Hlavní obsah

Senátoři podpořili zákaz dětských dluhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senát ve středu schválil novelu, která omezí vznik a vymáhání dětských dluhů. Změna má zabránit tomu, aby děti vstupovaly do dospělosti právě s dluhy. Zákon nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Článek

Zákon podpořilo 58 z 68 přítomných senátorů. Nikdo nebyl proti, 10 zákonodárců se zdrželo.

„Cílem je vyřešit nestoudnou situaci kolem dětských dluhů,“ představila v horní komoře novelu ministryně spravedlnosti Maria Benešová (za ANO). Zvýšit má novela ochranu dětí v právních vztazích. Zabránit má také tomu, aby děti do dospělosti vstupovaly s finančním břemenem.

Zákon počítá s tím, že vymáhání peněžitých dluhů dětí bude možné jen do výše majetku jedince ke dni, kdy nabyl plnou svéprávnost.

Sněmovna schválila zákaz dětských dluhů

Domácí

Omezení možnosti vymáhání peněžitých dluhů nezletilého zahrnuje i dluhy z nájmu bytu, které na dítě přešly po smrti nájemce, s nímž dítě žilo ve společné domácnosti.

Škodu, kterou způsobí dítě mladší 13 let, má pak podle novely hradit ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled. Z tohoto pravidla zavádí návrh dvě výjimky, a to pokud škodu způsobí na základě úmyslného trestného činu, nebo pokud to dovolí jeho majetkové poměry. Jde například o případ, kdy dítě zdědí rozsáhlé jmění.

Novela bude účinná od července a chce také znemožnit soudům vydat proti nezletilému platební rozkaz, rozsudek pro zmeškání a v určitých případech také rozsudek pro uznání. Zároveň jim nakazuje posílat obsílky i nezletilým starším 15 let, tedy nikoliv pouze jejich zákonným zástupcům.

Nacher: Za dluhy dětí by měli zodpovídat rodiče

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám