Přebalování krok za krokem - jak zařídit přebalovací koutek

Datum publikace: 28.04.2021

Kategorie: Novinky na trhu | Péče o miminko | Zdraví a bezpečnost miminka | První rok batolete | Dětský pokojíček

Z přebalovacího koutku se často stává místo, kde novopečená maminka s tatínkem tráví velkou část dne. Vždyť jen během prvních 24 měsíců se v průměru použije šest tisíc plen! Orosilo se vám čelo? Není se co divit. :-) Asi není nutné vysvětlovat, jak důležité je zajistit, aby byl přebalovací koutek (nebo jakýkoliv jiný dětský nábytek, postýlka, atd.) nastaven tak, aby byl co nejbezpečnější a nejpohodlnější pro vaše miminko, ale samozřejmě i pro vás. Dnes na internetu už běžně najdete hromadu praktických řešení, ze kterých si určitě vyberete!

Na jaká kritéria myslet při výběru:

•    Stabilita
Obzvlášť v případě, že se rozhodnete pro vlastní komodu s přidanou přebalovací podložkou, ubezpečte se, že komoda, na kterou jste ji nasadili, je dostatečně pevná a u dna těžká natolik, aby se nekymácela. Jestliže se stůl byť jen malinko kýve, pak není pro dítě dostatečně stabilní a tím pádem ani bezpečný.


•    Velikost
Při výběru zvažte, jak velký prostor budete potřebovat. Nejde tady jen o samotné přebalování, po ruce budete chtít mít spoustu věcí. Vedle přebalovací podložky se hodí mít poblíž další vybavení, kam dáte náhradní plenky, ubrousky, olejíčky, koš, a podobně. Ale pozor: sice všechny tyto potřeby chcete mít po ruce, ale zároveň musí být z dosahu dítěte!


•    Pozice
Pokud budete chtít přebalovat ve více místnostech najednou, pořiďte si (stabilní!) komodu na kolečkách, kterou podle potřeby snadno přemístíte. Jestli ale chcete jedno stálé místo, které budete používat, pak samozřejmě existují ideální prostory. Záměrně v článku používáme slovní spojení “přebalovací koutek”, nejlepším možným umístěním je totiž roh místnosti. Může se ale samozřejmě stát, že v rozích tu možnost nemáte kvůli dráze otevírání dveří či oken, případně je v přílišné blízkosti radiátor. Pokud nemůžete využít kout místnosti, pokuste se to vymyslet tak, aby byl přebalovací pult či komoda alespoň u stěny a přimáčkněte je ke zdi co nejvíc to půjde.

Jaký máte rozpočet?

Další otázka, kterou si položíme, se bude týkat rozpočtu. Pokud chcete uspořit, můžete zrecyklovat starší komodu, kterou už máte doma. Na tu vám pak stačí koupit přebalovací podložku. A nemusíte si nutně připadat zle, že jste nezainvestovali do kusu k přebalování určenému nábytku. Kolem roku dítěte je stejně bezpečnější a jednodušší miminko přebalovat buď na nízké posteli nebo ještě lépe: na podlaze. Pokud rozpočet řešit nemusíte, pak to chce kvalitní masivní kus, který bude dostatečně prostorný a stabilní.

Podložka na přebalování

Nejlepší volbu představují podložky s potahem, které stačí dle potřeby jednoduše hodit do pračky. Ty hodně znečištěné před praním předčistěte žlučovým mýdlem, spolehlivě odstraní i skvrny od stolice. Nebo můžete použít jednorázové podložky, které po zašpinění prostě vyhodíte. Vzhledem k množství produkovaného odpadu ale fandíme volbě č.1.

Nejlepší podložka je pevná, zvlášť pro batolata. Pro úplně maličké miminko je ale vhodná spíše podložka s měkkými bočnicemi. Mívá lehce zakřivenou matraci - to novorozenci znemožní pohyb do stran. Sice je využijete jen krátce, ale stojí za to do takové podložky investovat. Vždycky ji můžete prodat (nebo si ji schovat pro mladšího brášku či sestřičku).

Ubrousky, plenky, olejíčky a další

Při přebalování je fajn mít po ruce čisté plenky, vlhčené ubrousky, krém proti opruzeninám, atd. Ať už používáte látkové nebo jednorázové pleny, jednoduše si je nastohujte do šuplíku nebo umístěte na polici nad pultem. Doporučujeme pořídit si i koš na použité pleny. Co se týče různých krémů, olejíčků apod., ujistěte se, že je můžete jednou rukou snadno otevřít, použít a zavřít, a že jsou mimo dosah dítěte.

Přebalovací komoda je ideální i na uskladnění dalších drobností, například kojenecké hygieny. Takhle budete mít na jednom místě vše potřebné, od nůžek na nehtíky a hřebínek, přes vatové tyčinky do uší a líh na ošetření pupíčku, až po pěnu a šampon na koupání.

Komentáře