Hlavní obsah

Jak se diamant stal symbolem zásnubních prstenů

Ačkoliv se trendy mění, většina žen si pod pojmem zásnubní prsten vybaví zlatý kroužek s třpytivým kamenem – nejlépe diamantem. Jaká je historie těchto malých, ale o to významnějších doplňků, proč se stal právě diamant symbolem zaslíbení?

Foto: Profimedia.cz

Diamantový prsten typu solitér s jedním kamenem

Článek

Zásnuby patří nepochybně mezi nejromantičtější životní okamžiky. Ať už probíhají u luxusní večeře, na dovolené, nebo při adrenalinovém zážitku, společný jmenovatel je stejný – zásnubní prsten. Ten symbolizuje lásku i slib ke svatbě, kromě toho dává na vědomí, že daná žena je již vážně zadaná.

Nosí se na levém prsteníčku a zpravidla jde o zlatý kroužek zdobený jedním nebo několika drahými kameny. Až do 16. století se přitom mezi zásnubním a snubním prstenem nerozlišovalo. Používal se jen jeden.

Místo, kde diamanty získávají svoji tvář

Styl

První prsteny se objevily již ve starověkém Egyptě kolem roku 3000 před n. l. Kruh měl symbolizovat díky svému tvaru věčnost, začátek bez konce. Místo zlata se jako materiál používalo rákosí spletené do kroužků a ani umístění nebylo náhodné.

Prsten se nosil na levém prsteníčku proto, že do něj měla vést žíla přímo ze srdce, symbolu lásky. V některých kulturách se nosil na pravé ruce, ale posléze se často přesunul rovněž na levou, z prostého důvodu. Bylo to praktičtější.

Až v době křesťanství se ve světě prosadilo jako materiál prstenu zlato, které mělo být nadřazeno všem ostatním kovům.

Foto: archiv firem

Zleva nahoře prsteny s diamanty: 27 Jewelry, 89 000 Kč. Klenota, 29 900 Kč. Klenota (akvamarín s diamanty), 28 900 Kč. Klenota, 7900 Kč. Dole: Rýdl, 22 900 Kč. Korbička, 153 000 Kč. Rýdl, od 30 790 Kč

Třpytivé diamanty nebyly součástí zásnubních prstenů vždy, svůj status jako dárek z lásky získaly až v patnáctém století. Tehdy, konkrétně v roce 1477, dal k zásnubám diamantový prsten arcivévoda Maxmilián Rakouský své budoucí ženě Marii Burgundské.

Legenda navíc praví, že Amor, řecký bůh lásky, spojoval milence díky svým šípům, které měly diamantovou špičku.

Šperk – dárek, který vykouzlí úsměv na tváři každé ženě

Žena

Konečnou podobu ale získaly zásnubní prsteny až daleko později, po roce 1870, kdy byly v Africe objeveny diamantové doly a zlepšila se i samotná technika broušení. Největší popularitu slavily v USA po ekonomické krizi, kdy americkým občanům nic nebránilo investovat do krásných zásnubních prstenů ozdobených diamanty.

Ostatně o popularizaci zásnubních prstenů se zasloužila i legendární značka Tiffany & Co, podle jejíž filozofie a dobře mířeného marketingu by zásnubní prsten měl stát alespoň tři platy muže, který chce ženu požádat o ruku.

Nejvyšší hodnota zásnubního prstenu ale spočívá v jeho symbolice, i ten nejmenší diamant tak slouží jako znak věčnosti i nezničitelného pouta a vyjadřuje mužovu touhu i přesvědčení o tom, že chce být se svojí ženou spojen navěky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám