Hlavní obsah

ČD od PPF odkoupí zbylý podíl v ČD – Telematika

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy se chystají ovládnout celý podíl v telekomunikační firmě ČD – Telematika, v níž nyní vlastní přes 70 procent. Představenstvo společnosti schválilo odkup zbylého podílu ve firmě od investiční skupiny PPF. Akvizici nyní bude schvalovat dozorčí rada a řídící výbor podniku. Ve středu to uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

České dráhy odkup plánují i přes současné ztráty z dopravy. Kvůli koronavirové krizi loni jen na tržbách tratily více než čtyři miliardy korun.

Podle informací serveru Seznam Zprávy bude cena kolem 850 milionů korun, což je podle serveru čtyřikrát více než v minulosti. První možnost koupit podíl, který nyní patří PPF, měly totiž České dráhy už v létě 2014 za 198 milionů korun, tedy za více než čtyřikrát nižší částku.

Faltýnkův diář zajímá i některé státní zástupce

Domácí

„Po důkladné rozpravě a přezkoumání nezávislých znaleckých posudků schválilo Představenstvo společnosti ČD, a. s., na včerejším zasedání záměr ovládnutí 100 procent společnosti ČD – Telematika. Materiál bude projednán také dozorčí radou a řídícím výborem,” řekla Rajnochová. Další informace včetně případné ceny podnik zatím sdělovat nebude.

Podle serveru se z nalezeného diáře šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka zdá, že šéf poslaneckého klubu hnutí ANO o odkoupení nejprve skupinou Unicapital od Dial Telecomu a následně skupinou PPF od Unicapitalu věděl dopředu již v době, kdy o něj oficiálně usilovaly České dráhy.

„Jaroslav Faltýnek si však v té době na kostičkovaný papír po jedné ze schůzek zapsal v jarních měsících 2016 jiný scénář: 'Dial T (šipka) Creditas (šipka) PPF,'” dodal server.

Faltýnkův diář prověří policie

Krimi

Přes 29 procent v ČD – Telematika nyní vlastní skupina PPF, která je v roce 2018 odkoupila od skupiny Unicapital olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka.

ČD – Telematika nabízí ICT služby státním i soukromým organizacím, zejména internetové, datové a telekomunikační služby.

Firma působí také v dopravě, kde spolupracuje s Českými drahami na vybavení vlaků bezpečnostními technologiemi. Firma zaměstnává přes 500 lidí, předloni zaznamenala zisk před zdaněním téměř 213 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám