Biden v projevu ke 100 dnům v úřadu: USA jsou znovu v pohybu. Pracujeme, sníme a vedeme svět

Poslat vakcíny do světa, zdanit bohaté a udržet ztenčující se náskok před stále mocnější a technologicky vyspělejší Čínou. To jsou některé myšlenky z projevu, který demokrat Joe Biden pronesl ve Washingtonu před členy obou komor Kongresu. Americký prezident svou řeč pronesl u příležitosti sta dnů, které tento týden uplynou od jeho nástupu do úřadu.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viceprezidentka Kamala Harrisová (vlevo) a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová sledují projev prezidenta Joea Bidena

Viceprezidentka Kamala Harrisová (vlevo) a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová sledují projev prezidenta Joea Bidena | Foto: Doug Mills | Zdroj: Reuters

Biden ve více než hodinovém projevu vyzvedával hlavně rychle postupující očkování Američanů proti covidu, slíbil i pomoc světu, jakmile bude americká poptávka nasycená. Zřejmě poprvé také zazněla v Kongresu od prezidenta přímá výzva lidem, aby se nechali naočkovat.

Biden žádá vyšší daně pro osoby a korporace s vysokými příjmy. Financovaly by rodinnou politiku

Číst článek

Kromě toho Biden mluvil třeba o přijatém balíčku ekonomické pomoci nebo o klimatickém summitu, který minulý týden uspořádal.

„Teď, po pouhých stech dnech, můžu národu oznámit, že Amerika se znovu dala do pohybu. Nebezpečí jsme změnili v možnost, krizi v příležitost a nezdar v sílu. Znovu pracujeme, sníme, objevujeme a znovu vedeme svět,“ citoval Radiožurnál Bidena.

Kromě toho se Biden smířlivým tónem snažil získat od republikánů podporu pro své návrhy, jako je zákon o přestavbě americké infrastruktury, o reformě policie, kontrole zbraní, zákon o imigraci nebo zvýšení minimální mzdy. A připomněl svůj úmysl zvýšit daně pro korporace a nejbohatší Američany.

V části věnované mezinárodní politice se aspoň okrajově dotkl „povinných“ témat, jako jsou jaderné hrozby z Íránu nebo Severní Koreje. Obhajoval i definitivní stahování vojáků z Afghánistánu. A největší prostor věnoval Rusku a Číně.

Kritika od republikánů

Biden řekl, že jednání Ruska bude mít za jeho vlády důsledky. Tím narážel na nedávno uvalené sankce a vyhoštění diplomatů, tedy kroky odůvodněné Washingtonem jako odplata za kybernetické útoky a vměšování se do voleb. Zároveň připomněl ochotu spolupracovat s Ruskem v oblasti klimatu nebo prodloužení smlouvy Nový start o omezení jaderných zbraní.

Pekingu Biden vzkázal, že Spojené státy budou udržovat silnou vojenskou přítomnost v Indo-Pacifiku, stejně jako v Evropě v rámci spolupráce NATO. Mluvil také o americké povinnosti hájit ve světě lidská práva a vyzval mimo jiné k lepšímu financování vědy a výzkumu, aby v souboji o dominanci v 21. století Čína Američany nepředstihla.

Biden uznal genocidu Arménů za první světové války. Turecko se proti tvrzení ohradilo

Číst článek

Tradiční odpověď prezidentovi z opoziční strany přednesl tentokrát Tim Scott, jediný černošský republikán v Senátu. Podle něj Biden zemi nespojuje, jak slíbil při přebírání úřadu po Donaldu Trumpovi, ale ještě víc rozděluje.

Scott ho kritizoval za krizi na americké jižní hranici, za to, že školy pobírající pandemickou federální podporu nedostaly jako podmínku čerpání plně se otevřít pro osobní výuku nebo za návrh zákona o přestavbě americké infrastruktury.

Ten by prý republikáni plně podpořili, pokud by neobsahoval spoustu dalších, podle nich zbytečných a drahých opatření, která s opravami silnic, železnic či vodních cest nesouvisejí. Kromě toho Scott připomněl podíl Trumpovy administrativy na americkém vakcinačním úspěchu.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme