Město chce opravit ubytovnu v Želeticích. vzniknou tu byty pro lidi v nouzi
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Litoměřice patří v rámci kraje mezi města s nejrozvinutější sítí sociálních služeb. Ročně do této oblasti investují téměř 20 milionů korun. Chybí zde však tzv. prostupné bydlení, což se již brzy má změnit.

Malometrážní byty s nízkým nájmem by měly vzniknout transformací azylového domu v Želeticích na dům nabízející bydlení jednotlivcům a rodinám, jež se momentálně ocitli v tísni.

Příkladem mohou být mladí opouštějící na prahu dospělosti dětský domov a nemají kam jít nebo rozvádějící se žena odcházející s dětmi z domova, případně lidé z azylového domu, kteří si vytvořili podmínky k samostatnému bydlení. „Město by jim chtělo nabídnout slušné bydlení s nižším nájemným, a pomoci postavit se tak zvaně na vlastní nohy do doby, než si budou moci dovolit komerční bydlení,“ uvedl místostarosta Lukas Wünsch. Potřeba existence tzv. prostupného bydlení se v Litoměřicích projevuje již několik let a požadavek zazněl i v rámci komunitního plánování sociálních potřeb.

Azylový dům v Želeticích vlastní město, ale nezisková organizace Naděje ho již řadu let provozuje jako ubytovnu pro sociálně slabé rodiny a ženy bez domova. „Nicméně ukazuje se, že například v roce 2019 prošly zařízením zhruba dvě stovky klientů. Z tohoto počtu jich jen 25 bylo z Litoměřic a 32 spadalo do správní působnosti Litoměřic jako obce s rozšířenou působností. Ostatní pocházeli z různých koutů republiky. Obdobná situace byla i v loňském roce,“ poukázala na zajímavý fakt vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu Renáta Jurková. A nejde přitom pouze o bydlení, ale například i o zajištění školní docházky dětí.

Město Litoměřice se v následujících letech chce více zaměřit na vlastní občany, případně obyvatele regionu. V ubytovně v Želeticích by ve dvou patrech mělo vzniknout 15 až 17 bytů tzv. prostupného charakteru. Přízemí by bylo bezbariérové s navazujícími sociálními službami. Chybět nemá ani sociální pracovník pomáhající lidem v nouzi překlenout problémy do doby, než si budou moci dovolit vlastní bydlení.

O záměru informovalo vedení města neziskovou organizaci Naděje již před rokem. Letos v březnu radní ukončili nájem s roční výpovědní lhůtou. Naději však město hodlá finančně podporovat i nadále, musí si však najít náhradní objekt. „Do konce prázdnin by nám ředitelka Naděje měla dát vědět, zda bude pokračovat v poskytování stávajících služeb, případně kde,“ uvedla vedoucí sociálního odboru. Město totiž má o její služby zájem. Pokud by Naděje dále nemohla v této činnosti, byť menšího rozsahu, pokračovat, muselo by město vyhlásit výběrové řízení na poskytovatele.

„Stejně tak se může Naděje přihlásit do výběrového řízení na poskytovatele nového typu služby – již zmíněného prostupného bydlení, které vyhlásíme na podzim,“ dodal místostarosta Wünsch.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru