Hlavní obsah

Proč Brazílie odmítla Sputnik V? Obsahuje živý virus schopný replikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Důvodem, proč brazilský regulační úřad Anvisa v pondělí zakázal dovoz ruské koronavirové vakcíny Sputnik V, je fakt, že vakcína obsahuje živý adenovirus, který je schopen replikace v těle. Uvedl to ředitel oddělení léků a biologických produktů Anvisy Gustavo Mendes. Podle americké viroložky Angely Rasmussenové tvůrci Sputniku „lajdácky” zapomněli vymazat protein E1.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Ruská vakcína Sputnik V

Článek

„Zásadním problémem se ukázala být přítomnost adenoviru Ad5 ve vakcíně, který se umí reprodukovat, což představuje vážné riziko,” uvedl Mendes.

„Tvůrci vakcíny u Ad5 očividně zanedbali vymazání proteinu E1 (potřebný pro provedení dalších kroků replikace adenoviru - pozn. red.). Takže vakcinace Sputnikem V znamená, že budete nakaženi živým virem, který bude schopen se v těle replikovat,“ vysvětlovala na Twitteru americká viroložka Angela Rasmussenová.

„Nedokážu dostatečně zdůraznit, jak lajdácký přístup to je,” opřela se do tvůrců vakcíny z ruského ústavu Nikolaje Gamaleji.

Brazílie odmítla dovoz Sputniku V

Amerika

Sputnik V, podobně jako vakcíny od Johnson či AstraZeneky, jsou tzv. virové vektorové vakcíny, které využívají upravený adenovirus jako nosič potřebné genetické informace.

Zatímco dvoudávková vakcína od AstraZeneky používá šimpanzí adenovirus, jednodávkový přípravek od Johnson obsahuje lidský adenovirus Ad26.

Vakcína Sputnik V se podává ve dvou dávkách. Kromě Ad26 obsahuje i Ad5. Je to pro případ, že si tělo vytvoří po první dávce protilátky proti Ad26, což by účinnost vakcíny při podání druhé dávky potlačilo.

„Kvůli zvýšení bezpečnosti a snížení rizika vedlejších účinků výrobci vektorových vakcín vymazávají proteiny E1 a E3. Smazání prvního proteinu slouží k tomu, aby virus nebyl schopen se dále reprodukovat, a protein E3 pak brání interakci s imunitním systémem,“ dodala Rasmussenová.

Adenovirus Ad5 způsobuje u lidí nachlazení. Podle studie zveřejněné na webu The Scientist má velký počet lidí proti tomuto adenoviru imunitu ještě před podáním vakcíny.

Sputnik V byl schválen v několika zemích. Podle ruských vědců má účinnost 97,6 procenta.

Vakcína ale dosud nebyla schválena například v zemích Evropské unie. Regulační úřad EMA zatím od Ruska neobdržel potřebné dokumenty a ani žádost o její schválení. Na začátku března EMA zahájila proces hodnocení vakcíny (tzv. rolling review), a to na základě žádosti německé firmy R-Pharm Germany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám