Zahlcené nemocnice a pálení mrtvých. Indie hlásí přes 350 tisíc nových případů covidu-19 denně

28. duben 2021

Největším světovým ohniskem nemoci covid-19 je teď Indie. Denní přírůstky nových případů tam stoupají vysoko nad hranici 300 tisíc. Lidé pro své nemocné příbuzné shánějí hlavně kyslíkové lahve, těch se ale nedostává. „Kapacity nemocnic nestačí, lidé polehávají na ulicích, v autech… Nestíhají ani krematoria, na mnoha místech lidé spalují mrtvé na předměstích,“ popisuje rozhlasový zpravodaj David Jakš.

Situace v Indii vyvolává obavy v celém světě a mnoho zemí pomáhá. Kromě EU, USA, Velké Británie nebo Ruska už Indii nabídly pomoc i Pákistán a Čína.

Čtěte také

Zdravotní odborníci poukazují na to, že rychlý nástup infekce souvisí i s tím, že se konala shromáždění při hinduistických svátcích a v některých státech rovněž předvolební shromáždění. Svůj podíl viny nese podle expertů i vláda, která předčasně vyhlásila úspěch v boji proti koronaviru, což vedlo k laxnosti a nedodržování ochranných opatření.

Za posledních 24 hodin se v Indii podle agentury AP potvrdilo 362 757 nových nákaz. Celková bilance nakažených od začátku pandemie tak činí skoro 18 milionů. Hranici 200 tisíc úmrtí po covidu-19 Indie překonala jako čtvrtá na světě po Spojených státech, Brazílii a Mexiku.

Nebezpečná indická mutace

Po celý minulý týden v zemi umíraly 2000 lidí denně, nemocnice jsou vytížené a personál vyčerpaný. Navíc čím více se virus v populaci šíří, tím snadněji vznikají nové mutace. Odborníci už nyní před tamní nebezpečnější mutaci viru.

Čtěte také

Zajímavá je hlavně tím, že obsahuje hned dvě mutace, které se dosud vždy objevovaly odděleně, nikdy v jedné variantě. Jejich nebezpečí přitom tkví především v tom, že mají lepší schopnost unikat protilátkám u lidí, kteří nemoc covid-19 dříve prodělali.

O prvním zjištěném výskytu indické mutace viru v Česku informoval ministr zdravotnictví Arenberger o víkendu. Potvrzena byla v Hradci Králové, kam ji přivezla zřejmě studentka z Indie. „Paradoxně nebyla nemocná ona, ale její indická spolubydlící,“ uvedl ministr. Podezření na mutaci prověřuje Národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

autoři: Petr Král , David Jakš , als | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související