Close search

Záhada prstenu prince Williama: Proč nenosí obroučku ani deset let od svatby století s Kate?

Showpix Zdroj: Showpix

Rovných deset let uplyne 29. dubna od nejslavnější svatby století, na které si princ William bral svou Kate. Některé momenty této velkolepé události jsou zahalené královskými záhadami dodnes...

Zasnoubení mladé dvojice bylo oficiálně oznámeno 16. listopadu 2010 a v té chvíli už určitě naplno, byť v utajeném režimu, probíhaly přípravy na den D. Bylo co řešit – obřad stál přes 30 milionů liber, co tehdy představovalo téměř 700 milionů korun, a bylo potřeba zabezpečit jak bezpečnost 2000 hostů, tak milionu přihlížejících v ulicích, kudy William a Kate prošli na historickém kočáře. A k tomu stovky drobností. Jen jedno nebylo potřeba řešit vůbec - prsten pro Williama.

Prsten princezny Diany

Když princ William požádal svou vyvolenou o ruku, daroval jí zásnubní prsten, který kdysi patřil jeho matce, tragicky zesnulé princezně Dianě. Chtěl si být jistý, že jeho milovaná matka bude v onen den svým způsobem přítomna.

Diana dostala prsten od prince Charlese v únoru 1981 a dodnes patří nejen mezi nejslavnější, ale také nejkopírovanější šperky. Toto „šílenství“ se opakovalo před 10 lety, kdy se prsten znovu objevil na scéně díky sňatku Williama a Kate. Dianin zásnubní prsten tvoří 14 diamantů obklopujících 12karátový oválný modrý cejlonský safír zasazený do 18karátového bílého zlata. Pochází z dílny královského šperkaře, společnosti Garrard, jejíž kořeny sahají až do roku 1735. Pro britskou monarchii pracovali přes 160 let, až v roce 2007 Buckinghamský palác v strohém prohlášení oznámil, koruna již služby tohoto klenotníka nepotřebuje, neboť nastal čas na změnu...

Ale vraťme se ještě do doby, kdy vznikl zásnubní prsten pro Dianu. Jeho design vychází ze safírové a diamantové brože, kterou královna Viktorie dostala od prince Alberta v roce 1840. V onen slavný den pro ni představoval „něco modrého“. Zajímavostí je, že nešlo o unikátní a na zakázku vyrobený kousek. Diana si jej prý jednoduše vybrala z běžné nabídky u Garrarda. Důvodem mělo být, že jí připomínal zásnubní prsten její matky.

Prsten prince Williama

Přestože Kate po obřadu vyměnila zásnubní prsten za snubní ze vzácného welšského zlata, které se dnes považuje za již vytěžené, nastávající na ruce nic neměl. A není to kvůli materiálu samotnému. V královských trezorech by se nějaký welšský ingot našel a tradice, která se datuje až do roku 1932, určitě ještě neskončila. Zlato pocházející z dnes již dávno zavřeného dolu Clogau v horách severního Walesu dvojici darovala sama královna Alžběta II.

Vzácnost zlata však není důvod, proč princ William před deseti lety od Kate nedostal snubní prsten a dodnes žádný nenosí. „V souladu s přáním páru bude pouze jeden prsten,“ řekla pro magazín People mluvčí britské královské rodiny. Princ William prý nemá šperky příliš v oblibě. Nikdy žádné nenosil a na jeho rozhodnutí nic nezměnil ani sňatek. Jde tak ve stopách svého dědečka, nedávno zesnulého prince Philipa, který se rozhodl nenosit snubní prsten už před lety.

Neplatí to ale pro celou rodinu. Princ Charles nosí snubní prsten, včetně svého pečetního. A stejně tak Harry má jednoduchý platinový prsten od Cleave and Company, kteří vyrobili zásnubní prsten i pro Meghan Markle.

Zdroje:
Wikipedia.org: Wedding of Prince William and Catherine Middleton, Jewels of Diana, Princess of Wales
People.com: Prince William Won't Wear a Wedding Band

Nejčtenější články