéf britského kabinetu s tím, že tímto začíná nové partnerství s EU a „globálnější Británií“.

Dohodu, která upravuje pobrexitové vztahy Unie s Británií po odchodu z jednotného trhu a celní unie nyní musí ještě finálně uzavřít Rada ministrů EU. Od 1. května 2021 by pak dohoda měla platit řádně. Velká většina z ní se však již od počátku roku uplatňuje v praxi, některé její části však budou muset být ještě dodatečně dojednány.

Obchodní výměna mezi Británií a EU se přizpůsobuje novým pobrexitovým podmínkám

Obchod mezi Británií a Evropskou unií se po lednovém propadu způsobeném novými pravidly obchodu v únoru zotavil.

Brexit je selháním Unie, počátkem nového partnerství i poučením

Evropští zákonodárci v debatě předcházející včerejšímu večernímu hlasování, a dnešnímu rannímu zveřejnění výsledků, ocenili přínosy smlouvy, jejíž provizorní platnost již téměř čtyři měsíce odbourává většinu celních bariér mezi Unií a bývalou členskou zemí.

Řada poslanců však dala zároveň najevo výhrady vůči tomu, že Londýn nerespektuje části dříve schválené brexitové smlouvy. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová je ujistila, že Brusel si může dodržování dohody v krajním případě vynutit.

Úmluvu, která usnadňuje obchodní a další spolupráci mezi sedmadvacítkou unijních zemí a Británií, podepsaly obě strany krátce před koncem roku, na jehož přelomu Británie evropský blok po 47 letech opustila. Většina poslanců v debatě označovala brexit za krok zpět a ztrátu pro obě strany, která by však bez uspořádání vzájemných vztahů měla ještě větší dopad.

„Tato smlouva není dobrá, protože brexit není dobrý…Přesto může být tato dohoda výchozím bodem k obnově toho, co jsme kvůli brexitu ztratili,“ prohlásila místopředsedkyně parlamentního klubu zelených Terry Reindtkeová.

S výhradami podpořili úmluvu i zástupci tří nejsilnějších frakcí v EP: lidovců, socialistů a liberálů. Mnoho z nich ve včerejší debatě uznalo, že dohoda usnadňuje život lidem i firmám na obou stranách Lamanšského průlivu.

„Naší odpovědností jako europoslanců je co nejvíce utlumit škody způsobené brexitem,“ uvedla liberální členka koordinační brexitové skupiny EP Nathalie Loiseauová, podle níž dohoda umožní EU „udržet privilegované vztahy s Británií a zároveň ochránit zájmy Evropanů“.

Podcast: Vítejte v brexitu: Připravte si doklady a odevzdejte svačinu

Od 1. ledna letošního roku platí provizorní dohoda o budoucích vztazích Evropské unie a Velké Británie. A nejen obchodníci už čelí dopadům rozchodu Unie a Spojeného království v praxi. Kromě nárůstu byrokracie došlo i na kuriozity. Co se konkrétně děje?

Mnoho poslanců však zároveň vidí problém v tom, že Londýn nerespektuje své závazky z dohody o samotné podobě brexitu, zejména její část označovanou jako protokol o Severním Irsku.

Ten podle Bruselu porušuje vláda britského premiéra Johnsona tím, že odložila zahájení kontrol některého zboží, kterou měly britské úřady provádět při jeho cestě z Velké Británie do Severního Irska. Řešení má zabránit vzniku tvrdé hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, kde v souvislosti s kontrolami roste v poslední době napětí. Evropská komise v polovině března kvůli rozhodnutí odložit zavedení kontrol na říjen zahájila s Británií řízení.

„Máme obavy o naplňování dohody, protože nevěříme Johnsonově vládě. Evropská komise by měla využít všechny nástroje, aby zajistila její odpovídající fungování a předešla dalším násilnostem v Severním Irsku,“ uvedl šéf nejsilnější lidovecké frakce Manfred Weber s tím, že jeho skupina dohodu podpoří.

Podcast: Nekončící brexit aneb co nového ve vztazích EU a Británie?

Vztahy mezi EU a Británií se řídí obchodní a partnerskou dohodou. Ta ale, zdá se, nezajistila, aby nové partnerství řádně fungovalo. Největší problém představuje tzv. severoirský protokol, který je součástí výstupové dohody. Kde je jádro problému a jak jej řešit?

Von der Leyenová poslancům přislíbila, že Komise na dodržování úmluvy dohlédne. Dohoda obsahuje i složitě vyjednané pasáže, které stanovují pravidla případného urovnávání sporů.

„Chci jasně říci, že nechceme tyto možnosti využívat. Ale pokud k tomu budeme nuceni, nebudeme váhat k nim sáhnout,“ ujistila zákonodárce šéfka unijní exekutivy.

Včerejší rozpravy se účastnil i Michel Barnier, hlavní unijní vyjednavač výstupové i pobrexitové dohody, který svou unijní kariéry v Bruselu ukončil před měsícem.

Ve svém příspěvku zdůraznil, že brexit je varováním a selháním EU. „Jako politici tady v Evropském parlamentu a Radě i v Komisi a jednotlivých členských státech, se z něj musíme poučit,“ zdůraznil francouzský politik s tím, že důvody, které vedly 52 procent Britů k podpoře vystoupení své země v osudném referendu před pěti lety mohou existovat i v dalších evropských regionech.

„Naší povinností je naslouchat a porozumět pocitům lidí,“ dodal před tím, než mu několik přítomných v bruselském sále Evropského parlamentu vzdalo hold ve stoje.

O nové kapitole v britsko-unijních vztazích mluvil včera také nynější unijní zástupce ve vztazích EU s Británií, slovenský eurokomisař Maroš Šefčovič.

„(Dohoda) poskytuje solidní základ pro udržení našeho dlouhotrvajícího přátelství a partnerství založeného na sdílených zájmech a hodnotách,“ zdůraznil v rozpravě Šefčovič.

https://twitter.com/MarosSefcovic/status/1387007740103602178

Kalendář