Zůstávám, říká i přes obří tlak majitel Arsenalu. Klub by chtěl koupit otec Spotify

Účast na projektu jménem Superliga nechtějí fanoušci klubu jen tak odpustit. Ačkoliv Arsenal stejně jako ostatní týmy z evropské soutěže několik desítek hodin po oznámení jejího vzniku vycouval, příznivci se zlobí, že se jejich milovaní Gunners do něčeho tak zpackaného vůbec namočili. Hromosvodem negativna je americký majitel Stan Kroenke a jeho skupina Kroenke Sports Enterprises. Ačkoliv by si to mnozí přáli a zájemci o koupi Arsenalu by tu byli, Kroenke odchod neplánuje.

V Anglii se objevily zprávy, že londýnský Arsenal je po nevydařeném paktu se Superligou na prodej. Stan Kroenke a jeho syn Josh to ale odmítají. „V posledních dnech jsme zaznamenali mediální spekulace ohledně potenciální nabídky na převzetí Arsenalu,“ podotkli v prohlášení.

„Zůstáváme stoprocentně oddaní Arsenalu a neprodáváme žádný podíl v klubu. Neobdrželi jsme žádnou nabídku a žádnou nabídku nebudeme řešit. Naší ambicí v Arsenalu je stále rvát se o zisk největších fotbalových trofejí a stále pracujeme na zlepšení naší konkurenceschopnosti na hřišti, abychom mohli dosáhnout úspěchů,“ dodali.

To zřejmě dost neradi slyší fanoušci. Například v pátek se před stadionem Arsenalu shlukla tisícovka příznivců, která hlasitě požadovala, aby 73letý Kroenke dal vlastnictví londýnského klubu do jiných rukou.

Kroenke měl skrze své firmy částečný podíl v Arsenalu už od roku 2007. Postupně se stal většinovým majitelem a v současné chvíli platí, že společnost Kroenke Sports Enterprises je jediným vlastníkem. Kroenkemu patří také slavné sportovní organizace v zámoří – tým NFL Los Angeles Rams, hokejové Colorado Avalanche a Denver Nuggets, zástupce z NBA.

Vedou Arsenal jako korporátní firmu

Potenciální zájem o Arsenal projevil Daniel Ek, zakladatel hudební platformy Spotify, jehož majetek se odhaduje na 4,7 miliardy amerických dolarů (100 miliard korun). Na Twitteru minulý týden přiznal, jak velkým fanouškem Gunners je už od raného dětství. „Pokud by Kroenke Sports Enterprises chtěla prodat Arsenal, objevil bych se mezi zájemci,“ podotkl Ek.

Podle novináře Matta Lawa z deníku Daily Telegraph by měl k sobě Ek přibrat klubové legendy Dennise Bergkampa, Patricka Vieru a Thierryho Henryho. Poslední jmenovaný je se současným fungováním bývalého zaměstnavatele všechno, jen ne spokojený.

„Ten klub už vůbec nepoznávám. Jejich pokus přidat se k Superlize mi nedává žádný smysl. Současní majitelé klub vedou spíš jako korporátní firmu. Možná prostě jenom nerozumí fotbalovému světu, možná vidina velkého zisku byla příliš velké pokušení. Ať už to bylo jakkoli, je to špatně. Opravdu hodně špatně,“ uvedl Henry.

Arsenal se minulý týden v dopise omluvil svým fanouškům za to, že vstoupil do Superligy. Označil to za chybu a na základě silného hlasu příznivců a široké fotbalové komunity vystoupil. Kouč „kanonýrů“ Mikel Arteta později uvedl, že se Kroenke omluvil i přímo jemu. Sami hráči i trenéři – nejen Arsenalu – se totiž ke vzniku nové soutěže stavěli poměrně negativně.

Krach jménem Superliga

Superliga měla být přelomovým projektem, který sdruží 15 bohatých a slavných klubů do jedné uzavřené soutěže a za podpory banky JP Morgan jim zajistí ještě větší zisky. Dalších pět celků by se pak každou sezonu odměňovalo. To by ovšem znamenalo víceméně zkázu pro Ligu mistrů, která je postavena na prestiži a soubojích těch nejlepších evropských týmů.

Elitní společnosti, které měl šéfovat prezident Realu Madrid Florentino Pérez, ihned začala vyhrožovat organizace UEFA – uvedla, že hráči ze zapojených klubů nebudou moct hrát reprezentační zápasy. Velmi odmítavě se ke zrodu Superligy postavily i jednotlivé národní soutěže.

Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, Inter, AC Milán. Tak vypadala zakládající dvanáctka Superligy. Po velké bouři ze strany veřejnosti zařadily zpátečku jako první anglické týmy a bylo jasné, že to znamená bleskurychlý krach projektu. Pérez navzdory tomu pár dní zpět konstatoval, že Superliga stále není mrtvou záležitostí. Barcelona s Realem Madrid oficiálně nevystoupily.

I přes velmi včasný odchod anglických klubů ze Superligy zvažuje Premier League sankce pro „pošpiněné“. UEFA zase chce zběhy potrestat v rámci následující sezony evropských klubových soutěží.

Tagy:
Anglie soutěž FC Barcelona projekt Premier League Real Madrid Stan Kroenke Spotify fotbal majitel sport Arsenal Londýn Thierry Henry Arsenal FC Superliga Florentino Pérez Daniel Ek Kroenke Sports Enterprises Evropská superliga Kroenke Sports & Entertainment