Finsko, USA a Rusko? Máme na to, abychom je porazili, burcuje Szturc

Foto: Chris Tanouye / HHOF-IIHF Images

28. dubna 2021, 17:14

Martin Voltr

Dvojice nočních podívaných v řadě čeká fanoušky osmnáctky. Na světovém šampionátu ji čeká těžký sled utkání proti favoritům, který načne bitvou s Finskem v noci na zítřek od 3 hodin SELČ.

3:1 a 3:1. Češi zatím uhráli ve Friscu dva shodné výsledky, jak v přípravě proti Švýcarům, tak v prvním ostrém duelu proti Němcům. Svým způsobem se ale teprve rozehřívali před smrští, která je čeká nyní.

Finsko, Spojené státy, den volna, Rusko. A potom ještě ideálně: Den volna, čtvrtfinále.

„První vítězství nám určitě pomohlo a dodalo sebevědomí. Těšíme se na další střety s top týmy,“ ujišťuje člen elitní formace Gabriel Szturc.

Dosud se česká osmnáctka utkala v sezoně jen s týmy pomyslného druhého sledu. „Určitě nás teď čekají silnější soupeři. My se na ty zápasy ale těšíme a doufáme, že uhrajeme co nejvíc. Myslím, že máme kvalitu na to, abychom je mohli porazit,“ burcuje Szturc.

Prvním z nezbytných klíčů ale bude disciplína. Národní tým se zatím nedokáže vyvarovat řady zbytečných vyloučení, která by ho proti favoritům mohla stát šanci. A že třeba Finové včera proti Rusům nevyužili ani jednu ze šesti přesilovek, to nic neznamená.

„Říkáme si před každým zápasem, že maximum jsou tři vyloučení. Bohužel se nám to proti Němcům nepodařilo,“ mrzí Szturce. Jenomže se to nepodařilo ani v žádném z přátelských duelů od února... „Věřím, že v dalších zápasech to už budeme dodržovat a hrát méně oslabení,“ pokračuje český útočník.

Gabriel Szturc se do první bitvy zapsal i gólově, jeho trefa ve vlastním oslabení na 2:0 byla možná klíčovým momentem celého podvečera. „Když hráč vstřelí branku, je to i pro něj vždycky dobré a dodá mu to na sebedůvěře,“ popisuje, co pro něj snad bude platit.

Ovoce mu vynesl aktivní forčeking. Snad až nezvykle aktivní. „Nechtěli jsme dát Němcům prostor při založení, ale rychle jim do toho vlétnout. Sebrat jim jejich načasování, aby nebyli v komfortní zóně. A to se nám povedlo,“ libuje si. Samozřejmě je otázkou, zda i proti elitním týmům budou Češi tolik vystrkovat růžky. Slova trenérů tomu ale nasvědčují.

Finové mají po prvním utkání na kontě dva body, ale ty jim teprve musejí dodat sebevědomí – vždyť ještě tři minuty před koncem prohrávali se sbornou 1:3. Brankami Koivunena a Tuomaaly skóre vyrovnali a Miettinen s Koivunenem v nájezdech dokonali obrat.

Poslední bitva českého ročníku 2003 proti výběru Suomi došla shodou okolností také do samostatných nájezdů. Loni v únoru slavili v ruské Ufě čeští mladíci zásluhou vítězné trefy Dominika Rymona či výkonu brankáře Patrika Hamrly. Oba jsou i teď v Texasu, ale pouze na tribuně.

U Rymona už se to nezmění, u Hamrly teoreticky může. Po úvodním představení se ale dá očekávat, že čeští trenéři ponechají v kleci Tomáše Suchánka.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz