Detail příspěvku: Kdy dítě přestěhovat z dětské postýlky do klasické velké postele?

Kdy dítě přestěhovat z dětské postýlky do klasické velké postele?

autor: | Dub 20, 2021 | Ranní kávy | 0 komentářů

Návštěvy: 690

U stěhování dětí do běžně velké postele platí to, co u malých dětí obecně – každé dítě je jiné. Je na nás rodičích umět vystihnout ten správný okamžik v této, i v mnoha jiných věcech. Přesto však existují určitá doporučení, která bychom měli znát. Už jen proto, že ona ta zdánlivě bezpečná postýlka není vlastně pro dítě bezpečnou donekonečna.

Nejčastěji se děti z klasické dětské postýlky stěhují do větší postele mezi 1,5 až 2 lety. Ve chvíli, kdy se dítě naučí zvednout nohu a přehoupne se přes zábranu postýlky, nebo má tendence z ní dokonce dělat akrobatický přemet, postýlka přestává být bezpečnou. Při těchto kouscích se skutečně může něco nemilého přihodit, takže je čas dítě přestěhovat do běžné postele. Avšak pokud máte speciální dětskou postýlku s odnímatelnou bočnicí, čas vás tlačí méně. Protože běžnou, i když kratší postel, uděláte přímo z dětské postýlky. Dokud pak dítěti postýlka stačí na délku, což je obvykle do čtyř let, někdy i déle, dokáže v ní dál spávat jako v klasické posteli.

TIP: Víte, že podle pravidel Marie Montessori je možné miminkům dopřát volnost pohybu hned od začátku? Řeší se to spánkem na běžné posteli, která není vyšší než 10 cm. Miminko má volnost pro pohyb a nepřivolává vás pláčem. Záleží jen na vás, jestli máte v bytě takové podmínky, abyste to mohli realizovat.

Stěhování do běžné postele není jen tak

Děti ve věku kolem dvou let mají již k mnoha svým věcem citový vztah. Mohou je mít i v dětské postýlce. Je proto dobré dítě na změnu připravit, pobavit se s dítětem, že už je velké a konzultovat s ním i výběr nové postele. Největší problém nastane, pokud dítě do velké postele přesouváte proto, že ji potřebujete pro druhé miminko. To pak starší dítě vnímá skutečně jako křivdu. Je proto důležité umět dítěti novou postel „prodat“. Přesvědčit jej, že je lepší, za odměnu, a nechat jej se dokonce na ní těšit. Dětské postele dnes umí dětem nabídnout nejen pohodlné spaní, ale i skvělý prostor pro hru. Taková postýlka se bude určitě líbit i vašemu potomkovi.

pp20521 green 3 1 1 6095584

Pozor na malé noční tuláky

Prozatím jste dítě drželi v postýlce, ze které nemělo samo možnost odejít. Tedy pokud jste mu ve stylu Montessori nedopřáli svobodu pohybu hned od půl roku, kdy se začalo dítě batolit. Po přestěhování do běžné postele a osvobození se z dětské postýlky bývá dítě zvědavé. Je tomu nutné uzpůsobit pokojík, ložnici či byt. Pozor zejména na noční průzkumníky, kteří se často v polospánku šourají po bytě. Nebezpečné mohou být zejména různá schodiště, nezamčené dveře z bytu či domu, ale i věci, které se mohou rozbít a dítě poranit.

3877 5d15e29c2164a

Dětskou postel je zapotřebí rovněž vhodně umístit

Určitě nesmí být u okna, kde by se dítě mohlo zamotat do závěsů, nebo do ovládání rolet či žaluzií. Dítěti též není dobré usnadňovat přístup k oknu. Do postýlky by nemělo svítit první ranní sluníčko, ani v noci měsíc.

Postel umístěte tak, abyste před ni mohli dát měkký koberec, podlahové puzzle, nebo třeba měkkou deku. Běžná dětská postel je již poměrně vysoká a dítě z ní snadno spadne. Tak ať padá do měkkého. Řešením je též zábrana na postel proti pádu. Pád z postele dovede být docela nešťastný a způsobit poměrně vážné zranění.

Dětské postele, které budou děti milovat

Vsaďte na neobyčejné dětské postele. I takové najdete na vyhledávači nábytku Homago. Ty dnes mohou vypadat jako domečky či pirátské lodě. Mnohdy však stačí vsadit na patrovou postel, a to i pro jedno dítě. 

postylka

Nejdříve může dítě spávat dole a v horní části se mu dá vytvořit dočasnými zábranami bezpečné zázemí pro hru. Později bude spávat nahoře a do spodní části přesunete hrací plochu pro dítě, nebo stůl pro první kreativní aktivity.

Zpracovala: placla

Článek pro vás napsala:

Michaela Kudláčková (Yáma) 21.8.1968 „Lev“
Michaela Kudláčková (Yáma) 21.8.1968 „Lev“
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna ubývá Co to znamená?
a nachází se ve ŠTÍRU. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Taťana se narodilo latině a matkou se mu stalo slovo „tattó“, které jazykem starých Římanů znamenalo „ustanovit“, ve smyslu rozhodnout. Věhlas pak jménu zařídil římský rod Tattiů. Taťána znamená „ta, které patří právo rozhodovat“. V ČR žije aktuálně 4787 nositelek tohoto jména.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Jak se vám líbí web Popelkycz?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 34
  • 383
  • 17 735
  • 368 509
  • 2 399 398
  • 3 792
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet